Arbetshelg

Det är nog få helger som jag känner så lite för som för påsken, det måste jag nog säga! Några få dagar på året är praktiskt taget heliga och jag skulle in i det längsta undvika att jobba dessa dagar. Dit hör julafton på en odelad förstaplats och sedan midsommarafton. Självklart skulle jag jobba dessa dagar om jag var tvungen, men  jag skulle försöka undvika det in i det längsta.
Påsken - däremot - ser jag i stort sett enbart som lättförtjänta extrapengar. Jag kommer jobba denna helg och har inte ens tänkt tanken att försöka byta på något sätt! Det kommer bli aningen mindre jobb och resten av tiden kommer jag sitta på skolan plugga. Ja ja - inte dygnet runt, förstås!! Klart jag kommer åka hem och sova och äta och så, men det kommer bli som i stort sett vilken jobb- och plugghelg som helst!
För många låter det säkert jättetråkigt, för att inte säga tragiskt, men mig rör det inte alls. Självklart - om jag fått välja - hade jag hellre åtminstone varit ledig, precis som alla helger! Men hade det inneburit att jag varit ensam hemma, hade det heller inte varit något som gjort mig särskilt mycket. Nu måste jag ändå jobba några timmar på förmiddagarna under fredag till söndag, så när jag ändå har ångan uppe kan jag lika gärna åka till skolan en stund och plugga. :-)
Lite påskgodis får jag väl lov att köpa hem, men känner jag mig själv rätt kommer jag förmodligen inte ens att röra det. Jag kan köpa hem godis som ibland blir liggande i veckor - jag har till och med fått slänga godis som passerat utgångsdatum! Så "duktig" är jag på att äta godis! Däremot bor jag i ett ganska "barnfamiljtätt" område, så jag misstänker att det kan komma en och annan påskkärring och ringa på - så jag måste ju lite att bjuda dem på. Det ironiska brukar ofta vara, att när jag är hemma under påskhelgen och har köpt godis - då kommer det inte en enda påskkärring och ringer på!! Men har jag inget godis, då slits nästan dörrklockan ut istället...
Så hör ni det, ungar?! Klä ut er och kom och ring på hos mig, så jag blir av med påskgodiset och slipper slänga bort det!!! *L*

Det kändes verkligen stor skillnad när man steg upp och skulle jobba i söndags morse. Inte nog med att det då fortfarande var mörkt när jag kom upp, en timmes mindre sömn gör verkligen skillnad. Räknar man vintertid, ringde min väckarklocka vid halv fem och det är lite väl tidigt att ta sig ur sängen.
Men när man nu väl tagit igen den förlorade timmen, är ju den extra timmen med ljus på kvällarna redan gudagåvan. Det är en enorm skillnad och man märker även en viss skillnad på morgnarna bara sista dagarna - dagen blir ju längre och längre hela tiden. Att det nu är fullt dagsljus när man kommer upp på morgonen och ljuset sedan håller i sig till rätt långt in på kvällen gör ju att man blir många gånger piggare än för bara några veckor sedan.
Att sedan sista dagarna varit aningen kyligare och lite mer moln känns som en bagatell på något märkligt sätt. Det är verkligen märkligt vad snabbt allting kan vända, hur otroligt fort de stora mängderna snö har kunnat smälta bort. Det är nu knappt man ser några rester efter de enorma snöhögar vi haft ens en gång.
Ironiskt nog lovar de ännu bättre väder under påskhelgen, när jag ska jobba och plugga, men jag får helt enkelt se till att faktiskt ta mig hem lite tidigare på dagen än runt fem - som jag normalt brukar göra. Lite grann får man väl försöka njuta av vårsolen också!

Igår hittade jag äntligen skolans katalog över fristående kurser, som "förstås" finns både på nätet och i pappersform. För att få CSN den termin jag kommer vara kvar här, måste jag helt enkelt få  välja till ytterligare ett par kurser utöver dem som jag tänker gå om för att fixa tentorna jag ligger efter med.
Och det var inte direkt svårt att hitta kurser jag mer än gärna skulle vilja gå! Det var snarare så att jag var tvungen att välja bort vissa kurser. Men ledarskap kommer jag söka och förmodligen ytterligare någon eller ett par kurser.
När man väl läser genom dessa kataloger, hittar man hur mycket som helst som man skulle vilja läsa bara för att få lite allmänbildning! Jag skulle kunna tänka mig att läsa språk, psykologi, beteendevetenskap, kriminologi och en jäkla massa annat. Men nu är mest tanken att läsa sådant som har med sjökaptensutbildningen att göra, för att få lite extra meriter. Så får jag längre fram läsa sådant som kan vara mest "på skoj".
Nu gäller att verkligen ta en rejäl funderare på vilka ämne jag faktiskt kan tänka mig att läsa, vilka som står "högst i kurs" och sedan skicka in en ansökan. Trots allt börjar det snart bli dags att göra detta, så att man inte missar sista ansökningsdagen. Det skulle faktiskt vara rätt typiskt mig att göra något sådant, eftersom jag har ovanan att göra allt i sista stund...
 

 
SvD 1, 2, 3 VG 1, 2
 
Bilderna lånade från I-fokus, Catriin och Newbie Cooking
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok

Ockerränta i dess rätta bemärkelse

Det hände faktiskt ett par gånger för några år sedan att jag själv tog sms-lån. Det var på småsummor, 500 kronor ena gången och 1000 kronor den andra. Båda lånen betalade jag tillbaka efter utsatt tid på en månad - men mot en ganska hög ränta. Själv jämförde jag först de olika företagen som erbjöd den här tjänsten, försökte så långt det gick att kolla vilka avgifter som förekom och så vidare. Ena lånet hade 25 % ränta, det andra 30. Ganska hög ränta måste jag själv säga, men i vissa knipande situationer får man kanske leva med det.
Nu har att smslåneföretaget LuckyLoan anmälts för ocker för att just haft en oskäligt hög ränta på sina krediter - och nu tänker jag hädanefter inte klaga på på den ränta jag själv betalar!!
Själva avgiften man tar ut för ett lån på 500 kronor är 369 kronor - men sedan tillkommer en lång rad andra utgifter, som att låntagaren alltid skickar två sms innan lånet går igenom, dessa kostar 30 kronor styck. Dröjsmålsräntan är 5,42 procent per månad (65 procent per år), det utgår en särskild förseningsavgift på 200 kronor, en påminnelse kostar 50 kronor och en utredning av felaktigheter i ansökan kostar 500 kronor. Sammantaget ger detta en effektiva räntan (totalkostnaden för lånet när räntor och avgifter summerats i hop och anges som årlig ränta) blir 75 862 %. Det är ju verkligen ockerränta i dess rätta bemärkelse. Konsumentverket har nu - som sagt - anmält företaget för ocker och tittar man på LuckyLoans hemsida, är deras lånesystem just nu stängt. Man kan väl tänka sig att detta har med anmälan att göra...

Visst kan det vara frestande för personer med dålig ekonomi att ta dessa lån! Det går fort, man behöver ofta ingen säkerhet och betalningsanmärkningar är oftast inget hinder. Så självklart kan det bli en fälla för många, det råder det inga som helst tvivel om. Ska bli kul och intressant att se vart Konsumentverkets anmälan leder någonstans... :-)
 

 
Källa: SvD, E24 1, 2
 
Bilden lånad från Persson & Lundgren
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Ekonomi och pengar

Jag får liksom ingen ordning på mitt liv

Bajs, någon?! Jag har nu för andra dagen i rad torkat mängder med bajs från en av Kalmars offentlige toaletter och det har gått så långt att jag till och med drömmer om bajs på nätterna! Jo, jag vaknar alldeles kallsvettig och med djup ångest. Undrar just varför jag utsätter mig för detta! Hade det inte varit för att det allra mesta av det jag städar ändå är "normal smuts", hade jag inte ställt upp på detta!
Att det är fartränder i toaletterna är trots allt en hel annan sak när man kommer dit som städare och ska göra rent. Det är ändå något som är oundvikligt trots allt, även om man inte direkt jublar över det. Men när någon helg efter helg efter helg kletar ner väggarna med bajs blir jag helt enkelt less!
Detta är verkligen ett återkommande tema på min blogg på mina jobbhelger, säg till om ni tröttna på allt skitprat så ska jag försöka sluta klaga på att torka bajs! Det värsta är att jag kommer ägna även påskhelgen åt att jobba - och förmodligen torka bajs - så det blir en och annan rad om detta härliga ämne även då! Sätter någon påsksillen och påsksnapsen i halsen på grund av bajspratet blir jag säkerligen stämd. Men jag är redan JK-anmäld, så jag har liksom vanan inne vid det här laget. ;-)

Men helgen har verkligen inte bara varit - som tur är! Lite pluggande har det blivit, liksom strosande på stan. Nej, jag tänker inte göra som många andra bloggare och lägga ut mina nyinköpta kläder här på bloggen! Så ni kan vara helt lugna, detta är en helt "dagensoutfitfri" blogg.
Så mycket till vår har man dock inte sett till under helgens gång, snarare har det varit mest regn och rätt kyligt. Det är ju aningen kluvet med regn så här på vårkanten; å ena sidan driver det ju undan snön rätt bra, men samtidigt är det måttligt roligt att vara ut i det vädret. Själv väljer jag att se det som så att jag faktiskt fått en hel del gjort istället när man inte kunnat vara ute så mycket. Ska man nu tro meteorologerna kommer våren till påskhelgen, så får väl spara sin längtan efter vårväder tills dess.
Nu pratas det om stigande vattennivåer i Småland och risker för översvämningar, får väl se om det slår in. Men det är väl vad man kan vänta sig med all snö som nu ska smälta bort.

Men det är inte många gånger jag sett så många poliser samma stället som jag gjorde inne i stan igår! Igår var det dags för fotboll i stan och det var gott om supporters för både Elfsborg och Kalmar FF, ganska stökigt med andra ord.
Många av supportrarna tycktes ha hållit igång med öldrickandet sedan ganska tidigt på morgonen och drog runt i ganska stora horder på stan, enträget iakttagna av minst lika många poliser. På McDonalds tycktes personalen få det riktigt svettigt när alla skulle dit och äta, det var knappt alla supportrar fick plats där med efterföljande poliser.
Nyfiken som man är, var det givitvis svårt att låta bli att "spana" lite efter alla fotbollshuliganer som drog runt på gatorna inne i stan och poliserna som hela tiden var dem hack i häl för  att hålla koll på vad som hände.
Sen vad som hände under kvällen har jag ingen större koll på, men antar att ingen av sidorna har anledning till varken gravöl eller att fira - 2-2 slutade matchen enligt tidningarna. Nej, jag har inte börjat titta på fotboll - jag har aldrig varit särskilt intresserad och kommer knappast börja igen. Men fick igår en viss försmak för hur det kan vara med massor av fotbollssupporters rännande runt på gatorna i en liten stad.
 

 
BAR 1, 2, 3 DN 1, 2 SvD 1
 
Bilden lånad från Herregud & Co.


 
2 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok

Visa fler inlägg