SMS-lån

23.707 %. Så mycket tar Kredit 365 i effektiv ränta för vissa av sina sms-lån. Företagets egen beskrivning av sina tjänster är "Sveriges enklaste sms lån, även för dig med betalningsanmärkning!" och det är klart man vill kunna få in pengar för att täcka för dem som inte kan betala tillbaka sina lån.
Konsumentverket har förstås åsikter om räntan - och det kan jag förstå. Den räntan låter verkligen inte nådig.
Sedan sms-lånen kom har det ju mer eller mindre rått en hetsjakt på sms-lånföretagen. Själv kan jag inte riktigt låta bli att känna mig lite kluven till den hetsjakten. En del av kritiken mot företagen har ju att vissa inte redovisat all information kring sina lån. Och det håller jag förstås med om, att alla företag ska informera sina kunder på ett bra sätt. Framförallt den utformning sms-lånen tidigare haft har självklart varit en fälla för personer med olika typer av problematik. Jag tänker på till exempel spelmissbrukare, personer med vissa diagnoser eller förståndshandikapp - och även till viss del drogmissbrukare. På bara några minuter kunde du ha stora summor pengar på ditt konto utan att företaget ens gjorde en kreditupplysning. Självklart var det en guldgruva för personer med till exempel ett spelmissbruk, som snabbt kunde få in pengar för att täcka sitt spelande. Pengar som de många gånger har svårt att betala tillbaka igen.
Men även jag har tagit sms-lån vid ett par tillfällen. Inte för att täcka något missbruk, utan för att jag haft svårt att få ekonomin att gå runt en månad men vet att jag får en bra lön nästföljande månadsskifte. Då kan ett sms-lån vara räddaren i nöden vissa gånger.
 
De obetalda sms-lånen växer igen hos Kronofogden, efter att ha minskat sedan en ny lag infördes för några år sedan. Under första halvåret 2012 fick Kronofogden in hela 24.377 anmälningar om obetalda sms-lån, något som är en ökning med hela 70 % jämfört med samma period 2011.
Den nya lagen ska ha inneburit bland annat att det blev lite svårare att få sms-lån, bland annat genom att pengarna inte fick betalas ut direkt. Först minskade ärenden hos Kronofogden, men de har nu ökat markant igen.
Självklart ska man ställa krav på de företag som erbjuder lån och krediter. Självklart ska de ge bra information, självklart ska det inte vara hur lätt som helst att hamna i en skuldfälla där man har svårt att betala tillbaka de lån och krediter man skaffar sig.
Samtidigt tycker jag också att man inte kan lägga hela ansvaret på kreditbolagen. Någonstans har man väl ändå ett kundansvar, har man inte det?!
Det är vuxna människor som ansöker om dessa lån! Är det inte upp till mig som konsument att inte göra köp och ta krediter som jag sen inte har råd att betala?! Även om man kan ställa krav på företag som erbjuder tjänster och varor, måste man ju även ställa krav på kunderna - åtminstone i min lilla värld.
Ibland får jag en känsla av att svenska myndigheter utgår ifrån att gemene man är smått okunnig och dum i huvudet. När jag tagit de få sms-lån jag själv tagit, har jag alltid kollat vad jag i slutändan ska betala och när räkningen ska betalas. Allt för att veta jag också kommer kunna betala tillbaka de pengar jag lånat. För självklart vill jag inte hamna hos Kronofogden med allt strul det kan innebära.
Så tror jag de allra flesta egentligen resonerar. Sen har man förstås en klick människor, där sms-lån som sagt är en stor fälla. Spelmissbrukare och personer som av andra anledningar snabbt kan behöva större summor pengar. Jag håller med om att dessa också behöver skyddas, men i grunden är det inte hårdare regler kring till exempel lån och krediter de behöver! Det är helt andra saker som behövs för att de ska komma på fötter.
 

 
DN 1 2
 
Bilderna lånade från Smslåntagare, Viatel
 

En kommentar
    Follow
publicerat i Ekonomi och pengar

Dagens budskap

 

 
DN 1 SvD 1
 
Bilden lånad från Arne Ankas Facebooksida
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Arne Anka

Backup

Förra våren lärde jag mig den hårda vägen hur viktigt det är att ha någon form av backup på det man lagrar på datorn. Av flera skäl har jag på mina senaste datorer aldrig lagrat något på hårddisken utöver de program jag installerat. Bilder, musik, texter och allt annat har jag lagra på USB-minnen eller en extern hårddisk.
Dels går naturligtvis datorn segare om man har mycket lagrat på hårddisken, men sen har man ju alltid risken med stölder och att datorn trots allt också kan krascha.
När jag har med mig datorn någonstans, brukar jag aldrig ha USB-minnen eller extern hårddisk i samma väska som datorn, just för att den kan bli stulen. Men på väg hem från min sista praktikbåt för året, hade jag av en slump USB-minnena liggande i dataväskan - och får hela dataväskan stulen på centralen i Göteborg.
Bilder, skolarbeten och massor med andra oersättliga saker hängde med USB-minnena vid stölden. Själva datorn gick ju att ersätta, men inte allt material som var lagrat på USB. Och jag ångrade mig bittert att jag inte hade någon form av backup på det som var lagrat på USB...
När jag sedan fick ut en ny dator på försäkringen, passade jag på att köpa en extern hårddisk på 1 TB. Där har jag lagrat väldigt mycket under det gångna året, som bilder, nya skolarbeten, musik och en massa annat. Saker som skulle vara oersättliga om jag blev av med dem. Och under hela året har jag tänkt att "jag borde göra en backup" - men det har inte blivit av.
Nu har jag till sist kommit till skott och köpt ett USB-minne där jag lagt in det som är svårast att ersätta, som till exempel bilder och brev. Tanken är att jag med jämna mellanrum ska uppdatera USB-stickan så att det inte blir någon jätteförlust om jag skulle bli av med den externa hårddisken eller den skulle gå sönder. Med tanke på hur ofta jag släpar med mig datorn, finns ju trots allt risken att jag blir av med den på ett eller annat sätt.

Jag har själv ofta tänkt tanken kring just hur man idag lagrar viktiga dokument, som till exempel bilder men även många andra dokument som man oftast lagrar elektroniskt nuförtiden.
Fram till för inte särskilt många år sedan hade man bilder i pappersform i album, viktiga papper i pärmar. Idag lagrar man mycket av detta elektroniskt på datorer och hårddiskar. Även om det är smidigt på många sätt och framförallt sparar det plats i bokhyllorna.
Men nästan de enda riskerna att bli av med bilderna när de sitter i album är brand eller bostadsinbrott. Nu är det även stöld vid andra och att all elektronisk utrustning kan gå sönder av en eller annan anledning.
Så man är ju ganska du som faktiskt inte har särskilt mycket backup på så pass viktiga saker som man ofta lagrar på sina datorer. Jag har själv aldrig varit något undantag på den punkten. Jag har varit otroligt dålig på att ha säkerhetskopior av det som är svårt att ersätta - förrän nu. Nu hoppas jag att jag kommer vara något sånär duktig på uppdatera min backup-USB...
 

 
Bilden lånad från Backup Box
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Diverse

Visa fler inlägg