(Kom så ska vi) leva livet!

En av de saker jag sett fram emot med att börja jobba igen, är just att få semester. Att kunna ta ut en lång, härlig sommarsemester och bara njuta av den svenska sommaren. Men så blir det inte i år. Heller. I grunden får jag på sätt och vis skylla mig själv, eftersom vi har förskottssemester och jag med andra ord mycket väl hade kunnat plocka ut semester denna sommar. Men hade jag gjort det, hade jag antingen tvingats vara kvar tills jag tjänat in den semester jag tagit ut - eller helt enkelt fått "betala" för min lediga tid om jag skulle sluta.
De flesta förstår säkert att jag kommer sluta om jag erbjuds ett jobb till sjöss. Jag kommer knappast sitta kvar på Polisens larmcentral som utbildad sjökapten - i alla fall inte om jag får något jobb jag vill ha till sjöss. Och just därför har jag heller inte velat låsa upp mig genom att ta ut semester i förskott.
Så nu ser jag den svenska sommaren svischa förbi utanför medan jag jobbar, pendlar mellan jobbet och lägenheten här hemma i Bagarmossen, städar, tvättar, handlar och sköter allt annat i vardagen.
Och det har ju minst sagt varit varmt sista tiden, åtminstone merparten av tiden. Det går ju an att det är varmt ute så länge luftkonditioneringen på jobbet fungerar - men häromdagen la den av och vägrade fungera! Det blev outhärdligt varmt och tog åtskilliga timmar innan fastighetsskötaren lyckades åtgärda felet, så att temperaturen började sjunka igen.
Hde det inte varit för att vi har ett så pass bra schema som vi faktiskt har, då hade det känts ganska surt att jobba även hela denna sommar kan jag säga. Men vi har en hel del långledigheter inbakade i vårt sexveckorsschema och då känns det ändå helt okej att jobba får jag nog erkänna. Under sex veckor har jag en ledighet på sju dagar och en på fem, plus flera ledigheter på 3-4 dagar. Så jag har ändå en del tid att kunna njuta av sommaren nu under sista skälvande sommarmånaden.

Att jag är utbildad sjökapten är något jag får höra lite då och då på jobbet! Jag fick ganska fort smeknamnet "Haddock" - och det inte bara när folk tilltalar mig. Även på utsättningarna skrivs jag upp som Haddock och inget annat. Det gör mig absolut ingenting, jag tar det absolut med ett leende på läpparna. På något sätt har ju min utbildning blivit en del av min identitet så att då få ett smeknamn relaterat till det gör mig absolut ingenting.
Och det är faktiskt skönt att vara tillbaka i arbetslivet igen! Att återigen kunna ta ett eget ansvar, att ha en hyfsad inkomst och på ett helt annat sätt känna sig vara "en del av något" - något jag aldrig kände under skoltiden. Framförallt är det väl lönen som känns otroligt skönt att få in på kontot igen, att inte längre behöva bekymra sig om pengarna räcker eller ej. Även om jag absolut inte är högavlönad, så behöver jag i alla fall inte bekymra mig om ifall pengarna räcker varje månad eller ej. Jag vet att jag har råd till det allra mesta jag vill - och ändå kan jag stoppa undan litegrann varje månad.
Det är just vad jag längtat efter under studietiden, att känna att jag har ett eget ansvar på en arbetsplats liksom att jag har en stabil ekonomi igen. Ekonomin är riktigt tuff när man pluggar - det vet alla som försökt överleva på CSN - så att nu praktiskt taget dubbla inkomsten är en härlig känsla! Plöstligt kan jag återigen göra impulsköp utan att behöva ha dåligt samvete över om jag kommer ha råd med mat efter den 20:e och jag kan unna mig väldigt mycket av det jag vill göra. Jag behöver inte längre överväga om jag har råd med "det eller det", utan kan faktiskt köpa det.
Och att vara tillbaka i Stockholm känns fortfarande som en skänk från ovan. Det är som att vara tillbaka hemma igen. På något märkligt sätt är det Stockholm som är "hemma" nuförtiden, inte Hudiksvall trots att det är där jag är uppvuxen. På någon mindre ort hade jag förmodligen tyckt att det varit mer påfrestande att jobba skift, att låsa var tredje helg och åtskilliga kvällar och nätter per månad. Men i en stad som Stockholm, spelar det ingen roll vilken dag i veckan det är - det händer saker i alla fall. Det spelar ingen roll ifall jag vill gå i affärer, gå på krogen, museum eller uställaningar, det mesta är öppet sju dagar i veckan. Sådant förekom inte ens i Kalmar, som ju annars är en hyfsat stor stad...
 

 
AB 1 SVT 1
 
Bilderna lånade från Petlover, Terrans
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok

Dårarnas afton

Att Anders Behring Breivik är mer än lovligt galen, har han väl redan bevisat med all tänkbar tydlighet. Tar man livet av så många människor är det ju redan där något som inte stämmer.
Men när jag idag läste Aftonbladets pappersupplaga, kunde jag knappt hålla mig för skratt! För att Brevik överhuvudtaget skulle samarbeta med polisen, krävde han från början att norske regeringen, kungen och farsvarsledning skulle avgå.
Och inför häktningsförhandlingarna krävde han att få framträda i uniform, liksom att få en egen talarstol där han skulle få framträda under förhandlingarna.
Anders Behring Breivik menar också att han ligger i krig, att han riskerar både tortyr liksom dödsstraff.
Nu tycks han visserligen samarbetat med polisen hyfsat ändå, trots att både regering, kung och försvarsledning sitter kvar på sina poster. Åtminstone har inte jag hört något annat än att han samarbetat.
Men att komma med sådana hör krav säger ju ganska mycket om vilken vrickad verklighetsuppfattning den här mannen lider av. Och givetvis hur farlig någon med konstiga uppfattningar kan vara.
Det tycks inte finnas särskilt många som sympatiserar med honom. Han har fördömts av Hell's Angels och flera andra grovt kriminella gäng. Ett av Norges kriminella gäng - som kallas Björnligan - har till och med satt ett pris på hans huvud, gänget har flera medlemmar som sitter på olika fängelser i Norge och som "kommer ta hand om honom", som man säger. Och på fängelset Ila säger flera interner att de kommer "ta hand om" Behring Breivik om de får chansen.
När det begås sådana här grova brott, höjs genast röster om dödsstraff hit och dödsstraff dit. Detsamma skedde vid till exempel attackerna mot World Trade Center, då man direkt ville se de skyldiga avrättade. Men vill man verkligen ge Behring Breivik ett rejält straff, gör man pinan väldigt kort för genom att avrätta honom. Däremot kommer vistelsen på ett fängelse förmodligen bli en riktig pina - milt uttryckt. Visserligen verkar det som att Bering kommer sitta isolerad en lång tid framöver, så man kan ju fråga sig hur mycket kontakt han kommer att ha med sina medfångar?! Men förr eller senare flyttas han förmodligen till en annan cell och då kan man fråga sig hur han kommer klara sin fängelsetid?
För en person som redan har ett brett brottsregister på sig och sitter av ett lång fängelsestraff kanske det inte gör någon större skillnad om man gör sig skyldig till ytterligare ett grovt våldsbrott...
Att det sedan är "rätt" att "ta hand om" Behring Breivik på det sätt som kan tänkas ske säger jag inte - däremot kvarstår faktum att han knappast får det lätt i fängelset. Så han kanske på sätt och vis har rätt i att han kommer drabbas av både tortyr och dödsstraff - men det kommer knappast vara norska staten som ligger bakom det...
Och kraven Behring Breivik ställer är ju inte bara rejält skrattretande - de känns rejält patetiska. Om man ens tror att dessa ska godkännas, måste man vara rejält rubbad. Jag undrar om han ens inser vilket hat och vilken sorg han orsakat ett helt land? Inser han verkligen vad han faktiskt gjort??
 


Anders Behring Breiviks krav

- Att Jens Stoltenberg och hans regering avgå
- Att det norska kungahuset abdikerar
- Att försvarets ledning avgår
- Att han ska få specialkost och slippa äta halalkött (godkändes)
- Att han ska få en egen dator innehållandes sitt manifest (avslogs)
- Att få bära uniform och uppträda i talarstol i rätten (avslogs)
- Att få bära röda kläder (godkändes)
- Att få penna och papper för att skriva ett tal (godkändes)
- Att få tillgång till Wikipedia
- Att få slippa lämna fingeravtryck
- Att få slippa fotograferas
- En rad okända politiska krav ”bortom allt förnuft”, enligt norska polisen.

Källa: Aftonbladet

 
DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 GP 1, 2, 3 SVT 1, 2, 3, 4
 
Bilderna lånade från Alex, Snickargubben
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Diverse

Byråkratins högborg

Läste just att EU beslutat att behålla förbudet mot snus - och dessutom vill utöka förbudet till all rökfri tobak.
Förlåt, jag kanske är ovanligt korkad - men är inte det en lite väl ologisk väg att gå? Tobak är inte hälsosamt i någon form, men varför börja i fel ände? Varför förbjuda den minst farliga tobaken, medan rökning fortfarande är tillåtet??
Jag har själv varit nikotinist till och från under 20 års tid, varav merparten av tiden rökare. Men jag är fullt medveten om rökningens risker - och att just röktobak är den i särklass farligaste tobaksprodukten. Borde det inte vara mer logiskt att börja i den änden?
Men EU är ju ett påfund som trots allt borde avskaffats för länge sedan om man frågar mig! Samarbete i all ära, men stormaktstänket och byråkratin ger jag inte mycket för. Och när man börjar lägga sig i saker som hur gurkor, jordgubbar, sockerbitar och choklad ska vara och se ut, eller börjar i fel ända vad gäller produkter som tobak känns det som att man lägger energi och skattemedel på helt fel saker.
Tobak i alla former är inga hälsoprodukter, men ska man nu börja förbjuda dessa produkter bör man väl ta tag i "den största skurken" först. Nämligen rökningen...
 

 
DN 1 GP 1 SvD 1, 2 VG 1
 
Bilden lånad från Swedish snus
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i

Visa fler inlägg