Aktiveringshelg

Det största trätoämnet hos oss svenskar måste oreserverat vara tvättstugan, håller ni inte med mig?! Finns det någonting överhuvudtaget i vår tillvaro som ger upphov till så mycket frustration, irritation och argint skrivna lappar som en tvättstuga?!
Det som förmodligen gör många irriterade när andra "missköter" sig i en tvättstuga, är säkerligen att det är en mer "offentlig" plats som ändå blir en del av ens hem och privatliv. Du gör en av dina absolut mest privata saker i tvättstugan, nämligen tvättar dina kläder, underkläder och lakan. Saker som givetvis ingen utomstående egentligen har med att göra - och är det då någon som missköter sig, går man ofta i taget. Tvättstugan blir en del av hemmet, som man delar med andra helt enkelt...
Själv är jag inte något direkt undantag heller. Jag retar mig inte på lite damm på golvet eller lite ludd i torktumlaren - det är sådant jag snabbt och enkelt själv kan plocka bort, så det är inte direkt ett problem. Men i området jag nu bor finns ett annat "problem" som faktiskt retar gallfeber på mig! Tvättstugan är nämligen i form av vad man kallar en "tvättcentral" - man kan vara upp till nio personer som tvättar samtidigt - och när man bokar tvättid, får man tillgång till två tvättmaskiner och en torktumlare eller ett torkskåp. Tvättmaskinerna är låsta till den personliga passerbricka alla hyresgäster har, så just de tvättmaskiner jag får "tilldelade" mig kan bara just jag använda - medan till torkskåp och torktumlare gäller "först till kvarn".
Men hur ofta tror ni det händer att folk tar både torkskåp och torktumlare när de tvättar?! Jo, det händer rätt ofta - med följden att alla inte har får tillgång till möjligheten att torka sin tvätt.
Detta hände mig idag när jag skulle tvätta. En rätt ung tjej ser jag gå mellan ett torkskåp och en torktumlare medan jag pysslar med min egen tvätt. Just då behövde jag inte torka min tvätt, så jag brydde mig aldrig om att säga nåt - men när jag sedan behövde torka min tvätt, blev jag desto mer irriterad när jag såg att hon fortfarande nyttjade både skåp och tumlare och det inte längre fanns någondera ledig till mej. SÅ jag tömde sonika ut hennes tvätt från tumlaren och la in min egen - jag blir nämligen så less på sådant här! Det står stora tydliga anslag i tvättstugan att man måste välja skåp eller tumlare, ändå är det vissa som tar både och! Är man väldigt få som tvättar under ett visst tvättpass kan jag köpa detta agerande - men inte när tvättstugan är fullbokad...

Nu är i alla fall tvätten undanröjd och jag behöver inte tvätta igen på ett tag. Jag kan störa mig lite på mig själv när jag alltid sparar tvätten tills jag helt enkelt måste tvätta, eftersom jag plötsligt inte har några rena kläder att sätta på mig - istället för att ta tvätten när det räcker att jag kör ett par maskiner och det hela är överstökat rätt fort.
Men nu ska faktiskt helgen ägnas åt lite avkoppling och så få vardagssysslor som möjligt. Jag har ägnat alldeles för mycket tid åt skola och andra "måsten" denna vecka, så nu har jag faktiskt bestämt att lägga undan allt och bara slappa, ta det lugnt. Det är något man verkligen behöver med jämna mellanrum för att må bra, har jag lärt mig! Annars orkar man helt enkelt inte med.
Så ikväll är det en lugn kväll i soffan som gäller, jag ska helt enkelt inte röra mig mer än vad nöden helt enkelt kräver. Imorgon är jag bjuden på födelsedagsfest på kvällen och på söndag ska jag på yoga på eftermiddagen. Utöver det ska jag bara äta, sova och andas - sådant som jag knappt tycker mig hinna med alla gånger under veckorna.

Fick lite av en déjà vu-upplevelse när jag ögnade igenom tidningarna idag - och insåg att det återigen varit tågkaos i Stockholm på grund av snökaos! Just nu kan jag förstå att det är krångligt även för tåg att ta sig fram, med tanke på hur extremt mycket snö det fallit sista två dygnen. Så just de senaste dagarna kanske det inte är så konstigt med en och annan försening.
Men min lilla déjà vu-upplevelse fick mig att minnas hur det faktiskt var när jag bodde i Stockholm, framförallt de första 2-3 vintrarna - från 1999 och några år framåt. Citypendeln hade precis tagit över pendeltågstrafiken och det var totalt kaos så fort det kom lite snö! Och det krävdes verkligen inte mer än någon centimeter så stod tågen praktiskt taget stilla.
Sedan jag flyttade jag in mot stan och bodde inom tunnelbanenätet - och då var det inte snö som ställde till problem utan istället de löv som föll från träden på höstarna. Det blev plötsligt halt - och tunnelbanana kunde knappt ta sig fram.
Är inte det lite märkligt?! Okej, det blir halt av snö och löv - men borde man inte kunnat utveckla tåg som klarar sådant i Sverige med tanke på att vårat klimat inneburit både fallande löv och snö i årtusenden?! Jag menar; vi kan flyga till månen, men kan inte konstruera ett tåg som klarar av att gå när det kommer 2-3 centimeter snö - hur märkligt är det på en skala?!
Nåja, nu bor jag trots allt i Kalmar - och här har faktiskt bussarna gått i stort sett i tid i ur och skur! Tro det eller ej. Så jag får passa på att njuta så länge jag har möjlighet. :-)
 
Dagens rekordstora tvätt...AB 1, 2 DN 1 SMP 1 SvD 1

Bilderna lånade från Brandgården, Safari Camp och Heilborn


Déjà vu

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow