Gott nytt år

Så är det nyårsafton och jag firar faktiskt - tro't eller ej - min första nyårshelg i Kalmar. Jag har bott här sedan 2006, men varje år har det blivit firande på annat håll i Sverige.
Men en lugn nyårsafton blir det dock! För många är nyårsafton något väldigt speciellt, man klär upp sig, köper champagne och hummer och ordnar stora fester. Men själv har jag aldrig riktigt den där stora festkänslan inför nyår. I många år valde jag att jobba nyårsnatten, så att de som gärna ville fira in det nya året kunde göra det. Det har aldrig liksom varit en högtid som betytt särskilt mycket för min del. Så ikväll sitter jag hemma själv och tar det allmänt lugnt! Jag har tänt upp en del ljus, handlat hem lite god mat och gott vin. Sen får jag sällskap till tolvslaget, men fram tills dess sitter jag själv och kommer vara i säng innan ett i natt. :-)
Och vet ni vad? Det är så skönt!! Jag njuter för öppna spjäll! Strax ställer jag mig i köket och ska laga lövbiff och potatisgratäng, sedan blir det någon bra film (har ju ett antal julklappsfilmer att se bland annat) innan mitt sällskap kommer vid 22-tiden. Då blir det vin och ostbricka, så champagne på tolvslaget. Äkta champagne förstås.
För bara något tag sedan promenerade jag till slottsparken här i Kalmar för att se det fyrverkeri som anordnas i stan. Det är Barometern, en av Kalmars lokaltidningar, som står för fyrverkerierna i Kalmar. Det var helt nytt koncept för mig, tror jag! I alla städer jag själv bott i har antingen kommunen eller merparten av stans företag gått ihop om fyrverkeriet som sedan har hållits vid tolvslaget. Men är det som sagt en av lokaltidningarna som ordnar nyårsraketerna, som skjuts upp klockan fem på eftermiddagen! Fast jag erkänner glatt att det var ett pampigt fyrverkeri man hade ordnat!

Det finns få storhelger under året då jag skulle göra det mesta för att få vara ledig. Egentligen är väl den då jag in i det längsta vill vara ledig just julhelgen. Nyår, påsk och midsommar har jag inte så mycket emot att jobba så länge jag inte behöver göra det varje år.
Visserligen är nyår ett bra tillfälle att ha lite fest, att träffa folk, men ibland kan jag ärligt talat bli lite trött på allt prat om att "nu kan vi börja om, blicka framåt, vända blad" och så vidare. Ska man inte alltid blicka framåt, rätta till sådant som gått fel? Jag kan ibland ha lite svårt att se varför man ska tänka så bara för att blir ett nytt år, men det kanske bara är jag som är trångsynt? *L*
Nåväl, nu tänker jag se framåt - mot min nyårsmiddag! Skål och GOTT NYTT ÅR på er, allihop!! :-)
 

 
DAGENS OUTFIT
 
Okej, ibland ger jag med mig för fjanterierna bland alla bloggar som lägger ut "Dagens outfit" och annat larv, så kommer här även min outfit för dagen! Första och sista för år 2010, kommer ta åtskilliga månader innan nästa kommer - jag LOVAR!!! ;-)

 

 
BAR 1 DN 1 SvD 1, 2
 
Bilden lånad från mjsson
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok, Julen;

Eländes elände

Medan jag jobbade som civilanställd inom polisen, var det många poliser som sa att den värsta dagen att jobba var julafton. Egentligen inte så mycket för att den dagen blev förstörd genom att man jobbade, utan mest all tragik man får se. Dels ökar alla familjebråk under julhelgen när alla är lediga och alkoholkonsumtionen ökar, men framförallt berörs man som människa lite extra av allt sådant just under julen.
Att komma hem till familjer på julafton när mamman och/eller barnen just blivit misshandlade av den påverkade och våldsamme pappan (och liknande scenarier) är bland det värsta säger många poliser.
När jag idag ögnade igenom några av dagstidningarna, slogs jag av exakt samma tanke! Idag kördes en 50-årig man ihjäl av ett persontåg utanför Linköping, i Norge har en kvinna hittats mördad och vid Kungsbacka har ytterligare en man hittats ihjälfrusen. Jag kan nästan tycka det känns tragiskt att man "till vardags" mer eller mindre bara skulle bläddra förbi dessa nyheter, men nu under storhelgerna berörs man väldigt mycket istället - och tycker det hela är än mer tragiskt.
Självklart tycker man det är tragiskt även i vanliga fall, men man blir så mycket mer berörd just när det händer under julhelgen eller nyårshelgen. Kanske mycket på grund av att man tycker att det borde vara allas rätt att få ha en idyllisk helg, att få fira och vara glada - inte drabbas av stor sorg eller av våld och övergrepp från en nära anhörig?
Samtidigt inser man själv hur bra man har det, när man läser om allt som händer i andra familjer just under storhelgerna. Under hela min uppväxt har jularna varit väldigt idylliska - och är det fortfarande. Vi har väldigt mycket traditioner och strikta rutiner kring hur julhelgen ska se ut och få av oss vill göra avsteg från dessa familjetraditioner. Men det är ju långt ifrån alla som är så lyckligt lottade, utan vet att just under julhelgen blir situationen i hemmet etter värre....
 

 
AB 1 EX 1 GP 1 SvD 1, 2 VG 1
 
Bilden lånad från Mamma Mumrik
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Julen, Ordningsmakten;

Det fria vårdvalet

 

 
Bilden lånad från Ett hjärta rött
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Politik(er), Roliga timmen;

Visa fler inlägg