Borta bra men hemma bäst

Tänk vad skönt det kan vara att få komma hem. Att sätta in nyckeln i sin egen dörr och komma in i sin egen hall och hänga ifrån sig jackan! Det spelar ingen roll hur bra man har haft det när man varit bortrest - känslan av att till sist komma hem och faktiskt vara hemma är något väldigt speciell.
Jag har inte varit hemma sedan söndag eftermiddag och tänker gladerligen erkänna att jag haft det bra under de dagar jag varit borta. Åtminstone fram tills jag kom tillbaka till Stockholm i torsdags och gick direkt till jobbet. Nej, det var inte den roligaste rivstarten att komma tillbaka hit och går direkt till jobbet och jobba halva natten, sova över på jobbet för att sedan gå på nästa kvällsskift strax efter att man vaknat. Men innan dess hade jag en härlig jul bland släkt och vänner!
Sent igår kväll kom jag slutligen hem, kunde packa upp de väskor som jag levt i de senaste dygnen. Inatt har jag sovit i min egen säng till ljudet av de tickande klockor jag har i lägenheten - och snart väntar frukost tillsammans med dagens DN. Ja, jag tillhör dem som fortfarande prenumererar på en papperstidning! Det finns dem som säger att den svenska papperstidningen kommer vara utdöd inom bara 15-20 år, men jag vågar lova er att jag kommer vara den sista prenumeranten som lämnar det sjunkande skeppet! Jag njuter verkligen av prasslet från en morgontidning till doften av morgonkaffet som puttrar i bryggaren i köket. Ända sedan den dag jag hade en ekonomi som tillät det, har jag haft en morgontidning - och skulle aldrig för mitt liv vilja ersätta den känslan med att läsa tidningen på en dataskärm!
Det finns många spådomar om att papperstidningar, telefonsvarare och andra bekvämligheter kommer försvinna till förmån för den nya, tekniska utvecklingen. Och för första gången i livet får jag väl kalla mig gammalmodig, men jag kommer inte sluta att ha papperstidning förrän den dagen det faktiskt inte är möjligt att få hem tidningen i brevinkastet på morgonen.
Nej, det är verkligen inte bara morgontidningen som gör att jag längtar hem! De flesta i min bekantskapskrets har tidning på morgnarna - åtminstone i perioder. De perioder olika tidningar har extraerbjudanden om att få tidningen hem i brevlådan till ett mycket förmånligt pris. Men dessa perioder är guld värda för min del. Och hinner jag inte läsa tidningen innan jag ska till jobbet, sticks den ner i ett fack i jobbväskan för att hänga med till jobbet där jag lusläser den under lugna stunder.
 
Många av de boenden jag tidigare haft, har jag inte trivts fullt ut i av olika anledningar. Det är först nu jag kan känna att jag faktiskt trivs och att jag faktiskt längtar hem. Hem till ett ställa där jag känner jag mig som hemma! En lägenhet som har det allra mesta jag själv känner att jag förväntar mig för att jag ska tycka att det faktiskt är ett hem...
Det må vara en dyr lägenhet, men jag ställer mig ofta frågan vilken tillvaro jag skulle ha om jag valde att gå ned i hyra?! Förmodligen skulle jag gå ner i standard på massor av sätt och skulle förmodligen inte känna mig bekväm i det boende jag då fick.
Till denna lägenhet kan jag verkligen längta - jag kan känna att jag längtar tillbaka hit när jag är bortrest. Doften som slår emot mig när jag kommer hem, dunsen av morgontidningen som slår i golvet tidigt på morgnarna, känslan när middagen är klar på kvällen, ljudet av bussarna som passerar utanför fönstren dygnet runt... Och känslan av att stå i rulltrappan på väg upp från tunnelbanan när jag är på väg hem. Just sådana saker har jag aldrig känt i mina tidigare boenden. Det är först här jag kan känna mig som hemma och känna att jag faktiskt har ett hem att komma till, där jag trivs och mår bra.
I Stockholm har man ju inte alltid möjligheten att kunna välja och vraka vad gäller bostad, åtminsone inte så länge man inte har några miljoner på banken som man inte var man ska göra av. Så för min del är det ett riktigt lyckoskott man lyckats få en hyresrätt i ett område där man trivs så pass bra som jag faktiskt gör här.
Det enda jag ibland kan sakna är ett rum till. Ibland kan jag sakna att ha ett extrarum som kan användas som gäst- och arbetsrum - motför att just nu ha sov- och arbetsrum i ett. Men det må vara enda nackdelen där jag bor just nu. Skulle jag vilja ha en trea eller större men inte gå upp i hyra, skulle jag tvingas flytta till ett sämre område med tråkig miljö och förmodligen även långt till allmänna färdmedel som buss eller tunnelbana.
Ibland har jag funderat på att flytta och till och med haft annonser ute om lägenhetsbyte - men ganska snart insett att jag skulle vara tvungen att byta ner mig om jag skulle vilja gå ner i hyra. För den enda nackdelen jag kan känna här, är just att denna lägenhet är aningen för dyr för min ekonomi. Jag skulle vilja gå ner minst en tusenlapp i hyra för att vara nöjd till 150 %! Men - som sagt - i det läget skulle jag också behöva gå ner i standard - och jag undrar ibland om det är värt det...
 

 
SvD 1
 
Bilderna lånade från Lencen, Topplista för smslån
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow