Att vara köttätare

Ganska många i min bekantskapskrets har valt att övergå till att äta vegetariskt. Man har frivilligt gjort det, många gånger med motiveringen att det är onödigt att döda djur när vi har en möjlighet att faktiskt välja vad vid äter. Detta till skillnad från rovdjur, som "äter på instinkt" och inte "kan" välja sin föda.
Själv har jag envist håll mig kvar vid att fortsätta äta kött och fisk. Förr tillbaka med motiveringen att människan alltid ätit kött, det är naturens gång att djur äter varandra. Den ståndpunkten har jag visserligen inte längre, nu är det av rent egoistiska skäl som jag fortsätter äta kött. Jag tycker helt enkelt att det är för gott för att jag vill välja bort det helt.
Däremot försöker jag hålla nere på köttätandet en del och istället äta vegetariskt ibland. Och framförallt är jag otroligt noga med vad jag köper för kött. Jag väljer alltid svenskt kött och helst KRAV-märkt. Detta gör att vi i Sverige har jämförelsevis tuffa regler för hur djur ska behandlas och hur slakten ska gå till. Självklart förekommer det att företag och enskilda slaktare/personal missköter sig även i Sverige. Men jag känner mig ändå tryggare med att djuren behandlats väl än om köttet kommer från andra länder.
På något sätt har jag ändå vaggats in i någon form av lugn och tro att man inom EU behandlar djuren väl, men emellanåt har man uppenbarligen fel. Även inom EU - precis som i Sverige - säger reglerna att djur ska bedövas innan slakt, men EU-reglerna ger ett undantag. Nämligen vid av religiösa skäl - som till exempel Halalslakt. Man avlivar då djuret genom att skära av pulsådern och det kan ta upp till 10-12 minuter djuret slutligen dör av blodbrist. Sverige har dock en strängare tolkning av reglerna och här måste djuret alltid bedövas, oavsett med vilken metod det ska slaktas.
Men runt om i EU utnyttjar tydligen slakterierna detta undantag, eftersom det helt enkelt ger en lite snabbare och billigare process att slakta djuret. Man räknar med att mellan 80 % och 90 % av alla djur i EU slaktas utan bedövning. Titta på klippet här nedanför! Det är rätt hemska bilder kan jag säga.
Religionsfrihet i all ära, men religionsfrihet innebär inte att vi ska tillåta djurplågeri eller andra hemskheter. Självklart ska djuren inte plågas varken innan eller under själva slakten. Jag kommer hädanefter vara väsentligt noggrannare att kolla varifrån köttet kommer när jag ska handla mat!!
 

 
SVT 1, 2, 3, 4
 
Köttbiten lånad av Cecilia Billgren
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - ebba:

känner ign dig som fan assåå:P

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow