SMS-chock

Man behöver ju oftast inte mer än slå på datorn, så börjar man bomas med reklam av olika slag. Det är per mejl och framförallt när man går in på olika sidor. Överallt finns den.
Och så har vi ju alla knep att få oss att lämna ut våra telefonnummer. Det tog ett tag innan jag insåg de vanligaste knepen, men jag lärde mig också min läxa den hårda vägen. Man erbjuds vara med i tävlingar, men för att vara med ska man uppge telefonnummer och mejladress. Sedan tar det oftast inte särskilt lång tid så dråsar reklammejlen in - och telefonförsäljarna ringer upp dig. Och även om du är med i NIX-registret, får försäljarna ringa upp dig om du givit ditt samtycke eller redan är kund hos företaget. Lämnar du ditt nummer i en tävling, kan det i det finstilta stå att du ger ditt samtycke till att telefonförsäljarna ringer upp dig i och med att du lämnar ditt nummer.
Och när jag första gångerna utnyttjade möjligheten att nå vissa nummerupplysningar per SMS, märkte jag ytterligare ett fult knep man använde sig av. I och med att man skickade ett SMS, fick man någon form av prenumeration, som automatiskt drogs från räkningen varje månad. Dessutom fakturerades jag för SMS jag aldrig skickat. Dit hörde bland annat 118800, som ju egentligen gör reklam för att de ska vara så billiga. Men istället fakturerade de för tjänster man aldrig beställt.
Det hela slutade med att jag spärrade min mobil för betalsamtal. Då stoppar Telia nämligen alla sådana prenumerationer och nummerupplysningarna kan inte längre fakturera mig för några SMS alls. Oavsett om jag skickat dem eller ej. Och några tävlingar där jag måste uppge telefonnummer eller mejladress deltar jag inte längre i. Jag blir nämligen så fruktansvärt trött på alla reklammejl, reklam-SMS man får - och framförallt på de telefonförsäljare som sedan börjar ringa. Jag kan tänka mig att telefonförsäljare är en av de mest hatade yrkesgrupper som finns!

Och så fort man går med i någon "kundklubb" hos något företag, börjar man också få en massa reklam-SMS. Skaffar man ett kundkort eller liknande, registreras ens mobilnummer - och VIPS börjar SMS:en komma. Det gäller även de större företagen som H&M, SJ och så vidare. För min egen del är det inga stora mängder SMS jag får från dessa företag, där jag på något sätt har kundkort eller liknande. Men det är ändå en hel del SMS som kommer. De större företagen är visserligen oftast så pass ärliga att man hyfsat enkelt kan avregistrera sig från att få fler SMS - och framförallt får man inga oväntade fakturor för SMS:en de skickar.
Tydligen har det blivit något av en "trend" att trakassera folk genom att uppge deras mobilnummer på olika sajter så att de mer eller mindre bombarderas av SMS. SMS, som i grunden är tänkta som en service från olika företag men som privatpersoner sedan utnyttjar för att terrorisera någon. Det finns tydligen exempel på personer som fått tusentals SMS bara under några timmar. Det var någon variant av sådan "terror" jag nästan misstänkte att jag själv råkat ut för, när jag fick fakturor på SMS jag inte hade skickat. Jag började faktiskt fundera på om någon på något sätt lyckats med bravaden att få SMS de själva skickat inlagda på min räkning.
 

 
EX 1
 
Bilden lånad från Excellent System
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow