Tiden står stilla i Hamburg...

Så har ytterligare en dag till kaj i Hamburg förflutit. Lasningen har skjutits upp och skjutits upp - för att skjutas upp återigen en gång. Oljan vi ska lasta har visserligen börjat svalna, men sista budet var att den höll 88,5°C, med andra ord fortfarande 3,5° för mycket för att vi ska kunna ta ombord den. Man trodde att den skulle hinna svalna tillräckligt mycket för att vi ska kunna ta ombord den imorgon bitti, men med tanke på alla tidigare bud vi fått så tar vi beskedet med en nypa salt.
I måndags fick vi veta att vi heller inte fick gå iland - sådana var hamnens regler; sjömän får inte röra sig inom hamnområdet utan "eskort" av hamnpersonalen. Dessa hade dock inte tid att att följa oss utan hade annat att göra. I praktiken kunde vi alltså inte gå iland. Men idag fick uppenbarligen kapten nog och kontaktade polischefen - som i egen hög person kom ut på kajen och la ned landgången som hamnarbetarna lyft undan för att vi inte skulle kunna ta oss iland. Så fick de tydligen inte göra - och vips fick vi möjlihet att komma iland om vi ville.
Dock var detta sent på eftermiddagen och jag kände att det var lite väl sent att ta mig iland. Får väl se om lastningen faktiskt kommer igång imorgon, annars kanske jag tar tillfället i akt att strosa runt lite i Hamburg!
De andra i besättningen retas lite med mig och tycker ju "förstås" att jag borde gå iland och se Reeperbahn - detta är ju ett "måste" för alla sjömän skrattar de... Fast i ärlighetens namn är jag inte särskilt intresserad - iallafall inte av alla tjänster som erbjuds där. Sådant får jag helt gratis hemma om jag så skulle önska... ;-)

Strax innan jag avslutade mitt sommarvikariat på Posten i början av augusti, hade vi faktiskt julreklam att dela ut! Minns inte vilket företag det var, men julreklam skulle de absolut skicka ut. Detta känna ju verkligen hädiskt när det fortfarande är högsommar, eller hur?! Man har knappt hunnit smälta midsommarfirandet så ska man börja tänka på julen!
Och nu kom nästa nyhet - som alltid kommer i slutet på september... BOKA DINA JULBILJETTER NUUUU vrålar tidningsrubrikerna. Enligt SvD är SJ:s julbiljetter snart slut. Åtminstone de billigare biljetterna - om man ska till övre Norrland och Malmö... Om det nu inte är så att SJ betalar Svenskan för att skriva detta, så att de billigare biljetterna snabbt tar slut och man sedan kan dra in lite mer pengar på de dyrare biljetterna, vad vet jag?! ;-)
Äh, sådan maskopi är det knappast... Men mer och mer känns det som att julen kommit avlägset långt bort från vad den borde handla om; att vara tillsammans, att må bra och umpås. Helt plötsligt handlar allt om pengar; att köpa de dyraste klapparna, flest klappar och försöka bräcka varandra så mycket det bara går i tävlingen om vem som lagt mest pengar på julklappar.
I min familj har vi de senaste åren mer och mer gått över till att bara köpa ett fåtal billiga och symboliska julklappar till varandra - mest för att det är lite roligt att ge någonting. Och jo, sakt har berget med paket under granen krympt en aning från år till år.
Jag erkänner glatt att jag fortfarande tycker det är roligt med julklappar - men vem har sagt att julklappar måste vara svindyra för att vara välkomna hos dem som får dem? Och det är väl detta folk ofta glömmer verkar det som.
Så tidigare och tidigare varje år börjar julruschen, man hinner ju nästan tröttna på julen innan första advent! Själv försöker jag "stänga av" mina sinnen för de intryck som har med julen att göra  - och sedan öppna dem igen i mitten/slutet av november. Men det är inte alltid det lättaste. Man tar ju in det iallafall... Hur man än anstränger sig. ;-)
 

 
SvD 1 SYD 1

Bilderna lånade från Flickr och Tavex
 

Andra bloggar om , och
0 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok, Julen, Till sjöss 7/9 - 18/12 2009;

Samoa

Jag har några passioner här i livet och en av dem är att resa. Det har blivit några resor genom åren, men fortfarande finns det många ställen jag fortfarande skulle vilja besöka! Det har på något vis blivit lite av ett beroende att vara ute och resa.
Sen har man ju varui till ställen som man mer än gärna skulle vilja åka tillbaka till. London är ett sådant ställe, liksom Thailand. Men ett ställe som jag verkligen blev upp över öronen förälskad i när jag var där, det var Samoa-öarna! En liten ögrupp i stilla havet, dit inte särskilt många turister hittar - åtminstone inte från Europa.
10 dagar var jag där, men hade kunnat stannat 10 veckor. Det var verkligen ett litet paradis får man säga med sin kritvita sandstränder, klarblåa vatten, palmer och korallrev. Snorklandet bland reven och alla färgglada fiskar var verkligen en upplevelse utan dess like!
Detta är ju en ganska liten ögrupp som inte har särskilt stora arealer direkt. När jag var där minns jag att man pratade om växthuseffekten och att skulle isarna verkligen börja smälta på allvar, då skulle Samoa-öarna vara bland de första länder som faktiskt försvann och helt dränktes i vatten.
Nyss läste jag om den tsunami som drabbat ögruppen, tydligen med ganska stora skador i bland annat huvudstaden Apia. Hittills räknar man med 100-talet döda, men antalet tycks stiga... När sådant här händer är man som människa ganska liten och försvarslös får man väl säga! Naturens krafter rår vi ännu inte på....
 

 

Byvägen...


Delar av hotellområdet


Utsikten från hyddan jag hyrde! Tänk att vakna till den här utsikten,
med brusande vågor och solen steg upp ur havet!!


Ett resort vi besökte, där man bland annat kunde
snorkla med havssköldpaddor!


Sista dagen brände jag mig på en manet när vi badade. Den lokale
"medicinmannen" hade givetvis en kur även mot sånt!


Hit åkte vi och badade! Fantastiskt friskt vatten att bada i!


Och jodå, McDonald's hade förstås etablerat sig även i Apia...
 

 
 

 
AB 1, 2, 3 DB 1, 2, 3, 4 DN 1, 2, 3, 4, 5, 6 EX 1, 2, 3 SvD 1 VG 1
 
Palmerna lånade från Chilly palm tree
 

3 kommentarer
    Follow
publicerat i Bilder och foto, På resande fot;

Lärorik praktik!

Sitter och försöker klura ut vad jag lärt mig idag. Särskilt mycket är det faktiskt inte, det får jag medge! Mer än att det kan strula även till sjöss och att livet till sjöss kan innebära en hel del väntan!
Igår la vi till i Hamburg efter ett dygn till ankars i väntan på kajplats. Ena lasten är nu ombord, men den andra väntar vi på fortfarande. Den oljan höll en alldeles för hög temperatur för att Vingatanks tankar skulle klara den, så vi måste vänta tills den svalnar. Imorse hade temperaturen sjunkit från 91 till 90 grader, men måste ner till 85 innan vi kan lasta ombord oljan. Nästa check gör man vid tiotiden ikväll, men det är ju ytterst tveksamt om vi kommer så värst mycket närmare 85 grader tills dess. Så det mesta pekar ju på ytterligare 1-2 dygn i hamn i Hamburg.
Det man förstås då tänker är att "Jaha, då springer Tobis iland och tittar på Hamburg när han nu har tillfälle!". Javisst, det hade jag gärna gjort - men det finns ett vädligt, väldigt stort aber i sammanhanget! Vi får nämligen inte röra oss själva i hamnområdet, inte ens för att ta oss ut härifrån - och det finns ingen som kan köra oss till utgången heller!
Så här sitter vi och kommer ingenstans. Jag har fått ledigt resten av dagen för egna studier och lite, litegrann har jag fått gjort! Men med betoning på lite, studieron vill liksom inte riktigt infinna sig...
Istället har det blivit en del mejlande och knappande på datorn, även om det är saker som jag faktiskt behövt göra även det. Men visst är det märkligt att man aldrig har så mycket annat att göra som när det gäller att man måste plugga?! Till och tvätt och städninen är ju många gånger roligare än att plugga! Men människan är ju lat av naturen och det visar sig ju extra tydligt när det kommer till att försöka plugga.
Tur är väl ändå att jag har datorn - det får jag säga - trots allt krångel som det varit med den sista tiden. Detta är ändå ett av de bättre köpen jag gjort (kunde valt ett annat märke, dock). Dels läggs mycket information från skolan ut på nätet, liksom många bra uppgifter. Och sen kontakten med alla iland!! Telefon blir alldeles för dyrt för att man ska kunna hålla på och ringa hela tiden, men mejl kostar mig trots allt inget extra... Det är nästan så att man undrar hur sjömän klarat sig förr tillbaka, innan telefoner och internet gjorde sitt intåg på båtarna? Internet är det verkligen inte länge det funnits till sjöss (många båtar har det ju inte alls ens idag) - och man behöver inte heller gå längre tillbaka än 80-talet så hade flertalet båtar bara VHF ombord...
 

 
HAMNEN I HAMBURG


Bunkring av olja...


Den arm vi lastar olja från land med... Och just den arm som man hade
problem med igår...


Vacker utsikt vi har, va?! *L*
 

 
DN 1

Bilden lånad från Wristroller
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok, Till sjöss 7/9 - 18/12 2009;

Visa fler inlägg