Att vara köttätare

Ganska många i min bekantskapskrets har valt att övergå till att äta vegetariskt. Man har frivilligt gjort det, många gånger med motiveringen att det är onödigt att döda djur när vi har en möjlighet att faktiskt välja vad vid äter. Detta till skillnad från rovdjur, som "äter på instinkt" och inte "kan" välja sin föda.
Själv har jag envist håll mig kvar vid att fortsätta äta kött och fisk. För tillbaka med motiveringen att människan alltid ätit kött, det är naturens gång att djur äter varandra. Den ståndpunkten har jag visserligen inte längre, nu är det av rent egoistiska skäl som jag fortsätter äta kött. Jag tycker helt enkelt att det är för gott för att jag vill välja bort det helt.
Däremot försöker jag hålla nere på köttätandet en del och istället äta vegetariskt ibland. Och framförallt är jag otroligt noga med vad jag köper för kött. Jag väljer alltid svenskt kött och helst KRAV-märkt. Detta gör att vi i Sverige har jämförelsevis tuffa regler för hur djur ska behandlas och hur slakten ska gå till. Självklart förekommer det att företag och enskilda slaktare/personal missköter sig även i Sverige. Men jag känner mig ändå tryggare med att djuren behandlats väl än om köttet kommer från andra länder.
På något sätt har jag ändå vaggats in i någon form av lugn och tro att man inom EU behandlar djuren väl, men emellanåt har man uppenbarligen fel. Även inom EU - precis som i Sverige - säger reglerna att djur ska bedövas innan slakt, men EU-reglerna ger ett undantag. Nämligen vid av religiösa skäl - som till exempel Halalslakt. Man avlivar då djuret genom att skära av pulsådern och det kan ta upp till 10-12 minuter djuret slutligen dör av blodbrist. Sverige har dock en strängare tolkning av reglerna och här måste djuret alltid bedövas, oavsett med vilken metod det ska slaktas.
Men runt om i EU utnyttjar tydligen slakterierna detta undantag, eftersom det helt enkelt ger en lite snabbare och billigare process att slakta djuret. Man räknar med att mellan 80 % och 90 % av alla djur i EU slaktas utan bedövning. Titta på klippet här nedanför! Det är rätt hemska bilder kan jag säga.
Religionsfrihet i all ära, men religionsfrihet innebär inte att vi ska tillåta djurplågeri eller andra hemskheter. Självklart ska djuren inte plågas varken innan eller under själva slakten. Jag kommer hädanefter vara väsentligt noggrannare att kolla varifrån köttet kommer när jag ska handla mat!!
 

 
SVT 1, 2, 3, 4
 
Köttbiten lånad av Cecilia Billgren
 
§ 1. Du behöver inte hålla med om det som står i inlägg och kommentarer, men håll god ton och visa respekt när du kommenterar! Dock uppmuntrar jag gladeligen till diskussioner, analyser, konstruktiv kritik, ironi och så vidare - som alltihop självklart är helt tillåtet.

§ 2. Håll dig till ämnet! Alla kommentarer som liknar spam/reklam eller som på annat sätt inte är relevanta till bloggen/inlägget raderas vänligt men bestämt.

§ 3. Jag gör inga som helst undantag från regel 2, men i övrigt är jag mycket frikostig när jag publicerar kommentarer. Jag förbehåller mig dock rätten att neka kommentarer som även på andra sätt än ovan kan anses vara olämpliga, stötande, irrelevanta och/eller som strider mot svensk eller internationell lag.

§ 4. Självklart granskar jag även eventuella länkar i kommentarerna utifrån dessa regler. Vid grova och/eller upprepade övertramp mot dessa regler blockeras vederbörande och kan inte lämna fler kommentarer.
Postat av: ebba

känner ign dig som fan assåå:P

2012-02-16 @ 00:50:06
URL: http://lchf.myshowroom.se/
Ditt namn:
Kom ihåg mig!!

Din e-postadress (publiceras inte):


Din URL/Bloggadress:


Kommentar: