Hedersvåld

Så har det skett igen, ytterligare ett hedersmord tycks ha ägt rum i Sverige. Denna gång drabbades en 19-årig kvinna i Landskrona. Kvinnans 16-årige bror sitter häktad för mord och mamman är häktad för anstiftan till mord.
Nu är de visserligen inte dömd än, utan endast misstänkta. Så man ska väl vara försiktigt med att "döma" dem redan nu. Men mycket verkar trots allt ändå peka på att det är ett hedersmord som ligger bakom. Maria - som den döda kvinnan hette - ska sedan tidigare känt sig hotad av sin familj. Hon ska till och med ha sovit med en kniv under kudden för att hon var så rädd för sin familj.
Något skyddat boende ska hon inte har erbjudits. Istället har hon redan som 15-åring förts utomlands och gifts bort mot sin vilja.
Att det är sådan brist som det verkar vara på skyddade boenden är otroligt beklämmande. Bara förra året tvingades man neka 1.300 kvinnor ett skyddat boende, trots att de behövde ett sådant. Riktigt illa. Nu diskuteras det en kvinnojoursgaranti, vilket inte är en dag för tidigt. Oavsett om det rör sig om hedersrelaterat våld eller "vanlig" kvinnomisshandel vore det verkligen rimligt med en sådan garanti. Behöver en människa ett skyddat boende, ska det självklart kunna erbjudas åtminstone den stora majoriteten. Även om de fallen givetvis är en försvinnande liten minoritet, bör givetvis även män i samma sitts kunna erbjudas ett skyddat boende vid behov.
Eftersom socialtjänsten i Landskrona uppenbarligen vetat om Marias problem redan innan mordet, hade hon kanske kunnat räddas om hon fått ett skyddat boende. Det är självklart ingen garanti, men ändå ett väldigt bra skydd.
Sen är det alltid lätt att med facit i hand vara efterklok och se vad man faktiskt borde ha gjort. För en annan, som bara har informationen från media att gå efter, kan det verka som att man gjort alldeles för lite. Sen är det möjligt att man gjort en massa saker för Maria som det av olika anledningar inte skrivs om i media.

Denna hederskultur är så otroligt främmande, så otroligt svår att förstå sig på. Hur kan man tycka att familjens heder är så viktig att man att man är villig att döda sin egen dotter eller syster?
Självklart är det inte bara skyddade boenden och annan hjälp till offren som behövs för att komma tillrätta med hedersrelaterade brott. Man ska inte glömma att det även finns förövare som är offer på sitt vis. Bröder som ställs inför ultimatumet att döda sin syster eller själv bli utfryst av familjen och/eller också utsättas för våld. Är än 16 år (som just i Marias fall) är det inte en lätt situation. Och det är det knappast aldrig annars heller.
Man ska inte bara stötta "kvinnooffren" i de här i historierna utan även vända sig till förövarna. Som i många andra fall är upplysning, information och kunskap ett bra vapen mot ondska. Många typer av hatbrott (ditt man på sätt och vis kan räkna även hedersrelaterade brott) bygger på okunskap. Det gäller även rasism, homofobi och andra snedvridna inställningar.
Personligen har jag länge förespråkat någon form av "invandrarkörkort". Visserligen en term jag i grunden ogillar, men någon form av utbildning man måste genomgå när man flyttar till Sverige. Där ska inte bara svenska ingå, utan även utbildning i hur det svenska samhället är uppbyggt. Såväl rättigheter och möjligheter liksom skyldigheter ska man lära sig. Det kan ju till exempel också innebära att folk får lära sig hur man tar sig ur ett mönster med hedersförtyck, vilken hjälp man faktiskt kan få i den frågan.
Problemet må väl vara att alla inte behöver samma typ av utbildning när de kommer hit. En norrman (jo, en norrman som flyttar till Sverige är faktiskt också invandrare!!) behöver förmodligen inte ens lära sig språket, medan andra kanske måste lära sig språket men i övrigt redan har kunskaper i hur det svenska samhället ser ut. Så frågan är självklart hur man hur man utformar en sådan grej.
Alla som på ett eller annat sätt utövar hedersvåld kommer man självklart inte åt på det sättet, men förhoppningsvis några. Det finns absolut många andra sätt också att komma tillrätta med hedersförtryck och -våld. Och garanterat finns det ett enormt mörkertal som man inte kan mäta...
 

 
DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
 
Bilderna lånade från Wikipedia, Adf.ly
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow