Syraattacker

 

 
Man fylls verkligen av ett stort mått ilska när man läser om vilka onda människor det finns i världen. Igår var den stora följetången i media polischefen som nu är misstänkt för våldtäkt och försök till våldtäkt mot barn. Idag kan man läsa om Bibi i Pakistan som attakerats med syra i ansiktet - och fått hela ansiktet och ögonen förstörda. Hur fruktansvärt vanställd hon blev, kan ni se på bilden här ovanför.
Att hon är bara 23 år syns inte alls, eller hur?! Överläppen är borta, näsan högst nödtorftigt återskapad, höger öga är ersatt av ärrvävnad och där vänster öga en gång fanns är nu bara en röd ögonhåla.
Efter sin makes bortgång blev Bibi bortgift mot sin vilja som andrahustru till en svåger. Hon behandlades illa i sin nya familj och så en natt i fjol hällde någon syra över henne medan hon sov.

Att vanställa någons ansikte med syra är ett våld som främst förekommer i olika asiatiska länder. De flesta som drabbas är kvinnor, och många är yngre än 18 år. Skälen till angreppen varierar; bland har flickan eller kvinnan avvisat en mans sexuella inviter, ibland har hon och/eller hennes föräldrar avvisat ett bud om äktenskap.
På senare tid har också allt fler barn, äldre kvinnor och män attackerats och ofta ligger då tvister om mark eller hemgifter eller ren hämnd bakom.
Salpetersyra och svavelsyra har fruktansvärd verkan på mänsklig vävnad - syran får huden att smälta, inte sällan så att benen syns under köttet. Ibland löses också benvävnaden upp. När syra träffar ett öga skadas det permanent och många offer förlorar synen helt.
Utöver det psykiska traumat blir många offer socialt isolerade och utstötta och många kvinnor får svårt att finna arbete eller en ny make.

Just i Pakistan är ett konservativt patriarkaliskt land där kvinnor, särskilt på den fattiga landsbygden, behandlas som ägodelar. De har svårt att få hjälp av polisen, och trycket på dem att inte vanära sina familjer är hårt.
I Pakistan finns inaga lagar mot våld i hemmet. En sådan diskuteras i parlamentet men har bromsats av motstånd från ett islamistiskt parti. Samtidigt ökar antalet övergrepp med syra. 2009 registrerades 48 fall mot ett 30-tal år 2007, men  det är sannolikt många som aldrig rapporteras.
Vem som helst kan för några få kronor köpa frätande syra av industrikvalitet. Tillgängligheten gör det lätt för någon att slänga syra på någon annan av högst banala skäl.

Det är en lätt och enkel undanflykt att skylla på kulturella saker för att "försvara" den här typen av attacker, men det är ingenting som på något sätt kan fösvara dem.
För min del får man ty sig till vilken kultur och religion som helst - så länge man inte skadar andra och följer gällande lagar i det land mn befinner sig i. Att det inte finns en lag i Pakistan som förbjuder den här typen av attacker - eller andra våldshandlingar mot kvinnor - är inte heller något som ursäktar. Snarare säger det mer om mentaliteten i ett land med sådana lagar, att man godtar sådant överhuvudtaget. Sunt förnuft borde givetvis säga att man inte gör sådant här, tillåtet eller ej. I grunden borde det inte ens behöva finnas lagar som förbjuder sånt här - saker av den här typen ska överhuvudtaget inte ens behöva ske.
 

 
KÄLLOR

AB 1 DN 1

Bilderna lånade från DN, Sopor.nu
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Barbaselo:

Öga för öga???? Men då räcker det ju med att en enskild person begår ett fel (av sex miljarder) så är kedjereaktionen igång. Jag lärde mig som barn att vända andra kinden till (d.v.s. tycka synd om förövaren - och anstränga sig att han/hon får hjälp).

Jag misstänker att vi i Sverige kommer att få fler medborgare med samma åsikt. Jag lever inte om 50 år. Bara att tycka synd om barnen. Hoppas att dom röstar rätt.Man får tycka hur illa som helst om folk, men skall man gå vidare med någon form av anseende så får man faktiskt beté sig någotlunda kultiverat. Skulle mitt barn bli utsatt för en peddo så skulle jag inte vilja honom död. Jag skulle vilja att han fick sitta inlåst lääääänge. Utan att behöva träffa Bubba. Bättre att han får träffa en psykoterapeut. Då kanske han ev. inte gör om det.

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow