Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ned och dö...

Det var ju en minst sagt strålande morgon man vaknade upp till denna Valborgsmässoafton. Jag brukar tycka att den mörka delen av året är riktigt mysig och vilsam tid. Jag är storförbrukare av ljus och älskar att sitta hemma framför TV:n med massor av ljus tända runtom i lägenheten.
Men när nu våren, ljuset och värmen kommer tillbaka får man ändå en helt annan energi och ork. Jag kan plötsligt strosa runt utomhus och bara njuta av allt som slår ut, alla dofter man känner och kvittret från alla fåglar som kommer tillbaka.
När jag kom upp i morse, stod termometern på 22 grader i solen och jag sprang raka vägen till balkongdörren för att ställa upp den och släppa in den härliga vårluften. Efter avslutad dusch gick jag med morgontidningen under armen och stor laddning kaffe ut på balkongen för att frukost. Jag blev sittande länge i solen innan jag slutligen bestämde mig för att gå in igen.
Lägligt nog hade vi en av veckans fystimmar idag på jobbet och jag bestämde mig väldigt snabbt att förlägga min fys utomhus. Det blev en timslång promenad i Nackareservatet och jag njöt verkligen för fulla drag! Grönskan har verkligen exploderat sista dagarna och möttes av en symfoni av dofter när man kom ut i skogen i reservatet.
Och jag var långt ifrån den enda som passade på att njuta av det härliga vädret. Det vara många soldyrkare i farten denna första riktigt fina vårdag. Man märker verkligen att man någonstans saknat ljuset och värmen under vinterhalvåret, även om inte direkt tänker på det förrän våren faktiskt kommer.
Men när den väl är här, blommar vi svenskar ut otroligt mycket. Plötsligt blir alla gladare, trevligare och kommer ut ur våra iden med en helt annan livsglädje.

Så mycket Valborgsfirande blir det dock inte för min del i år heller. Plikten och jobbet har kallat under kvällen och jag har fått njuta av vårkvällen på jobbet.
Men det är inte något som gör mig särskilt mycket egentligen. Ska jag vara helt ärlig, vet jag inte när jag var på något Valborgsfirande sist. Missminner jag mig inte helt, var det 2006, samma år som jag sedan flyttade till Kalmar för att plugga. Trots allt var det ju något man tyckte om som liten, när man sprang runt med ett paket smällare i näven. Jag har sedan inte hört till dem i tonåren tagit någon brakfylla vid Valborg, utan satt snällt hemma med mina föräldrar.
Nu som vuxen knatar jag iväg till någon brasa någon ytterst enstaka gång. Om jag råkar vara ledig, för det har jag trots allt inte alltid varit. Men det känns inte som något man direkt tycker är någon katastrof om man missar detta firande.
Dessutom har jag en vag känsla av att jag kommer vara väsentligt mycket piggare och fräschare imorgon förmiddag än ganska många andra. På sätt och vis kan jag tycket det är rätt beklämmande att Valborg blivit en av de stora suparhelgerna bland många ungdomar. Inte för Valborg som sådan, utan för att många råkar illa ut i fyllan och villan. Oavsett när man krökar till.
Det är inte så att jag anser mig "ha rätten" att komma med några moralpredikningar bara för att jag aldrig tillhört dem som svinat runt på Valborg. Det är väl snarare så att jag anser mig blivit äldre och visare helt enkelt. Man har lärt sig att det går att ha roligt utan stora mängder alkohol och att det faktiskt inte alltid är värt att vakna med träkeps dagen efter.
Man får sedan kryssa duktigt mellan resterna av firandet när man åker till och från jobbet dessa storhelger som förknippas med mycket festande. När jag åkte hem efter att ha jobbat nyårsnatten, fick jag kryssa duktigt mellan krossade flaskor, halvt urdruckna ölburkar, halvätna hamburgare och - det vidrigaste av allt - spyor.
Just i samband med dessa helger, liksom löningshelger, blir utelivets baksida extra påtaglig. Jag avundas inte dem som tvingas ta reda på dessa rester. Åker man till eller från jobbet rätt sent på kvällen, blir man verkligen varse hur jobbiga folk blir med lite sprit innanför västen. Jag frågar mig alltid om själv blir lika jobbig när jag druckit? Åker man istället frampå morgonen får man se alla rester efter kvällens och nattens festande. Och vid båda tillfällena överväger jag allvarligt att aldrig mer gå på krogen.
 

 
AB 1 BAR 1 DAG 1 DN 1 SvD 1 SVT 1, 2
 
Bilderna lånade från Forum Garten, Natural Science
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow