Livet efter internet

Det känns nästan lite märkligt att vara precis fyllda 32 och faktiskt redan tänka på döden! Det är inga tankar som plötsligt ploppade upp i skallen igår, när jag kunde lägga på ytterligare ett år på min ålder utan är tankar som ändå funnits ett tag. Tankar om att förr eller senare kommer det ju faktiskt att ske.
Har naturen sin gilla gång, lever jag ytterligare åtminstone 40 år och förmodligen lite till. Men mycket kan hända på vägen dit. Sjukdomar, olyckor och en hel del annat elände som ju kan göra att man faller av pinn väsentligt mycket tidigare. Och sådant är ju inte direkt planerat, snarare tvärtom.
Visserligen har jag väl alltid vetat att döden en dag kommer att infinna sig, det är väl först nu som man börjat inse att ju faktiskt kan ske lite när som helst.
Så idag laddade jag ner "Vita arkivet" från nätet, denna ska jag fylla i det första jag gör när jag kommer hem. Här på båten har jag en ganska begränsad tillgång till skrivare, så det får bli vid hemkomsten jag tar tag i att fylla i blanketten ordentligt.
Nästa tanke slog mig så sent som idag. Det är en tanke som jag bara väldigt flyktigt berört förut, men idag gjorde jag slag i saken! Nu har jag nämligen sammanställt en lista med koder och lösenord till de sidor, där jag är medlem. För jag tror att varken jag eller mina anhöriga vill att till exempel min blogg ska finnas kvar den dag det är dags för mig att vandra vidare.
På samma lista har jag sedan skrivit upp lösenord till datorn, mitt mejlkonto, banktjänsterna på nätet, PIN-koden till mobilen och den del andra inloggningsuppgifter som kan behövas för den/de som får ta tag i att ta reda på sker och ting efter mej när jag gått bort.

Det känns ju som sagt smått makabert på något vis att planera för detta när man ändå är så pass ung som 32 år, men samtidigt vet man ju aldrig när det sker. Testamente och Vita Arkivet är säkert en självklarhet för de flesta att ordna med någon gång under livet, men jag udnrar faktiskt hur många som tänker på saker som sitt Facebookkonto, mejl och eventuell blogg eller hemsida när man "planerar" inför sin död?!
Som det är idag, lever vi ju en ganska stor del av våra liv på nätet och sköter inte bara det praktiska som räkningar och bokningar via datorn. Själv pratar jag i perioder - framförallt när jag är till sjöss - mer med vänner och familj via mejl, chatt och Facebook än per telefon.
Så min egen önskan är absolut att all information som finns om och av mig på nätet ska bort och försvinna med mig - och då är ju det absolut enklaste "knepet" att mina anhöriga får inloggningsuppgifter till de sidor där jag finns med. Så då blir det bara för dem att gå in på sidan och klicka på "avsluta konto" - vips är i alla fall det mesta borta. Att sedan vissa "spår" finns kvar, i till exempel sökmotorer och på andra sidor är ju tyvärr oundvikligt.

Man hör ju lite då och då om personer som gått bort inte fått sina profiler bortplockade från olika sidor - som till exempel Facebook - när deras anhöriga begärt detta.
Många av anser ju det är oetiskt att avlidna personers profiler finns kvar, medan andra att det är hedrande för den avlidna att få en chans att fortsätta vara nära sina vänner.
Men ska en avliden persons profil på en nätverkssajt verkligen få stå kvar? Vem ska avgöra detta om man inte vet vad den avlidne ansåg? De anhöriga? Sajt­ägaren? Vännerna?
Visst finns ett ansvar på var och en av oss att tala om hur vi vill ha det efter döden, att lämna någon form av "internettestamente" efter sig och tala om hur man vill ha det.
Men det är ju trots allt inte alltid sådant hinns med. Tänk till exempel en person som precis börjat bli aktiv på internet, skapat en blogg, ett mejlkonto och ett Facebookkonto. Strax efter avlider han/hon i en olycka och har helt enkelt inte hunnit med att tala om hur man vill ha det. Kan nog tycka att de flesta internetsidor ska ha någon form av "policy" i de fallen också! Att profilerna plockas bort bara de anhöriga kan styrka att personen är död.
Vissa sidor har ju faktiskt en väldigt bra finess för detta. En profil som inte varit aktiv under en viss tid plockas bort per automatik. Jag betalar till exempel för min hotmailadress, vilket gör att den inte raderas efter tre månader utan att inloggning från mej - som ju är normalt annars. Men inkommer ingen betalning från mej, då övergår kontot till ett "vanligt" konto - som efter tre månader raderas om ingen loggar in med mitt lösenord.
Detta skulle ju faktiskt kunna vara något för de större sajterna - som bloggverktyg och Facebook - att anamma. Om du inte loggar in minst en gång var sjätte månad, då raderas ditt konto. Detta skulle ju till och med höja kvalitén på många sajter. Många startar profiler och bloggar som de sedan knappt använder alls - istället ligger dessa och tar upp plats som skulle kunna användas av folk som faktiskt vill (och kan) vara aktiva... :-)
 

 
DB 1 DN 1, 2 POL 1 VG 1

Bilderna lånade från Jinge, LDL Data och Moore's Lore
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - norrbøga!! hehe:

Alle skal dø;)

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow