Den nya tiden

I år har jag ovanligt frenetiskt gästat årets Pridefestival! Visserligen har den ju pågått hela veckan och jag masade mig iväg först i lördags - men det är ändå mer än jag brukat besöka denna härliga festival sista åren! Även om jag själv är helt heterosexuell till 100 %, så tycker jag ändå att det är något speciellt med denna festival.
Och ett bra argument med att gå dit, är förstås att visa stöd och sympati för dem som är homo-, bi- och transsexuella.
Och igår var jag på min första högmässa sedan jag konfirmationsläste för 20 år sedan! Då jag har en svägerska som är präst och som skulle predika på Kärlekens mässa i Storkyrkan, kunde jag liksom inte riktigt motstå att gå dit.
Visserligen är jag inte troende det allra minsta, men jag kan inte låta bli att tycka om kyrkor och tycka att det är något väldigt speciellt att gå dit.
Att det sedan finns alldeles för många bakåtsträvare inom olika kyrkosamfund är ju ett välkänt faktum. Att i ena andetaget säga att man värnar om kärleken mellan människor, men sedan fördöma en form av kärlek - den mellan till exempel homosexuella - är en dubbelmoral utan dess like. Och är det så att Gud skapat oss människor till sin avbild - då har han också skapat homosexualitet. Kärlek mellan två vuxna människor kan i mina ögon aldrig vara fel. Att sedan folk jämför det med pedofili, tidelag och allt vad det är gör mig bara rosenrasande. Gud är säkerligen väl medveten om - eftersom han enligt Bibeln skapat oss - att tiderna och därmed människorna förändras och därmed torde han inte ha något emot homosexualitet. Men att Bibeln är skriven under helt andra tider och omständigheter för ungefär 2000 år sedan tycks inte alla inse. En hel del har förändrats sedan dess.
Så just därför kände jag att det var extra viktigt att gå på denna mässa. Att visa att man står för att nya vindar ska kunna blåsa, inte bara i samhället i stort utan även i kyrkan. Och jo, jag är faktiskt medlem i Svenska kyrkan även om det inte är särskilt ofta jag går dit. Jag skulle säkerligen gå dit oftare om jag märkte att man inte är så konservativ som många är idag. Självklart finns det otroligt många som inte har dessa trångsynta, stelbenta och konservativa värderingar som man hör om ibland. Min svägerska - för att ta ett exempel - är en av dem. Men det skulle inte skada om fler var så öppensinnade, trots att man tror på vad som står i Bibeln.

Under den gångna veckan har vädret överträffat sig själv på flera sätt, åtminstone här i Stockholm. Det har varit varmt och soligt - och man har varit genomblöt av svett av minsta rörelse utomhus. Och lördagen började ju bra, med strålande solsken och värme. Men halvvägs genom paraden, började det förstås att ösregna. Folk blev genomvåta och speciellt synd tyckte jag om alla som verkligen lagt ner stort arbete på kropps- och ansiktsmålningar. Dessa målningar måste blivit totalförstörda i skyfallet som kom. Snacka om "lagen om alltings djävlighet", när vädret varit så underbart en längre tid - och just när man verkligen vill ha bra väder, då regnar det!
Skönt var det dock att regnet var ganska kortvarigt, det höll i sig någon dryg halvtimme innan det sprack upp igen. Och alla ni andra som var ute i lördags kväll, vet ju hur snudd på tropiskt varm denna kväll var! Vi satt ute på uteserveringarna i Kungsträdgården till långt inne på natten, utan att frysa ett smack!
Att det sedan hällregnade till och från under hela söndagen gjorde väl inte fullt lika mycket, men upplevelsen i storkyrkan hade nog varit en helt annan om solen skinit in genom det stora kyrkofönstren. Men trots allt är vädret en av de saker vi människor fortfarande inte kan rå på, vi kan bara beklaga oss när det inte blir som vi hoppats på. Och oväder eller ej, så var det ju en upplevelse i sig att både vara på Pride och sedan högmässa på det.
Trots allt är vi alla människor och ska kunna visa ömsesidig kärlek utan att råka illa ut för det. Och för den som nu tänkt sig att dra liknelser med till exempel tidelag och pedofili, är ju detta en av det stora skillnaderna mellan dessa störningar och homo-, bi eller transsexualitet! Nämligen att det är en kärlek som är ömsesidig; vid tidelag/pedofili blir uteslutande den ena parten utnyttjad på mer eller mindre vedervärdiga sätt.
Så inte nog med att jag fått en trevlig helg, har jag visat mitt stöd för dem/er som det inte alltid är självklart för att öppet få visa sin kärlek till varandra! Men jag hoppas vi en dag kommer dit - och att även kyrkan samlad kan stå för för samma sak! :-)AB 1 DAG 1 DN 1 SvD 1, 2
 
Bilderna lånade från Det perfekta livet. Matilda
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - yvonne:

hej. jag var också på pride.jag gick dit för att visa mitt stöd och för att ta härliga foton.bilderna blev fantastiska.spec den lite äldre helt nakna damen. vilket statement !!o de lite äldre herrarna med bar överkropp,ja det var många kreativa utstyrslar och en härlig stämmning.jag blev genomsur av regnet,det var nog den största skur vi fått i sommar..hörs snart

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow