Öppna gränser

För en stund sedan publicerad DN en artikel där chefen för Interpol Ronald Noble uttrycker sin oro för slarvigt utförda gränskontroller i EU. Det finns idag 15 miljoner förlustanmälda pass i omlopp, pass som aldrig kontrolleras mot den databas som Interpol har.
Och visst är det en grundläggande sak att kontrollera! Är ett pass stöldanmält, behöver det inte alls vara den rättmätiga ägaren som håller i det. Men samtidigt är det ganska naivt att tro att gränskontrollen ska vara effektiv när man i princip öppnar gränserna inom en hel världsdel!
Som de flesta redan vet. innebär Schengensamarbetet att man kan resa mellan de EU-länder som är del av samarbetet utan att behöva visa pass. Och vem tjänar på ett sådant samarbete? Själv ser jag två grupper av personer! Dels de som reser extremt mycket, till exempel EU-parlamentariker som säkerligen reser flera gånger i veckan mellan sina hemländer och Bryssel/Strasbourg flera gånger i veckan. Klart de tycker det är skönt att slippa stå i köer i olika passkontroller. Dels har vi å andra sidan de som har något att dölja och inte alls har något intresse i att tvingas identifiera sig vare sig när de reser eller någon annan gång. Framförallt inte för polisen.
Även om jag gillar samarbete mellan länder, är jag i grunden emot hela idén med EU och schengensamarbetet. Just för att jag tycker man går för långt med hela stormaktstänket. Och framförallt när man öppnar gränserna mellan länder så att folk med skumma avsikter kan röra sig alltför fritt. De allra flesta av oss reser utomlands på sing höjd 2-3 gånger per år och för oss är de inga större problem att stå i kö i en passkontroll dessa få gånger. Framförallt när man vet att just dessa kontroller gör att många med inte alltför rent mjöl i påsen faktiskt åker fast.
Så det enda problemet med EU's passkontroller är knappast att man inte kollar om passen är stulna - passkontrollerna borde dessutom finnas mellan EU-länderna...

 DN 1, 2

Bilden lånad från Opm Security


 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - egg benedict:

Sverige måtte tillhöra de länder som har allra sämst ordning på "förlorade pass".

Finland lär ha drygt 5000 totalt "förlorade pass" och vartenda ett är spärrade på alla upptänkliga vis. Så icke i Sverige.

Det lär finnas en person i Sverige som fått ut ett nytt pass varannan vecka!

Man måtte var mer än lovligt naiv att tro att denne person "förlorat" dessa pass.

De är sannolikt, efter vissa "kosmetiska förändringar, typ namn och foto, fortfarande i full cirkulation.

"Denne person" ha troligen gjort sig en rejäl hacka på passen, och Sverige har fått ett antal nya medborgare med okänd identitet, eller inte så otroligt ett antal med multipel identitet..

Vad hände fö med de bötesbelopp som flygbolagen skull beastas med om de transporterade passlösa? Tillämpas inte detta längre?

Detta stinker! Och stanken kommer uppifrån.

Allt färre tullare och bevakade gränsövergångar. Vi kan ju idag inte ens hindra berusade lastbilschaufförer, ffa från öststater att komma in i landet! Tullarna har inte befogenhet att alkotesta?

#2 - - Pelle Pels:

Håller med fullständigt.

Den fria rörligheten är guldläge för organiserad kriminalitet och terror.

#3 - - Lena Johansson:

Ofattbart vilken nonchalans.

Att inte nyttja den mest elementära möjligheten till att stoppa brottslingar, borde vara ett lagbrott i respektive land.Gott Nytt År.

#4 - - Micke:

De öppna gränserna gör även att det när som helst kan komma in 10000 tyska bögar i Sverige. Vissa bedömare tror t.o.m. att det kan bli så många som 100000.

#5 - - Lars P:

"...11.000 personer hindrades från att resa in i Storbritannien 2010 eftersom deras pass inte var deras egna." Bra nog?

#6 - - Anonym:

Alltså det här med fri rörlighet gynnar ingen annan än de "element" som är av det ljusskyggare slaget. Har man rent mjöl i påsen så har man nog inget emot att fylla i lite visum-papper och sånt innan en resa. Vad är värst, fylla i lite papper de gånger man reser eller internationell kriminalitet som gör som de vill kors och tvärs över alla möjliga gränser?

#7 - - Tobias:

@ Lasse:

I relation till alla de "förlorade" pass som cirkulerar är de siffrorna inte bra nog anser jag. Och då är de siffrorna högre än vad de är i många andra länder, till exempel Sverige.

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow