Halvfart

När det är dag före helgdag tycks Sverige gå på halvfart, det är rent hopplöst att försöka få tag i någon, att försöka uträtta ärenden. Hur många lärare tror ni har varit på plats idag? Inte fler än de som haft föreläsningar kan jag säga. Men jag klandrar dem å andra sidan inte - hade jag haft möjlighet att välja, hade jag givetvis inte varit i skolan idag. Men nu vankas det tenta till veckan, så jag har inte så värst mycket att välja på!
Dock har det blivit en hel del gjort och gör jag inga stora, fatala tabbar på tentorna kommer de med all säkerhet att gå vägen.
Så medan många nu planerar för sitt valborgsfirande, kommer jag själv snart bege mig hemåt för en lugn och skönt fredagskväll i soffan! Imorgon är det arbete som gäller, så det kan inte bli några blöta kvällar i krogsvängen den här helgen.
Men å andra sidan är jag ändå oftast för trött för att ha några sena övningar en fredagskväll; 1-2 glas vin och jag är färdig för sängen brukar vara det normala. Och Valborg är inget undantag.
Det kan vara till viss del med ålderns rätt, för inte alltför många år sedan (som ju känns som igår), var jag ofta ut på fredagskvällarna - givetvis följt av en lördagskväll ute i svängen också. Då skrattade jag mest åt personer äldre än mig, som sa att "det orkar du inte om några år". Klart jag skulle det, trodde jag.
En fredagskväll kan jag nog gå ut - om det är något speciellt i alla fall. Men två kvällar på rad fixar jag helt enkelt inte, det går bara inte! Jag är helt däckad efter en kväll i svängen, så två är knappt att tänka på. Men samtidigt känns det heller inte riktigt som jag har samma intresse av att vara ute i svängen längre heller. Man får ju lita "andra prioriteringar" med åren och nu inser man ju att finns nöje i annat än att hänga på puben också, även om det är helgkväll.
Helt plötsligt kan en god middag, en bra film och rätt sällskap vara minst lika trevligt som en kväll ute - och dessutom är man pigg och fräsch dagen efter.
 
Normalt - som på de flesta ställen - brukar städjobbet vara aningen lugnare när det är röd dag. Det brukar bli lite färre timmar att jobba och - inte att förglömma - oftast aningen renare eftersom det är mindre folk i farten.
Men imorgon tycks det bli lika många timmar jag ska vara närvarande på jobbet, arbetarna egna dag till trots. ;-) Om jag gråter för det? Nej, det gör jag inte! Det blir några extra kronor i plånboken i slutändan istället, så varför klaga? Demonstrerat har jag inte gjort på många år, så det är heller inget jag klagar på att jag missar!
Nu rör jag väl om rejält i partitoppen på Vänsterpartier när jag skriver detta, men det mest lockade mig till V:s demonstration imorgon är faktiskt att Kim Stranne ska spela! Får man erkänna sådant offentligt som medlem i Vänsterpartiet? Eller kommer jag nu anses som illojal mot partiet? Dels arbeta på "vår" dag, dels lockas mer av musikframträdandet än själva andemeningen i demonstrationen... Nej, det lät faktiskt inte så bra - det får jag nog säga!
Jag kanske får fundera lite över var mina värderingar ligger någonstans?! ;-) Kanske är jag inget annat än ett musikälskande kapitalistsvin som inte vill erkänna det? Ha ha, nej så illa är det faktiskt inte! Jag hade säkerligen demonstrerat OM jag varit ledig - både på grund av musiken OCH anledningen till att man faktiskt ska demonstrera på första maj.
Men får nog erkänna att jag inte heller springer och tar ledig för att kunna demonstrera på första maj. Tyvärr har jag faktiskt inte riktigt råd med det. Och det tror jag heller inte väcker något ont blod i partileden. :-)
 

 
AB 1 DN 1 SvD 1, 2
 
Bilden lånad från Botkyrka hembygdsgille
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok

Äntligen hemma

Så börjar det dra ihop sig för nästa tenta. Det är visserligen inte tentavecka ännu, men några av kurserna vi ska tenta av är så gott som klara redan så tentorna kommer redan till veckan. Det är dels en säkerhetskurs för att så småningom kunna bara säkerhetsansvarig ombord på fartyg, dels är det en tenta i kemlaster.
Jag har ännu inte riktigt slutat att förvåna mig själv. Jag gick humanistisk linje på gymnasiet för att jag formligen hatade ämnen som matte och kemi. Till det har jag alltid avskytt allt som är det minsta tekniskt. Men en av de första tentorna jag skrev på högskolan var matematik - där jag skrev tillräckligt bra för att få ett VG. Nu är jag dessutom behörig fartygsmaskinist och har dessutom betat av kurser i elkunskap och en massa annat både tekniskt och matematiskt. Och till veckan ska jag tenta av den kemiska delen av utbildningen till sjökapten.
För en gångs skulle får jag hävda att jag faktiskt är helt oskyldig till en och annan olycka! Det är med viss vånda man följer oljekatastrofen i Mexikanska gulfen, som man räknar med kan bli en av de värsta i historien. Man inser vilket ansvar man kommer att ha om man tar jobb på en tanker så småningom. Nu må det här vara en oljeplattform som läcker olja, men det visar ju ändå vilken katastrof det kan bli om man gör fel i samband med man hanterar stora mängder olja.
Och det är just sådant här vi får läsa en hel del om i våra olje- och kemkurser. Inte bara det rent praktiska kring ämnena, utan även regler, lagar och hur man ska hantera det hela. Så jag hoppas innerligt jag aldrig kommer ha en sådan här katastrof på mitt samvete.

Så idag har det varit kemi, kemlaster och kemtankers som gällt för hela slanten. Jag börjar nu sakta - förhoppningsvis - få lite koll inför tentan på tisdag och börjar känna mig ganska säker på att denna tenta ska gå vägen.
Det allra mesta börjar nu bli avverkat inför somamren och det känns ganska skönt. Omtentan jag skrev i räddningsoperationer i förra veckan gick ägen med bred mariginal, något som jag faktiskt kallt räknat med. Det som nu återstår är astronomisk navigering och en tenta i bryggprocedurer. Den astronomiska navigeringen är en av de kurser jag tänkte gå om till hösten i kombination med några andra kurser jag sökt för att komma upp i heltidsstudier.
Bryggrutinerna är det fortfarande lite procedurer kring. Det råkar vara en av skolans petigaste lärare som ligger bakom denna tenta och det har varit viss protester gentemot rättningen av den. Så sista ordet tycks inte vara sagt än, det ska tydligen utredas en vända till. Får väl se om man for finna sig i att skriva denna tenta ytterligare en gång eller ej.

Så är det återigen dags för en storhelg! Imorgon är det Valborg, följd av traditionsenlig 1 maj. Men vad tror ni jag ska göra? Jo, jag ska jobba och plugga - förstås!! Ingen rast och ingen vila, precis som i påskas - förra helgen som också försvann i arbetets och pluggandets anda.
Några demonstrationer kommer jag tyvärr inte hinna med på lördag, det krockar totalt med mitt arbete. Fast det är åratal sedan jag demonstrerade på första maj, så det känns inte som någon större katastrof!
Lite Valborgsfirande hinner jag dock med under morgondagen, det är en sak som är säker! Åtminstone om vädret tillåter, vill säga. Det har varit lite olika bud kring vilket väder helgen kommer att bjuda på - och dessvärre har faktiskt prognoserna lovat sämre och sämre väder. Men så länge det inte regnar tänker jag inte klaga!
Och snart är terminen över för den här gången, så jag tänker bita ihop denna sista plugghelgen för ett tag framöver! Från och med första juni kommer jag inte jobba särskilt många helger på ett tag, så det går ju att bita ihop... :-)
 

 
AB 1 DN 1, 2 SvD 1, 2, 3, 4
 
Bilden lånad från Lagerstedt och company
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok

Smidigheternas smidighet

Naturen är bra konstig emellanåt. I flera dagar har jag haft rejält ont i ryggen; jag har vaknat på nätterna av att jag skrikit rätt ut av smärta när jag vänt mig, jag har grinat illa så fort jag lyft något och lidit av total stelhet i ryggen.
Men så kom jag upp igår morse och kände mig aningen bättre. Jag tog en het dusch, stretchade och tänjde lite på ryggmusklerna - och så var värken totalt borta!! Under gårdagskvällen återkom viss stelhet och värk och det var lite, lite svårt att sova inatt, men jag hade samma procedur i morse - och ryggvärken försvann igen!! Som sagt: naturen har verkligen konstiga små nycker ibland och jag blir inte riktigt klok på det hela.
Jag som aldrig förr haft besvär med ryggen har helt plötsligt haft rejäla problem sista dagarna, men problemen försvinner lika snabbt som de kommit. Men nu tycks jag ändå vara på väg åt rätt håll med ryggen - åt det håll att jag kan röra mig obehindrat och slippa den konstanta värk jag fått utstå sista dagarna. Men det är väl något man får utstå när man nu passerat de 30 och aldrig tränat i hela sitt liv?! "Synden straffar sig själv" sägs det och det är väl vad man nu får börja inse.
Fast nej, jag ska inte klaga alltför mycket faktiskt. Med tanke på hur lite jag hållit igång kroppen, mina rejält inyttiga matvanor, att jag rökt 18 år av mitt liv liksom en massa annat så har jag ovanligt få krämpor trots allt. Men just därför borde jag börja inse att det är dags att göra något åt det hela innan dessa krämpor faktiskt kommer...

Men jag kanske får skylla på mina gener för mina alla laster?! Nu har ytterligare ett gäng forskare kommit fram till att rökning kan vara genetiskt betingat nämligen! Forskare vid University of North Carolina, Oxford University och Isländska företaget deCODE påstår sig nämligen ha identifierat tre genetiska mutationer som ökar antalet cigaretter som en människa röker per dag. De hävdar att flera gener tycks bestämma hur troligt det är att du börjar röka och hur lätt du har att sluta röka. Undrar om jag kan skylla på mina gener att jag fortfarande pular i mig ett gäng nikotintuggummin varje dag?! Jag brukar få en och annan kommentar om att "är det inte dags att sluta med tuggummina nu?" - och det är det garanterat med tanke på att jag inte tagit ett bloss på ett år och tre månader...
Undrar om jag kan beskylla mina gener för mina matvanor, obefintliga motionsvanor och sena kvällar också?! ;-) Det är ju aningen lättare om kan skylla ifrån sig i alla fall, eller hur?! Men jag tänker fortsätta hävda att nikotintuggummin i alla fall är bättre än cigaretter - och Gud nåde den som försöker säga emot det argumentet!! *L*
 

 
AB 1
 
Bilden lånad från Agnes
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok

Visa fler inlägg