Svårt att välja

Det här med att välja är inte alltid det lättaste, det har jag alltid varit medveten om! Man ställs väldigt inför olika val och måste välja mellan saker som kan vara otroligt likartade eller på annat sätt svåra att välja mellan. Det kan vara som behöva välja mellan pest eller kolera, lycka eller glädje.
Och val ställs man verkligen inför när man ska hyra ut en lägenhet nära stan i Stockholm! Att det är bostadsbrist i Stockholm visste jag sedan länge, men det har varit först sedan jag annonserade ut den för andrahandsuthyrning som jag insett hur läget faktiskt är. I fredags förnyade jag annonsen för att göra nya tag att få den uthyrd sedan två tilltänkta hyresgäster på rad dragit sig ur.
På bara några timmar fick jag inte mindre än 40 svar! Och det blir i slutändan en tuff gallring att börja gallra bland alla svar. Många sitter i en situation där de är nyseparerade och behöver något fort, andra vill komma närmare sina barn eller kommer tvingas säga upp sig från jobbet om de inte får en bostad mer eller mindre omgående. Jag har även fått mejl från en organisation som hjälper personer som av en eller annan anledning behöver gömma sig - misshandlade kvinnor och människor i liknande situationer. Denna organisation var villig att betala långt över den hyra jag från början begärt. Jag har fått mejl från asylsökande som behöver någonstans att bo för att ha en chans till uppehållstånd, personer som kommit på utbildningar men riskerar tvingas tacka nej om de inte får en bostad, invandrare som riskerar bli hemskickade om de inte kan styrka att de faktiskt har någonstans att bo i Sverige.

Listan kan göras otroligt lång över alla som svarat. Sedan finns det förstås den stora merparten som har mer "vanliga" anledningar att söka lägenhet. Personer som redan bor i andra hand och där kontraktet snart går ut är väl den allra vanligaste anledningen.
Men att hyra ut till någon som håller sig undan jag får erkänna att jag känner viss tvekan inför. Det må vara väldigt gott syfte, men vad händer om någon som dessa personer faktiskt lyckas spåra dem? Kan det innebära att jag råkar illa ut?
Och det märkliga är att fördomar jag aldrig trodde mig ha plötsligt dyker upp när jag läser mejlen från personer som vill hyra lägenheten. Nästan per automatik gallrar jag bort personer med utländsk härkomst. Är personen asylsökande, har det egentligen inte med fördomar att göra, utan istället kommer tanken om vad som händer om personen får sin asylansökan avslagen? Kommer de då bara avvika från hyran? Så står jag där och måste betala en hyra på 6000 i månaden, något som motsvarar den inkomst jag kommer att ha närmsta månaderna! Men även om personen skriver på mer eller mindre felfri svenska, skriver att han/hon har fast jobb och så vidare, hamnar oftast mejlet ändå i skräpkorgen - åtminstone i större utsträckning än för personer med svenskklingande namn. Och jag skäms verkligen över detta beteende! För vad säger egentligen att lokalvårdaren Muhammed är mindre skötsam än läkaren Anders? Det enda är möjligen vissa kulturkrockar i de "oskrivna regler" som kan finnas i ett hyreshus. Vi svenskar är ofta ganska griniga vad gäller störande ljud från grannarna - medan detta ses med mycket mer liberala ögon i många andra kulturer. Där klagar man inte nödvändigtvis över musik efter klockan 10 eller lite spring i trapporna på kvällarna. Och kanske är det just det jag är rädd för, att det är någon som inte riktigt är medveten om dessa "oskrivna regler" som i så fall flyttar in? Något personen nog förmodligen ändå är om han/hon bott i Sverige ett antal år och har fast jobb här.
Fast nu hoppas jag att jag hittat hyresgäster till lägenheten. Ett par som gärna villa hyra och som jag ska börja göra ett försök med. Hoppas nu bara att det inte blir något strul på vägen. :-)
 

 
Bilden lånad från Hållbar livsstil
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow