Anders Behring Breivik

Så har rättegången mot Anders Behring Breivik börjat och det är ytterst få som lyckats undgå rapporteringen från tingsrätten i Oslo. Skandinaviens mest verklighetsfrånvända, störde och självupptagne massmördare i modern tid ställs inför rätta.
Ständigt säger man att man inte vill att denne man ska få sprida sitt sjuka budskap och ska få komma till tals mer än vad som är absolut nödvändigt - men är det inte just motsatsen man lyckas med under det spektakel som denna rättegång hitintills faktiskt varit?! Visserligen kablas Breiviks egna tal inte ut, men de återges ändå om och om igen av journalister i media världen över.
Det må hända att han inte hann döda så många som han hade planerat från början, men sitt budskap lyckas han ändå nå ut med. Och själv undrar jag hur många andra likasinnade idioter han lyckats med inspirera och sätta griller i huvudet på bara genom att visa upp sig?
Så på sätt och vis lyckas han ju delvis ändå med en del av det han hade hoppats, nämligen att sprida sitt budskap. Hur många som sympatiserar med knäppgöken Breivik går förstås inte att säga, men det finns garanterat en och annan.
Enligt Breivik själv hade han planer på att bilda ett europeiskt al-Qaida, ett kristet terrornätverk med al-Qaida som förebild. Jag tvivlar inte en sekund på att han skulle kunna få ihop medlemmar till ett sådant nätverk! Extremism är ju alltid skrämmande och farligt, sen spelar det ingen roll vilken ideologi som ligger bakom. Personer som inte skyr några som helst medel för att få fram sitt budskap är alltid farliga...
Jag kan på sätt och vis "förstå" en person som själv är beredd att dö för sin sak, men att man sedan är beredd att dra med andra människor - som kanske inte ens har med saken att göra - i döden är för de allra flesta av oss totalt obegripligt. Det gäller förstås såväl självmordsbombare, som vansinnesdåd som Breviks. Är man missnöjd med en viss sak - som Brevik är missnöjd med Norges politik - borde det vara mer rimligt att faktiskt ge sig på de politiker som ligger bakom politiken. Inte meja ner en massa barn och ungdomar. Precis som självmordsbombarna i Afghanistan som vill protestera mot att USA är där med sina trupper. Det verkar ändå mer rimligt att detonera bomben i närheten av de amerikanska soldaterna än på en marknadsplats bland en massa oskyldiga människor.
Men att Breivik inte har alla hästar hemma behöver man ju knappast vara psykolog för att förstå. Det märker man så fort karln öppnar munnen. Själv är jag rätt övertygad om att han inte skulle vara främmande för att begå nya vansinnesdåd den dag han släpps på fri fot igen. Det är nog snarare en tidsfråga än något annat.
 

  
DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
 
Bilden lånad från Max Gustavsson
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Ylva:

Jag hoppas verkligen att Breivik får en riktigt hård dom. Han är en fruktansvärd människa och det är helt ofattbart hur han tänker och resonerar. Har nog aldrig hört eller sett något liknande... inte sedan Hitlers dagar åtminstone.

#2 - - Tobias:

Helt sant, parallellen med Hitler var verkligen träffande. Läskigt med folk som tror på sådana här hemskheter!

#3 - - kerstin:

Breivik är en mycket skör människa. Ingen av föräldrarna verkar ha brytt sig om honom. Han har sökt sig till andra. Med en dåres envishet har han farit fram som en galning för att finna en bekräftelse på att ha är någon, att han är begåvad, att han har inflytande att han är sedd och respekterad. Han ler ofta, omedvetet tror jag, ett bevis på tillgänglighet och underkastelse.

Nu talar han om självmord. Han vill förståss behaga sin far som aldrig brytt sig om honom, som första dagen masakern blvit känd, uttalde sig och tyckte pojken skulle tagit sitt liv. Det har han uttalat ytterligare en gång.

Det är en tragedi av stora mått för denne man som ständigt jagat efter bekräftelse.Det är förkräckligt det han gjort men anhöriga till alla döda ungdomar är många som går igenom samma sak. Med tiden dämpas sorgen, även om den aldrig glöms bort så går livet vidare. OCH alla har rent samvete, de har inte förorsakat helvetet. Det får däremot Breivik bära hela livet. Kanske han har bestämt sig att lyda sin fars ord, att begå självmord.

#4 - - felicia - fotokobran:

sv; ursäkta, men nu förstår jag inte.. Om det är angående kommentarer du fått så är det tyvärr inte jag som tar åt mig ansvaret då en vän till mig sköter kommenterandet :)

#6 - - REBECCA:

jag hoppas så innerligt att han kommer att få ett HÅRT och LÅNGT straff, så att de anhöriga och de som överlevde får så mycket rättvisa och respekt som bara går!

du skriver väldigt bra förresten!

#7 - - Tobias:

Tack! :)Vissa borde faktiskt inte kunna släppas på fri fot igen och dit tycker jag själv att Breivik hör. Sen börjar vissa gasta om dödsstraff, men då kommer han väldigt lindrigt undan. Han kommer få det tufft i ett norskt fängelse, så vill man ge honom ett hårt straff är det där han hör hemma. :)

#8 - - Caroline:

Håller med Kerstin, allt känns som om de är så att han velat få bekräftelse och antagligen har människor med idéer lyckats få in honom i det hela och ja.. utnyttjat hans svaghet. Därför finns det nog ingen annat sätt än att låsa in honom resten av hans liv.. Han kommer nog inte bli bättre och ja Tobias. Han skall inte få komma undan så lätt! Han skall få veta vad han gjort och han måste leva med vetskapen om vad han gjort! Kanske tapetsera hans cell med bilder på hans offer kanske? :)

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow