Galne Gunnar

Igår kom så det psykiatriska utlåtandet om Anders Behring Breivik - och som jag knappast var ensam att tro, är den människan inte riktigt frisk. Man kanske inte nödvändigtvis måste vara ett psykfall för att begå hemska handlingar, men med tanke på många av Breiviks väldigt märkliga uttalanden i kombination med vad han är skyldig till så får man nästan utgå ifrån att något inte är som det ska uppe i hjärnkontoret.
Rapporten beskriver en person som befinner sig i ett eget universum, med stora vanföreställningar som styrde alla hans handlingar den 22 juli. Breivik var psykotisk under terrordåden och även psykotisk under samtalen med psykiatrikerna. Breivik har enorma vanföreställningar och att han anser sig vara utvald att bestämma vilka som ska leva och vilka som ska dö. Han har sett sig tvingad att skydda "sitt folk" och anser sig vara den mest perfekta krigaren sedan andra världskriget.
I samtalen med psykiatrikerna har Breivik även sagt att hans tempelriddarorganisation kommer att ta makten i Europa och att han ser sig själv som framtida regent i Norge.
Breivik ska ha en lång lista av personer han planerar att döda, där även de två psykriatiker som undersökt honom nu finns med.
Man man undrar verkligen verklighetsförankring denne man har? Utan tvivel har han varit kapabel att planera sina dåd väldigt väl och länge. Han har tillverkat bomber och kommit över polisuniform. jag frågar mig ibland hur lätt det är att lura till sig att få en sådan här diagnos till exempel? Är det fullt möjligt om man har tillräckliga kunskaper om sådana sjukdomar?
Själv ska Breivik känna sig kränkt av det psykriatiska utlåtandet och vill inte acceptera det. Utlåtande i sig kan innebära att han kan komma slippa fängelse och dömas till vård. Något som i praktiken kan innebär att han blir fri väsentligt mycket tidigare än om döms till fängelse - men han kan likväl bli fri väsentligt mycket senare. Det finns tydligen såväl i Norge som Sverige inte helt ovanligt att sådan vård kan bli livstid, beroende på läkarnas bedömning. Det finns visserligen en möjlighet att Breivik flyttas över till ett fängelse om blir friskförklarade under vårdens gång, men ändå anses vara en säkerhetsrisk.
Men det faktum att Breivik kan slippa fängelse har tydligen lett till heta känslor i Norge. Många tycker att han förtjänar fängelse istället för vård. Och där vi den ganska vanliga hämndlystan, att man "vill se" blod flyta när någon begått ett grovt brott. Själv undrar jag om personer som Breiviks verkligen hjälps av att hamna i fängelse? Är det inte en större risk att han begår nya brott om han inte för vård? Jag vet visserligen inte om han går att bota, men i ett fängelse lär han knappast botas alls.
Men oavsett vad påföljden blir, har Breivik verkligen visat sig vara kapabel att planera hemskheter väk under mycket tid - och hur mycket tid har han inte till sådant när han kommer sitta inspärrad (oavsett om det är på psyk eller ett fängelse). Vågar man släppa ut honom igen överhuvudtaget?Avdelningen där Brevik kommer sitta...?

 


 

Källor: DN 1, 2, 3 SvD 1 SVT 1, 2 VG 1, 2, 3

 

Bilderna lånade från Tau, Cartoonstock

 


Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow