(Kom så ska vi) leva livet!

En av de saker jag sett fram emot med att börja jobba igen, är just att få semester. Att kunna ta ut en lång, härlig sommarsemester och bara njuta av den svenska sommaren. Men så blir det inte i år. Heller. I grunden får jag på sätt och vis skylla mig själv, eftersom vi har förskottssemester och jag med andra ord mycket väl hade kunnat plocka ut semester denna sommar. Men hade jag gjort det, hade jag antingen tvingats vara kvar tills jag tjänat in den semester jag tagit ut - eller helt enkelt fått "betala" för min lediga tid om jag skulle sluta.
De flesta förstår säkert att jag kommer sluta om jag erbjuds ett jobb till sjöss. Jag kommer knappast sitta kvar på Polisens larmcentral som utbildad sjökapten - i alla fall inte om jag får något jobb jag vill ha till sjöss. Och just därför har jag heller inte velat låsa upp mig genom att ta ut semester i förskott.
Så nu ser jag den svenska sommaren svischa förbi utanför medan jag jobbar, pendlar mellan jobbet och lägenheten här hemma i Bagarmossen, städar, tvättar, handlar och sköter allt annat i vardagen.
Och det har ju minst sagt varit varmt sista tiden, åtminstone merparten av tiden. Det går ju an att det är varmt ute så länge luftkonditioneringen på jobbet fungerar - men häromdagen la den av och vägrade fungera! Det blev outhärdligt varmt och tog åtskilliga timmar innan fastighetsskötaren lyckades åtgärda felet, så att temperaturen började sjunka igen.
Hde det inte varit för att vi har ett så pass bra schema som vi faktiskt har, då hade det känts ganska surt att jobba även hela denna sommar kan jag säga. Men vi har en hel del långledigheter inbakade i vårt sexveckorsschema och då känns det ändå helt okej att jobba får jag nog erkänna. Under sex veckor har jag en ledighet på sju dagar och en på fem, plus flera ledigheter på 3-4 dagar. Så jag har ändå en del tid att kunna njuta av sommaren nu under sista skälvande sommarmånaden.

Att jag är utbildad sjökapten är något jag får höra lite då och då på jobbet! Jag fick ganska fort smeknamnet "Haddock" - och det inte bara när folk tilltalar mig. Även på utsättningarna skrivs jag upp som Haddock och inget annat. Det gör mig absolut ingenting, jag tar det absolut med ett leende på läpparna. På något sätt har ju min utbildning blivit en del av min identitet så att då få ett smeknamn relaterat till det gör mig absolut ingenting.
Och det är faktiskt skönt att vara tillbaka i arbetslivet igen! Att återigen kunna ta ett eget ansvar, att ha en hyfsad inkomst och på ett helt annat sätt känna sig vara "en del av något" - något jag aldrig kände under skoltiden. Framförallt är det väl lönen som känns otroligt skönt att få in på kontot igen, att inte längre behöva bekymra sig om pengarna räcker eller ej. Även om jag absolut inte är högavlönad, så behöver jag i alla fall inte bekymra mig om ifall pengarna räcker varje månad eller ej. Jag vet att jag har råd till det allra mesta jag vill - och ändå kan jag stoppa undan litegrann varje månad.
Det är just vad jag längtat efter under studietiden, att känna att jag har ett eget ansvar på en arbetsplats liksom att jag har en stabil ekonomi igen. Ekonomin är riktigt tuff när man pluggar - det vet alla som försökt överleva på CSN - så att nu praktiskt taget dubbla inkomsten är en härlig känsla! Plöstligt kan jag återigen göra impulsköp utan att behöva ha dåligt samvete över om jag kommer ha råd med mat efter den 20:e och jag kan unna mig väldigt mycket av det jag vill göra. Jag behöver inte längre överväga om jag har råd med "det eller det", utan kan faktiskt köpa det.
Och att vara tillbaka i Stockholm känns fortfarande som en skänk från ovan. Det är som att vara tillbaka hemma igen. På något märkligt sätt är det Stockholm som är "hemma" nuförtiden, inte Hudiksvall trots att det är där jag är uppvuxen. På någon mindre ort hade jag förmodligen tyckt att det varit mer påfrestande att jobba skift, att låsa var tredje helg och åtskilliga kvällar och nätter per månad. Men i en stad som Stockholm, spelar det ingen roll vilken dag i veckan det är - det händer saker i alla fall. Det spelar ingen roll ifall jag vill gå i affärer, gå på krogen, museum eller uställaningar, det mesta är öppet sju dagar i veckan. Sådant förekom inte ens i Kalmar, som ju annars är en hyfsat stor stad...
 

 
AB 1 SVT 1
 
Bilderna lånade från Petlover, Terrans
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow