Nyårshälsning

Nyårsafton. För min del är det jobb som gäller ikväll, knappast någon nyhet för er som följer min blogg. Och nej, jag vill inte ha någons medlidande! För min del är det självvalt att jobba ikväll, jag hade jag kunnat jobba dag som jag från början var schemalagd att göra.
Redan när jag kom hem från jobbet sent igår kväll kunde jag ana hur nyårsfirandet så smått hade börjat komma igång. Det smälldes och sköts raketer runtom i området där jag bor och vackra raketer lyste stundtals upp himlen.
När jag var liten - långt innan dagens relativt strikta regler kring smällare och fyrverkerier - blev jag och mina kompisar inför nyår och valborg försedda med stora mängder smällare och raketer av våra föräldrar. Gladeligen sprang vi sedan runt i radhusområdet där jag växte upp och sköt som galningar omkring oss. Alltifrån små "ettöressmällare" till rejälare kinapuffar höll vi i händerna när vi tände stubinerna för att sedan slänga iväg dem innan de smällde.
Raketer och smällare placerades i folks brevlådor, buskar, verandor och fönsterbläck innan de detonerade. Vi hade inga större tankar om vilka krafter det faktiskt var som vi lekte med - och det är ett rent under att aldrig hände några olyckor. Jag har inget minne av att jag själv bevittnade att någon blev skadad av smällare eller raketer, trots våra rejält oförsiktiga lekar med krutet. Vi ska väl idag vara glada att vi har fingrar, händer, ögon och näsor i behåll.
Jag undrar varje nyår och valborg hur många fingrar, händer och andra kroppsdelar som sprängts bort på grund av att folk varit lite för oförsiktiga med fyrverkerier och smällare. Trots att man varenda år får höra om folk som skadats på grund av dessa farliga - men väldigt vackra - leksaker, så fortsätter olyckor att hända. Tro nu inte att jag på något sätt är emot fyrverkerier, för det är jag verkligen inte! De är otroligt vackra att se på och jag har svårt att se ett nyårsfirande utan fyrverkerier. Så nej, jag tänker inte fördöma någon som köper in raketer inför sitt nyårsfirande. Inte alls!
Under mina år som anställd vid gränspolisen på Arlanda, tillbringade jag många nyårsnätter på jobbet. Mitt stora nöje dessa nyårsnätter var att gå upp på taket på terminal 5 (som kunde nås från vårt fikarum), där man kunde se fyrverkerier från såväl Uppsala som Märsta - och lite avlägset även från Stockholm. Det var en mäktig syn kan jag lova.
På sätt och vis kan jag vara lite kluven kring förbuden och restriktionerna kring hanteringen av fyrverkerier och smällare. Även om jag rakt av köper grundtanken med reglerna, så är det ju också något som skapar mycket glädje och många vackra intryck kring firandet av det nya året...
 
När vi nu närmar oss ett årsskifte, kan jag inte riktigt låta bli att låta bli att låta mig provoceras - eller åtminstone irriteras - över alla utsagor om att ett nytt år ska vara någon form av nystart för både det ena och det andra.
Millennieskiftet för 12 år sedan var ju ett praktexempel, då man pratade om stora förändringar och stora omvälvande nytänkanden inför det nya årtusendet. Plötsligt skulle man börja tänka på saker som man ju borde tänka på jämt.
I det stora var det saker som rörde samhället och världen, i det "lilla" hur varje människa "borde" leva, tänka och resonera.
På något sätt förväntas man avlägga nyårslöften och lova att bli en bättre människa på alla möjliga sätt. Både vad gäller saker som rör den egna personen och tillvaron, men också hur man ska agera i stort. Man ska börja träna, sluta röka, äta bättre, röra på sig, ta hand om sina närstående, dricka mindre, vara en bättre medmänniska, skänka pengar till Rädda Barnen - och så vidare. Allt sådant som man ju borde tänka på varje dag.
Personligen har jag sedan 20 år givit upp att avlägga några nyårslöften. De löften som rör min egna person och tillvaro vet jag att jag aldrig kommer kunna hålla. Jag kommer träna mer, dricka mindre, äta mindre godis, äta bättre och röra på mig mer under januari - sedan är det hela över. Från och med den första februari vet jag att jag aldrig kommer kunna hålla mitt nyårslöfte. Och att vara en bättre medmänniska genom att skänka pengar till Rädda Barnen (eller liknande), vara mer hjälpsam/omtänksam och så vidare - sådant försöker jag alltid leva efter, inte bara kring nyår. Hur jag sedan lyckas med det kan man diskutera i det oändliga, men att ha den målsättningen är alltid en början. :-)
 

 
DN 1 2 3 EX 1 2
 
Bilderna lånade från Tony's blogg, BHM pics
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
0 kommentarer publicerat i Dagbok, Julen;
Taggar: Nyår, Nyårsafton, fyrverkeri, fyrverkerier, raketer, smällare
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow