Hangover

Engelskan Brenna Haysom hör till oss som ofta jobbar helg. Med tiden började hon tröttna på att inte fungera ordentligt på jobbet efter att hon har varit ute dagen innan. Hon började experimentera med olika ingredienser och testade dem sedan på sig själv och sina vänner. Till sist blev det ett piller mot baksmälla som nu släppts i Storbritannien, godkänt av den brittiska mat- och läkemedelsförvaltning.
Men den nya medicinen är egentligen inte är så värst banbrytande. Tabletten består nämligen av aspirin och koffein som löses upp i vatten - och motverkar två av de tydligaste tecknen på bakfylla, nämligen huvudvärk och trötthet.
Just sådana här piller dyker det ju upp lite då och då, allt för att man ska kunna festa trots att man ska upp och jobba dagen efter. Problemet borde väl ändå vara att man inte blir av med alkoholen man kanske fortfarande har kvar i kroppen när man vaknar dagen efter. Även om du känner dig hyfsat fräsch, kan du fortfarande vara påverkad. Och hur populärt är det att komma till jobbet och vara påverkad av alkohol?
Nu råkar det vara en engelsman som kommit med det senaste i raden av dessa "mirakelpiller" - och det råkar nu inte höra till ovanligheterna att engelsmännen går ut och tar en "lunch-pint" för att sedan gå tillbaka till jobbet för att fortsätta arbeta.
Detta är ju något som inte accepteras i många andra länder! Och personligen skulle det inte falla mig in att gå ut och festa om jag sedan skulle upp och arbeta dagen efter.
För det absolut säkraste sättet att undvika en baksmälla är ju att helt enkelt låta bli att dricka alkohol! Jag lovar, du kommer inte bli bakfull dagen efter! Och är det nu så viktigt att vara ute och festa på helgerna, får man väl skaffa sig ett arbete som inte innebär att man jobbar helgmorgnar.
Nu låter jag kanske som moralkärring igen, men det måste ju ändå vara det absolut bästa sättet, eller hur? Jag har heller inget emot att ta ett eller flera glas lite då och då - men aldrig i kombinationen med att jag ska börja jobba de närmsta timmarna! Då håller jag mig helt enkelt ifrån alkohol. Punkt slut.
Snarare kan ju sådana här piller "hjälpa" dem som har problem med alkoholen att faktiskt fungera bättre i tillvaron och på sätt dölja sitt missbruk. Många missbrukar hinner sjunka längre ner i träsket innan de får hjälp...
 

 
KÄLLA: DN
 
Bilden lånad från Weekly series
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i

Bottenrekord

Den gångna julen har jag slagit ett märkligt rekord. Jag har fått ovanligt få julkort - bara fyra stycken totalt! Jag pratar då traditionella julkort av papper: handskrivna och med frimärke på. Ni vet, sådana som brevbäraren delar ut och lägger i brevlådan. Ytterligare några julhälsningar har jag förstås fått via mejlen, men det känns mer opersonligt och inte alls lika roligt!
Det kan hända att jag är aningen konservativ, men jag måste nog erkänna att jag tycker det är bra mycket roligare med vanliga julkort än något massutskick via mejlen! Jag tillhör dem som fortfarande - varje år - skickar ut pappersjulkort med Posten. Sådana som jag någon vecka innan jul sätter mig ner vid skrivbordet, fullt utrustad med penna i ena handen och en kopp glögg i den andra för att pränta ner några handskrivna rader till dem som jag vill önska en god jul. Internet och mejl i all ära, men ibland är det faktiskt roligare att kommunicera på andra sätt också!
När jag varit sommarvikarie på Posten under min studietid, har jag fått en del insyn i hur postmängderna stadigt minskat sista åren. Från det att jag för första gången jobbade på Posten 1996, märks en markant skillnad i postmängderna, det råder det ingen tvekan om! De flesta - inklusive mej själv - har mer och mer övergått till att kommunicera via internet istället för per brev och vykort. Och visst har det sina fördelar om man vill att texten ska komma fram fort. Men samtidigt finns det en härlig charm i att få vanliga pappersbrev och kort också. Eller är jag ensam om att tycka det?
Under hösten har man kunnat läsa om hur de större morgon- och dagstidningarna tampats med stora förluster när pappersupplagorna minskar och allt fler väljer att läsa tidningen på internet istället. Även på den punkten tänker jag hålla mig på min bakåtsträvande linje och hävda att jag i grunden föredrar papperstidningen framför att läsa den på internet. För är det inte något speciellt med att hämta in tidningen från hallgolvet på morgonen och prasslande börja bläddra i den medan kaffebryggaren puttrar i köket?! Men vi som föredrar den typen av tidning tycks vara en stadigt minskande skara.
Jag kan tänka mig att vissa inte skulle tveka att kalla mig både konservativ och bakåtsträvande fossil, men det är åsikter jag står för! Under min studietid läste jag under långa perioder tidningarna på internet, eftersom jag inte hade råd med några prenumerationer. Men jag blev ganska snart uttråkad och saknade att ha en papperstidning att bläddra i.
Hur bra verktyg internet än är i flera avseenden, tycker jag det är tråkigt att det ska konkurrera ut så väldigt mycket annat....
 

 
DM 1 DN 1, 2 SvD 1
 
Bilden lånad från Div Design
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Internet

Öppna gränser

För en stund sedan publicerad DN en artikel där chefen för Interpol Ronald Noble uttrycker sin oro för slarvigt utförda gränskontroller i EU. Det finns idag 15 miljoner förlustanmälda pass i omlopp, pass som aldrig kontrolleras mot den databas som Interpol har.
Och visst är det en grundläggande sak att kontrollera! Är ett pass stöldanmält, behöver det inte alls vara den rättmätiga ägaren som håller i det. Men samtidigt är det ganska naivt att tro att gränskontrollen ska vara effektiv när man i princip öppnar gränserna inom en hel världsdel!
Som de flesta redan vet. innebär Schengensamarbetet att man kan resa mellan de EU-länder som är del av samarbetet utan att behöva visa pass. Och vem tjänar på ett sådant samarbete? Själv ser jag två grupper av personer! Dels de som reser extremt mycket, till exempel EU-parlamentariker som säkerligen reser flera gånger i veckan mellan sina hemländer och Bryssel/Strasbourg flera gånger i veckan. Klart de tycker det är skönt att slippa stå i köer i olika passkontroller. Dels har vi å andra sidan de som har något att dölja och inte alls har något intresse i att tvingas identifiera sig vare sig när de reser eller någon annan gång. Framförallt inte för polisen.
Även om jag gillar samarbete mellan länder, är jag i grunden emot hela idén med EU och schengensamarbetet. Just för att jag tycker man går för långt med hela stormaktstänket. Och framförallt när man öppnar gränserna mellan länder så att folk med skumma avsikter kan röra sig alltför fritt. De allra flesta av oss reser utomlands på sing höjd 2-3 gånger per år och för oss är de inga större problem att stå i kö i en passkontroll dessa få gånger. Framförallt när man vet att just dessa kontroller gör att många med inte alltför rent mjöl i påsen faktiskt åker fast.
Så det enda problemet med EU's passkontroller är knappast att man inte kollar om passen är stulna - passkontrollerna borde dessutom finnas mellan EU-länderna...

 DN 1, 2

Bilden lånad från Opm Security


 

7 kommentarer
    Follow
publicerat i Ordningsmakten

Visa fler inlägg