Eländes elände

Medan jag jobbade som civilanställd inom polisen, var det många poliser som sa att den värsta dagen att jobba var julafton. Egentligen inte så mycket för att den dagen blev förstörd genom att man jobbade, utan mest all tragik man får se. Dels ökar alla familjebråk under julhelgen när alla är lediga och alkoholkonsumtionen ökar, men framförallt berörs man som människa lite extra av allt sådant just under julen.
Att komma hem till familjer på julafton när mamman och/eller barnen just blivit misshandlade av den påverkade och våldsamme pappan (och liknande scenarier) är bland det värsta säger många poliser.
När jag idag ögnade igenom några av dagstidningarna, slogs jag av exakt samma tanke! Idag kördes en 50-årig man ihjäl av ett persontåg utanför Linköping, i Norge har en kvinna hittats mördad och vid Kungsbacka har ytterligare en man hittats ihjälfrusen. Jag kan nästan tycka det känns tragiskt att man "till vardags" mer eller mindre bara skulle bläddra förbi dessa nyheter, men nu under storhelgerna berörs man väldigt mycket istället - och tycker det hela är än mer tragiskt.
Självklart tycker man det är tragiskt även i vanliga fall, men man blir så mycket mer berörd just när det händer under julhelgen eller nyårshelgen. Kanske mycket på grund av att man tycker att det borde vara allas rätt att få ha en idyllisk helg, att få fira och vara glada - inte drabbas av stor sorg eller av våld och övergrepp från en nära anhörig?
Samtidigt inser man själv hur bra man har det, när man läser om allt som händer i andra familjer just under storhelgerna. Under hela min uppväxt har jularna varit väldigt idylliska - och är det fortfarande. Vi har väldigt mycket traditioner och strikta rutiner kring hur julhelgen ska se ut och få av oss vill göra avsteg från dessa familjetraditioner. Men det är ju långt ifrån alla som är så lyckligt lottade, utan vet att just under julhelgen blir situationen i hemmet etter värre....
 

 
AB 1 EX 1 GP 1 SvD 1, 2 VG 1
 
Bilden lånad från Mamma Mumrik
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow