Syraattacker

 

 
Man fylls verkligen av ett stort mått ilska när man läser om vilka onda människor det finns i världen. Igår var den stora följetången i media polischefen som nu är misstänkt för våldtäkt och försök till våldtäkt mot barn. Idag kan man läsa om Bibi i Pakistan som attakerats med syra i ansiktet - och fått hela ansiktet och ögonen förstörda. Hur fruktansvärt vanställd hon blev, kan ni se på bilden här ovanför.
Att hon är bara 23 år syns inte alls, eller hur?! Överläppen är borta, näsan högst nödtorftigt återskapad, höger öga är ersatt av ärrvävnad och där vänster öga en gång fanns är nu bara en röd ögonhåla.
Efter sin makes bortgång blev Bibi bortgift mot sin vilja som andrahustru till en svåger. Hon behandlades illa i sin nya familj och så en natt i fjol hällde någon syra över henne medan hon sov.

Att vanställa någons ansikte med syra är ett våld som främst förekommer i olika asiatiska länder. De flesta som drabbas är kvinnor, och många är yngre än 18 år. Skälen till angreppen varierar; bland har flickan eller kvinnan avvisat en mans sexuella inviter, ibland har hon och/eller hennes föräldrar avvisat ett bud om äktenskap.
På senare tid har också allt fler barn, äldre kvinnor och män attackerats och ofta ligger då tvister om mark eller hemgifter eller ren hämnd bakom.
Salpetersyra och svavelsyra har fruktansvärd verkan på mänsklig vävnad - syran får huden att smälta, inte sällan så att benen syns under köttet. Ibland löses också benvävnaden upp. När syra träffar ett öga skadas det permanent och många offer förlorar synen helt.
Utöver det psykiska traumat blir många offer socialt isolerade och utstötta och många kvinnor får svårt att finna arbete eller en ny make.

Just i Pakistan är ett konservativt patriarkaliskt land där kvinnor, särskilt på den fattiga landsbygden, behandlas som ägodelar. De har svårt att få hjälp av polisen, och trycket på dem att inte vanära sina familjer är hårt.
I Pakistan finns inaga lagar mot våld i hemmet. En sådan diskuteras i parlamentet men har bromsats av motstånd från ett islamistiskt parti. Samtidigt ökar antalet övergrepp med syra. 2009 registrerades 48 fall mot ett 30-tal år 2007, men  det är sannolikt många som aldrig rapporteras.
Vem som helst kan för några få kronor köpa frätande syra av industrikvalitet. Tillgängligheten gör det lätt för någon att slänga syra på någon annan av högst banala skäl.

Det är en lätt och enkel undanflykt att skylla på kulturella saker för att "försvara" den här typen av attacker, men det är ingenting som på något sätt kan fösvara dem.
För min del får man ty sig till vilken kultur och religion som helst - så länge man inte skadar andra och följer gällande lagar i det land mn befinner sig i. Att det inte finns en lag i Pakistan som förbjuder den här typen av attacker - eller andra våldshandlingar mot kvinnor - är inte heller något som ursäktar. Snarare säger det mer om mentaliteten i ett land med sådana lagar, att man godtar sådant överhuvudtaget. Sunt förnuft borde givetvis säga att man inte gör sådant här, tillåtet eller ej. I grunden borde det inte ens behöva finnas lagar som förbjuder sånt här - saker av den här typen ska överhuvudtaget inte ens behöva ske.
 

 
KÄLLOR

AB 1 DN 1

Bilderna lånade från DN, Sopor.nu
 

En kommentar
    Follow
publicerat i Kön och jämställdhet

Hindrar "mord" genom att mörda

Den nyfrälste kristne Scott Roeder har befunnits skyldig till mord på läkaren George Tiller i USA förra våren. Det tog bara 37 minuter för juryn i Wichita i delstaten Kansas att komma fram till att 51-årige Scott Roeder ska dömas för mord av första graden. Roeder har uppgett att han tog livet av den kände abortläkaren för att rädda livet på ofödda barn. Tiller var en av några få läkare i USA som genomförde aborter sent in i graviditeten. Abortmotståndare i USA kallade honom "Tiller the baby killer".
När Tiller begravdes, samlades en stor skara protestanterande utanför kyrkan. Bland de protesterande som befann sig utanför kyrkan syntes plakat med texter som "Gud sände den som sköt" och "Gud hatar aborter".

Hmmm.... Är inte ett av budorden "Du ska inte dräpa"?! Hur kan man - med eller utan detta budord - få för sig att motarbeta vad man nu tycker är mord med att själv mörda?!
Självklart kan man skilda åsikter om abort - det håller jag med om - men varför skjuta ihjäl någon för att denne gör sitt jobb?! Får det inte att gå ihop riktigt - men någon kanske kan förklara det för mig...?!
 

 
DAGEN 1 DN 1, 2, 3
 
Bilden lånad från Mama
 

4 kommentarer
    Follow
publicerat i Diverse

Aktiveringshelg

Det största trätoämnet hos oss svenskar måste oreserverat vara tvättstugan, håller ni inte med mig?! Finns det någonting överhuvudtaget i vår tillvaro som ger upphov till så mycket frustration, irritation och argint skrivna lappar som en tvättstuga?!
Det som förmodligen gör många irriterade när andra "missköter" sig i en tvättstuga, är säkerligen att det är en mer "offentlig" plats som ändå blir en del av ens hem och privatliv. Du gör en av dina absolut mest privata saker i tvättstugan, nämligen tvättar dina kläder, underkläder och lakan. Saker som givetvis ingen utomstående egentligen har med att göra - och är det då någon som missköter sig, går man ofta i taget. Tvättstugan blir en del av hemmet, som man delar med andra helt enkelt...
Själv är jag inte något direkt undantag heller. Jag retar mig inte på lite damm på golvet eller lite ludd i torktumlaren - det är sådant jag snabbt och enkelt själv kan plocka bort, så det är inte direkt ett problem. Men i området jag nu bor finns ett annat "problem" som faktiskt retar gallfeber på mig! Tvättstugan är nämligen i form av vad man kallar en "tvättcentral" - man kan vara upp till nio personer som tvättar samtidigt - och när man bokar tvättid, får man tillgång till två tvättmaskiner och en torktumlare eller ett torkskåp. Tvättmaskinerna är låsta till den personliga passerbricka alla hyresgäster har, så just de tvättmaskiner jag får "tilldelade" mig kan bara just jag använda - medan till torkskåp och torktumlare gäller "först till kvarn".
Men hur ofta tror ni det händer att folk tar både torkskåp och torktumlare när de tvättar?! Jo, det händer rätt ofta - med följden att alla inte har får tillgång till möjligheten att torka sin tvätt.
Detta hände mig idag när jag skulle tvätta. En rätt ung tjej ser jag gå mellan ett torkskåp och en torktumlare medan jag pysslar med min egen tvätt. Just då behövde jag inte torka min tvätt, så jag brydde mig aldrig om att säga nåt - men när jag sedan behövde torka min tvätt, blev jag desto mer irriterad när jag såg att hon fortfarande nyttjade både skåp och tumlare och det inte längre fanns någondera ledig till mej. SÅ jag tömde sonika ut hennes tvätt från tumlaren och la in min egen - jag blir nämligen så less på sådant här! Det står stora tydliga anslag i tvättstugan att man måste välja skåp eller tumlare, ändå är det vissa som tar både och! Är man väldigt få som tvättar under ett visst tvättpass kan jag köpa detta agerande - men inte när tvättstugan är fullbokad...

Nu är i alla fall tvätten undanröjd och jag behöver inte tvätta igen på ett tag. Jag kan störa mig lite på mig själv när jag alltid sparar tvätten tills jag helt enkelt måste tvätta, eftersom jag plötsligt inte har några rena kläder att sätta på mig - istället för att ta tvätten när det räcker att jag kör ett par maskiner och det hela är överstökat rätt fort.
Men nu ska faktiskt helgen ägnas åt lite avkoppling och så få vardagssysslor som möjligt. Jag har ägnat alldeles för mycket tid åt skola och andra "måsten" denna vecka, så nu har jag faktiskt bestämt att lägga undan allt och bara slappa, ta det lugnt. Det är något man verkligen behöver med jämna mellanrum för att må bra, har jag lärt mig! Annars orkar man helt enkelt inte med.
Så ikväll är det en lugn kväll i soffan som gäller, jag ska helt enkelt inte röra mig mer än vad nöden helt enkelt kräver. Imorgon är jag bjuden på födelsedagsfest på kvällen och på söndag ska jag på yoga på eftermiddagen. Utöver det ska jag bara äta, sova och andas - sådant som jag knappt tycker mig hinna med alla gånger under veckorna.

Fick lite av en déjà vu-upplevelse när jag ögnade igenom tidningarna idag - och insåg att det återigen varit tågkaos i Stockholm på grund av snökaos! Just nu kan jag förstå att det är krångligt även för tåg att ta sig fram, med tanke på hur extremt mycket snö det fallit sista två dygnen. Så just de senaste dagarna kanske det inte är så konstigt med en och annan försening.
Men min lilla déjà vu-upplevelse fick mig att minnas hur det faktiskt var när jag bodde i Stockholm, framförallt de första 2-3 vintrarna - från 1999 och några år framåt. Citypendeln hade precis tagit över pendeltågstrafiken och det var totalt kaos så fort det kom lite snö! Och det krävdes verkligen inte mer än någon centimeter så stod tågen praktiskt taget stilla.
Sedan jag flyttade jag in mot stan och bodde inom tunnelbanenätet - och då var det inte snö som ställde till problem utan istället de löv som föll från träden på höstarna. Det blev plötsligt halt - och tunnelbanana kunde knappt ta sig fram.
Är inte det lite märkligt?! Okej, det blir halt av snö och löv - men borde man inte kunnat utveckla tåg som klarar sådant i Sverige med tanke på att vårat klimat inneburit både fallande löv och snö i årtusenden?! Jag menar; vi kan flyga till månen, men kan inte konstruera ett tåg som klarar av att gå när det kommer 2-3 centimeter snö - hur märkligt är det på en skala?!
Nåja, nu bor jag trots allt i Kalmar - och här har faktiskt bussarna gått i stort sett i tid i ur och skur! Tro det eller ej. Så jag får passa på att njuta så länge jag har möjlighet. :-)
 
Dagens rekordstora tvätt...AB 1, 2 DN 1 SMP 1 SvD 1

Bilderna lånade från Brandgården, Safari Camp och Heilborn


Déjà vu

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok

Visa fler inlägg