Att göra skillnad

Ju mer jag flyttat runt genom åren, ju mer fascineras jag av vilken skillnad det är i hur olika hyresvärdar behandlar sina hyresgäster! Det kan verkligen vara som natt och dag - och detta trots att jag med ett enda undantag alltid hyrt av olika kommunala hyresbolag. Man kan ju tycka att det finns vissa saker man följer som hyresvärd, men så verkar det inte alltid vara.
När jag bodde i Upplands Väsby, hyrde jag av det kommunala bolaget Väsbyhem och deras bemötande gjorde mig nästan mörkrädd. Man strulade redan från början när jag skulle flytta in, då man till synes uppsåtligen lät bli att informera om hur man tog sig in på området - och sedan när jag upptäckte de bommar som hindrade biltrafik i området faktiskt blåvägrade att ordna fram en nyckel så att flyttfirman kunde komma fram med lastbilen.
Lägenheten var inte urstädad när jag flyttade in - och det var efter åtskilliga påtryckningar och telefonsamtal som man behagade skicka en städfirma för att städa upp efter den tidigare hyresgästen. När jag senare upptäckte mögel i lägenheten kom man och kollade först när jag kopplat in miljöförvaltningen på kommunen.
När jag flyttade ut, godkändes lägenheten vid besiktningen, för att man sedan skulle ändra sig och fakturerade mig 3000 kronor för några smulor jag tydligen missat längst in i ett köksskåp.
Till det kunde personalen skälla ut mig efter noter när jag ringde och påpekade brister i lägenheten. När jag påpekade att det bara var 16 plusgrader vissa dagar i lägenheten hånskrattade vaktmästaren och tyckte jag var bra frusen av mig som klagade på den temperaturen.
När jag sedan fick tag i en ny lägenhet skulle flytten ske långt innan min uppsägningstid var slut och jag frågade lite försynt om det var möjligt att slippa denna om den nya hyresgästen var villig att flytta in tidigare. Det enda svaret var i princip att "Visst är det möjligt, men vi tänker minsann inte anstränga oss för att hitta någon som kan flytta in så snabbt". Jag blev sittande i tre månader med en sammanlagd hyra på nästan 10.000 kronor. Bara för att när den nya hyresgästen väl skrivit kontraktet få höra att han VISST varit intresserad att flytta in redan innan min uppsägningstid börjat - men Väsbyhem hade inget sagt...
När jag sedan flyttat till en av Stockholmshems lägenheter i Bagarmossen, var det som en skänk från ovan att ha kontakt med sin nya hyresvärd! Personalen var trevlig och var det några bekymmer med något, skedde allts med blixtens fart!

Jag påmindes idag än en gång om Väsbyhems dåliga bemötande sedan jag fick ett samtal från min nuvarande hyresvärd Kalmarhem. Ett samtal som stod i raka motsatsen till det bemötande jag en gång i tiden fått av Väsbyhem.
Jag har ju sagt upp min studentlägenhet och ska egentligen ha uppsägningstid under februari och mars. Men när jag sa upp den, poängterade jag att jag gärna vill bli av med lägenheten så fort som möjligt, helst redan från första februari. Man sa då på ett trevligt sätt att "vi ska göra vad vi kan, men vi kan inget lova". Jag räknade själv inte med att bli av med lägenheten från månadsskiftet, även om jag givetvis hoppades på det.
Så jag la ut lite trådar för att hänvisa folk till att anmäla intresse för lägenheten - och det tycks ha funntis ett ganska stort intresse för den faktiskt! Trots att den ligger aningen avigt till med nästan sex kilometer in till stan.
Och idag ringde man alltså från Kalmarhem och meddelade att man fått tag i en ny hyresgäst som vill flytta in så fort som möjligt!! Så jag är förstås riktigt nöjd med att jag nu slipper hyran - och översänder härmed en stor eloge till Kalmarhem som faktiskt också haft ett finger med i spelet för att allt ska klaffa. Detta är vad jag kallar service!
Även om jag ju vet att inte riktigt alla är nöjda med Kalmarhem, så har mitt eget intryck rakt igenom varit positivt under de år jag hyrt lägenhet av dem. Och i alla organisationer kommer det in rötägg, så säkerligen beror det även på vem man har med att göra.
Detsamma kan förmodligen gälla även hos Väsbyhem, jag kan ha haft otur och råkat ut för just de rötägg som råkare jobba där. Men det märkliga vad gäller DEM, är att jag i mina kontakter med Hyresgästföreningen fått veta att man har åtskilliga ärenden som drivs mot just Väsbyhem. De tycks vara kända för att enbart göra EXAKT vad de är skyldiga att göra enligt - inte ett smack mer.... Så tur det finns bra hyresvärdar också. :-)
 

 
Bilden lånade från Nationalencyklopedin
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok, Inredning och boende;

Svårt att välja

Det här med att välja är inte alltid det lättaste, det har jag alltid varit medveten om! Man ställs väldigt inför olika val och måste välja mellan saker som kan vara otroligt likartade eller på annat sätt svåra att välja mellan. Det kan vara som behöva välja mellan pest eller kolera, lycka eller glädje.
Och val ställs man verkligen inför när man ska hyra ut en lägenhet nära stan i Stockholm! Att det är bostadsbrist i Stockholm visste jag sedan länge, men det har varit först sedan jag annonserade ut den för andrahandsuthyrning som jag insett hur läget faktiskt är. I fredags förnyade jag annonsen för att göra nya tag att få den uthyrd sedan två tilltänkta hyresgäster på rad dragit sig ur.
På bara några timmar fick jag inte mindre än 40 svar! Och det blir i slutändan en tuff gallring att börja gallra bland alla svar. Många sitter i en situation där de är nyseparerade och behöver något fort, andra vill komma närmare sina barn eller kommer tvingas säga upp sig från jobbet om de inte får en bostad mer eller mindre omgående. Jag har även fått mejl från en organisation som hjälper personer som av en eller annan anledning behöver gömma sig - misshandlade kvinnor och människor i liknande situationer. Denna organisation var villig att betala långt över den hyra jag från början begärt. Jag har fått mejl från asylsökande som behöver någonstans att bo för att ha en chans till uppehållstånd, personer som kommit på utbildningar men riskerar tvingas tacka nej om de inte får en bostad, invandrare som riskerar bli hemskickade om de inte kan styrka att de faktiskt har någonstans att bo i Sverige.

Listan kan göras otroligt lång över alla som svarat. Sedan finns det förstås den stora merparten som har mer "vanliga" anledningar att söka lägenhet. Personer som redan bor i andra hand och där kontraktet snart går ut är väl den allra vanligaste anledningen.
Men att hyra ut till någon som håller sig undan jag får erkänna att jag känner viss tvekan inför. Det må vara väldigt gott syfte, men vad händer om någon som dessa personer faktiskt lyckas spåra dem? Kan det innebära att jag råkar illa ut?
Och det märkliga är att fördomar jag aldrig trodde mig ha plötsligt dyker upp när jag läser mejlen från personer som vill hyra lägenheten. Nästan per automatik gallrar jag bort personer med utländsk härkomst. Är personen asylsökande, har det egentligen inte med fördomar att göra, utan istället kommer tanken om vad som händer om personen får sin asylansökan avslagen? Kommer de då bara avvika från hyran? Så står jag där och måste betala en hyra på 6000 i månaden, något som motsvarar den inkomst jag kommer att ha närmsta månaderna! Men även om personen skriver på mer eller mindre felfri svenska, skriver att han/hon har fast jobb och så vidare, hamnar oftast mejlet ändå i skräpkorgen - åtminstone i större utsträckning än för personer med svenskklingande namn. Och jag skäms verkligen över detta beteende! För vad säger egentligen att lokalvårdaren Muhammed är mindre skötsam än läkaren Anders? Det enda är möjligen vissa kulturkrockar i de "oskrivna regler" som kan finnas i ett hyreshus. Vi svenskar är ofta ganska griniga vad gäller störande ljud från grannarna - medan detta ses med mycket mer liberala ögon i många andra kulturer. Där klagar man inte nödvändigtvis över musik efter klockan 10 eller lite spring i trapporna på kvällarna. Och kanske är det just det jag är rädd för, att det är någon som inte riktigt är medveten om dessa "oskrivna regler" som i så fall flyttar in? Något personen nog förmodligen ändå är om han/hon bott i Sverige ett antal år och har fast jobb här.
Fast nu hoppas jag att jag hittat hyresgäster till lägenheten. Ett par som gärna villa hyra och som jag ska börja göra ett försök med. Hoppas nu bara att det inte blir något strul på vägen. :-)
 

 
Bilden lånad från Hållbar livsstil
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok

Överviktig

 

 
Bilden lånad från Barometern
 

En kommentar
    Follow
publicerat i På resande fot, Roliga timmen;

Visa fler inlägg