bin Laden död

Jaha, så har USA nått det mål man haft sedan 2001. Nämligen lyckats ta livet av Usama bin Laden. Ni vet den där farbrorn i turban, som egentligen ser ut som en rätt snäll hustomte i svart skägg än en terrorist. Denne man, som varit en av världens mest jagade de sista 10 åren.
Att bin Laden är död lär säkerligen släcka en del av hämndbegäret hos många amerikaner (och andra med för den delen), men frågan är om terrorhotet försvinner för att bin Laden är borta? Det är ju knappast särskilt troligt.
Redan nu har vissa talibaner börjat utlova hämnd mot USA - och själv undrar jag om det inte bara är en tidsfråga innan det faktiskt kommer någon form av hämndaktion? Om den blir lika stor som terrorattackerna mot World Trade Center kanske är tveksamt, men något lär vi nog ändå märka från talibaner och al-Qaida. Så varken terrorhot eller "kriget mot terrorismen", som väst med USA i spetsen ägnat sig åt sista åren lär väl vara över vid det här laget.

De flesta av oss minns garanterat bilderna som kablades ut den 11/9 2001, eller hur?! Själv var jag på bio den dagen med min lillebror. Vi såg Shrek - och hörde nyheterna när vi kom på eftermiddagen. Det var minst sagt läskigt att se - som bilder från någon amerikansk actionfilm.
Att man lyckades med dessa attacker visar ju verkligen resurser al-Qaida har! Att man utbildar piloter, som sedan lyckas få med sig verktyg nog genom säkerhetskontrollen för att kunna genomföra kapningarna.
Själv jobbade jag på Arlanda när detta hände och det märktes direkt en markant skillnad i antalet flygresenärer till och från Arlanda. Framförallt på direktflygen till USA förstås, men även på de flesta andra flighter. Det tog sedan inte många dagar innan det infördes rigorösa säkerhetskontroller på alla flyg till och från USA. Man kontrollerade verkligen allt och alla som skulle resa dit.
Sedan tog man bort de allra hårdaste kontrollerna, men säkerhetskontrollerna är otroligt mycket hårdare nu än vad de var innan terrorattackerna i New York. Att ett land som USA får fiender är kanske inte så konstigt, men ibland känns vissa av de kontroller de utför som lite "over-kill". Framförallt när man kommer som sjöman till USA, då det emellanåt nästan känns skrattretande. Hur det var innan terrorattackerna vet jag dock inte, men jag misstänker att kontrollerna inte var lika rigorösa då som de är nu. Kontroll i all ära, men man behöver inte gå till överdrift.
USA är i alla fall knappast utan fiender nu. Möjligen har man för en period en fiende mindre, men det står säkerligen fler i kö...
Sen vet jag inte riktigt vad jag ska tycka vad gäller att man valde att döda bin Laden istället för att gripa honom och ställa honom inför rätta... I ärlighetens namn tror jag han hade fått ett hårdare straff om man satt honom på livstid i amerikanskt fängelse. Han hade knappast fått vara ifred en enda dag. Så han kom nog trots allt ganska lindrigt undan på detta sätt.
 

 
DAG 1, 2, 3 DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 SVT 1, 3
VG 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11

Bilden lånad av Holger Awakens
 

 
Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Jennifer Victoria:

Tror att saker kommer att bli värre för Usa nu, tyvärr.

#2 - - Tobias:

Den risken är nog tyvärr rätt stor...

#3 - - Karpstryparn:

Problemet är bara att bin Ladin inte är död, det mest sanningsenliga är att specialstyrkan sköt fel person och efteråt har försökt att dölja detta. Varför annars alla motsägelsefulla uppgifter som USA kommer med? I mitt inlägg "Usama bin Ladins "död" = en MEGA-bluff" reder jag ut vad som är sant och falskt med det hela.

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow