Gott Nytt År!

Imorgon är det nyårsafton, 2012 års sista dag. Jodå, min vana trogen kommer jag att jobba. Det är priset man får betala för att jobba treskift, men i ärlighetens namn ska jag inte klaga alltför mycket. Jag hade fyra dagar ledig över julhelgen, vilket i mina ögon är den viktigaste helgen att få vara ledig - och nu verkar jag få till schemat ganska bra även över nyårshelgen.
Eftersom jag i grund och botten skulle ha jobbat dagtid såväl nyårsafton som nyårsdagen har jag inte brytt mig om att planera in något alls. Jag skulle i vilket fall sova över tolvslaget, eftersom väckarklockan ringer kvart i fem på nyårsdagens morgon. Men för att få någon form av nyårskänsla, handlade jag ändå lite vin och mousserande med tanken att någonting litet ska jag ju ändå kunna ta även om jag ska upp nästa morgon.
Men efter lite passbyten och trixande med tider, kommer jag nu istället jobba kväll nyårsafton och förhoppningsvis få lite komp på morgonen på nyårsdagen. Så med andra ord hinner jag med tolvslaget ändå, kommer knappas hinna somna innan dess när jag jobbar till 23:00 på kvällen. Så det blir att åka hem, ta lite vin och lite mousserande och något tilltugg, kanske hinner jag titta på lite fyrverkerier också innan jag somnar. En ganska bra deal trots allt!
Jag hör till dem som anser att nyår är ganska överreklamerad högtid. Visst skulle jag föredra att vara ledig om jag fick välja, men jag gråter heller inga krokodiltårar över att behöva jobba heller. Det har blivit många nyårshelger på jobbet vid det här laget, så många att jag mer eller mindre tappat räkningen.
Visst känns det lite konstigt, framförallt när man ska jobba natt. Då åker man till jobbet ungefär samtidigt som många är på väg ut eller på väg till olika fester. Folk är uppklädda, glada och förväntningsfulla. Man får på vägen till jobbet ducka för flygande nyårsraketer och det tycks vara fester och middagar överallt. Alltmedan man själv beger sig mot jobbet, helt nykter och allt annat än uppklädd.
Men väl på plats på jobbet känns det oftast inte så farligt. Skiftet rullar på och man ju sina sysslor att sköta. Och efter avslutat nattpass vaknar man ungefär samtidigt som de sista nyårsfirarna man sett på tunnelbanan på väg hem på morgonen - men avsevärt piggare och fräschare.
Så det är just innan man ska iväg det kan kännas lite konstigt, men väl på plats glömmer man på sätt och vis av att det är nyårsafton och man jobbar på som vanligt.
 
Ett blött nyår verkar det tyvärr bli i vilket fall som helst i år - fast i en helt annan bemärkelse än de flesta tänkt sig. Det har varit med viss sorg man sista dagarna sett hur termometern masat sig en bit ovanför nollsträcket, hur regnet har kommit - och snön börjat smälta i en rasande fart. Det droppar från taken, blir glashalt och känns som man skulle vara en bra bit in i april.
Det pratas om 2012 varit ovanligt blött år, med ovanligt mycket regn. Så långt har jag själv inte tänkt på det, men är det inte lite ovanligt att det ändå regnar flera dagar i rad i slutet av december?!
Framförallt känns det lite tråkigt att när vi nu äntligen fått ordentligt med snö, att det sedan försvinner i en så rasande fart som den nu gör. Nu återgår Stockholm till det man fått vänja sig vid genom åren vintertid. Nämligen grått, blött och moddigt.
Sista dagarna har det praktiskt taget varit med fara för eget liv man gått utanför dörren. Ni vet ju alla hur halt det blir så fort det regnar på snö och is. På något sätt hoppas man nästan att det antingen blir kallt igen och kommer lite mer snö - eller att snön och isen helt enkelt smälter bort helt. Bara så man slipper halkan.
Så kanske gör man rätt i att jobba hela helgen?! Mindre risk att halka omkull - och väsentligt mycket billigare. Det tycks regna även under nyårsafton, i alla fall här i Stockholm, så det känns inte så lockande att springa iväg på stan för att se fyrverkerier - om nu varit ledig och kunnat göra det. Jag hoppas på att man kanske kan se ett och annat fyrverkeri från balkongen innan man kryper i säng...
 

 
DN 1 2
 
Bilderna lånade från Iron Archive, Frills in the hills
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
0 kommentarer publicerat i Dagbok, Julen;
Taggar: Gott nytt år, Nyår, Nyårsafton, champagne, fest, regn, vinter
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow