Svensk sommar

Imorgon är det första juni och nu har den svenska sommaren kommit på allvar. Regnet har hitintills kommit och gått hela dagen, termometern har med nöd och näppe tagit sig ovanför tiograderssträcket och det har blåst ganska duktigt.
Så det har blivit en riktig innesittardag istället, jag har med andra ord av förståeliga skäl knappt varit utanför dörren idag. De enda gångerna har varit när jag gått till och från tvättstugan - och då har jag praktiskt taget småsprungit för att komma in så fort som möjligt.
Det har alltså blivit en dag då jag tagit tag i sådant jag länge tänkt fixa med. Jag har städat - och det lite grundligare än vad jag gjort sista gångerna. Har verkligen behövt skura golven och damma av hyllor etcetera lite noggrannare, så det har fått sig en genomgång idag. Så bokade jag tvättstugan och har sprungit emellan några gånger.
Nu doftar det såpa efter skurandet och är hyfsat rent här hemma. Tyvärr har jag mer och mer "kommit av mig" vad gäller städningen. Fram till för några år sedan var jag rejält grundlig och dammsög och skurade en gång i veckan. Visserligen åker dammsugaren fortfarande fram med 7-10 dagars mellanrum, men jag orkar inte längre vara fullt lika grundlig som jag förr varit. Detta trots att jag fortfarande tycker det är precis lika skönt med en välstädad lägenhet och fortfarande älskar doften av såpa lika mycket som förr. Men på något vis har det mer och mer något av ett ont måste och ingenting annat. Men varje gång jag haft en grundligare städning, tänker jag att "nu ska jag bli noggrannare framöver" - får se när jag lyckas hålla det löftet?! ;-)

Sedan sista tentan skrivits och jag lämnat ifrån mig mitt examensarbete, har jag kopplat bort allt vad skolan vill heta - jag har inte riktigt velat ta tag i något som har med skolan att göra. Jag tror jag insett vikten av att ibland få koppla bort skolan helt och hållet.
Men igår insåg jag att det kanske var dags att kolla resultaten för de sista tentorna jag skrev för terminen. Det var en omtenta och en ordinarie tenta i bryggrutiner, en kurs som det varit otroligt mycket rabalder kring under våren. Framförallt har detta handlat om lärarens rättning av tentorna. I kursen ingår en del- och en sluttenta. Varje tenta består av tre frågor som i sin tur består av ett antal delfrågor. svarar du fel på någon av delfrågorna, slås hela uppgiften ut. Detta gör i princip att om man lägger en kurs fel på 1-2 grader, slås hela tentan ut - även om man gjort allt annat helt rätt på tentan. Och alla som någon gång gjort en reseplanering vet att enbart ett blyertssträck i sjökortet kan motsvara 1-2 grader vilket gör det hela till ett mycket enkelt fel att göra.
Till det har det varit luddiga frågor. På sista omtentan tolkade merparten av oss i klassen en av frågorna på ett visst sätt - och fel eftersom "läraren inte menade som stod i frågan", vilket vi skulle ha förstått. Det enda felet de flesta av oss gjort var då att lägga ut kursen från fel punkt - resten var korrekt uträknat. Vårat argument var genomgående att om majoriteten av en klass tolkar en fråga på ett visst vis, borde det vara något fel på frågeställningen och då skulle de flesta schyssta lärare godta även det alternativet - men icke i det här fallet.
Majoriteten av klassen underkändes därmed på både ordinarie tenta och efterföljande omtenta. Med tanke på detta fick vi senare en extra omtenta under ordinarie tentavecka för att så många som möjligt skulle ha en chans att få ut sina kaptensbehörighet till sommaren.
Själv hade jag inga som helst förhoppningar att klara någon av tentorna. Inte på grund av kunskapsbrist utan på grund av lärarens överdrivet nitiska rättning. Men jag valde ändå att gå och skriva tentorna. Och igår kunde jag till slut inte motstå frestelsen att ändå kolla slutresultatet - och fick en smärre chock. Jag slutade på VG i hela kursen!!! Det var verkligen det sista jag hade väntat mig.
Men trots allt kunde jag inte låta bli att räkna efter lite. Av 75 studenter är 32 fortfarande underkända på minst en av de två tentor som ingår i kursen. Och har jag förstått det hela rätt, har statistiken varit ungefär densamma de senaste åren. Borde man inte fundera på om något är galet då? Det borde ju knappast vara frågan om att klass efter klass efter klass är usla på att plugga på just en och samma kurs...?!
Men nu ska jag trots allt inte klaga. Jag har ju mitt VG och det är jag glad och stolt över! Men jag var tvungen att kolla på både två och tre gånger extra för att försäkra mig om att jag inte läst fel!! :-)
 

 
Bilderna lånade från Gård Gripen och Modern fysik
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok

Mexikanska Golfen
 
Jag undrar om jag själv riktigt förstått hur stort oljeläckaget faktiskt i Mexikanska Golfen faktiskt är. Men så hittade jag bilden här ovanför och nu ser man ju verkligen vilka konsekvenser det faktiskt hittills haft! Man pratar nu om att det kan dröja ända till augusti innan läckan har tätats, undrar vilka konsekvenser det hela då hunnit få?
Nu satsar man på att kapa det trasiga röret som oljan sprutar upp ifrån, och på så sätt få en rak yta där man kan fästa ett lock för att täppa till läckan. Genom locket ska man sedan leda upp oljan till ytan. Men det finns en stor nackdel med den planen. Om man inte lyckas placera ett lock på röret efter att man skurit av det kommer situationen nämligen bli ännu värre...
Obama har nu sagt att man kommer hålla BP ansvariga för katastrofen, vilket väl egentligen inte är mer än rätt. Men skulle vara intressant att veta vilka summor detta kommer att kosta! Det är inte några småsummor vi pratar om direkt i sådana hör situationer. Dels alla kostnader för reparationer och sanering, men sedan kommer det garanterat in skadeståndskrav från företag och personer som drabbats på ett eller annat sätt. Fast med tanke på vad oljebolagen faktiskt tjänar, så kan man väl ändå tänka sig att det är summor som bolaget klarar av - och mycket av detta är man väl säkerligen försäkrad emot också.


 
AB 1 DN 1, 2, 3, 4 E24 1, 2, 3 SvD 1
 
Bilderna lånade från SvD och BP
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Till sjöss

Klockrent

Nu är det så slut på bajstorkandet på helgmorgnarna för ett tag fram över. I morse lämnade jag ifrån mig passerkort och nycklar till min efterträdare som ska ta mina helger under sommaren.
Igår var det inget bajs att torka på toalettväggarna och jag tänkte att jag kanske skulle få "gå på sommarledigt" från städjobbet och ha det i gott minne - utan några bajskluttar i åtanke. Men till i morse hade denna någon - vem det nu är - istället satt en extra stor klutt på väggen inne på toaletten. Så det var bara att ge sig till att skrubba och gno för att få bort den. Med andra ord blev det till att torka bajs från väggarna in i det sista.
Nu kommer jag - möjligen med några få undantag - enbart ha kontorstider närmsta 2-3 månaderna och det känns fantastiskt skönt. Det är många gånger jag svurit så ångorna legat tunga i sovrummet när väckarklockan ringt på helgmorgnarna, men nu är det förhoppnings över för ett tag framöver.

För en tid sedan brakade något till i vardagsrummet sedan jag gått och lagt mig. Jag kunde först inte placerade vad det var, men när jag kom upp fick jag konstatera att gitarren ramlat ner. Det snöre jag knutit runt gitarrhalsen för att kunna hänga upp den hade helt enkelt gått av.
Vid en första anblick hade inte gitarren skadats alls, så jag pustar ut och hänger tillbaka den. Men när jag dagen efter skulle använda gitarren, upptäcker jag ett stort hål i den. Och NEJ - det är inte under under strängarna, där det ju ska vara ett hål. Det här hålet satt på gitarrens baksida.
Nu är detta visserligen en gammal, sliten och nött gitarr som är inköpt begagnad. Ljudet i den är väl si så där och den har absolut sett sina bästa dagar - så det var ingen större katastrof att den gick sönder, men det hade ju kunnat varit lite mer vältajmat på något vis.
Men igår gjorde jag slag i saken och gick och köpte en ny gitarr - och nu slog jag på stort och köpten en stålsträngad dessutom. Även om det blir lite ömmare i fingrarna efter en stund med en stålsträngad gitarr i famnen än med en nylonsträngad, så är det bra mycket bättre med stålsträngade trots allt. Och väsentligt mycket bättre ljud.
Nu var det visserligen en gitarr för 600 kronor från Hobbex, så man ska väl inte förvänta sig någon gitarr i världsklass. Men för priset det tycks den ändå vara bra, utifrån det lilla jag hittills använt den... Så nu är midsommaren räddad också - ingen svensk midsommar utan gitarr! ;-)
 

 
Bilderna lånade från GnetaGalten,
 

2 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok

Visa fler inlägg