Lammkött a la förnedring

På Facebooksidan Katedralskolans Lammkött läggs bilder på tjejer från skolan, där de sankas som lammkött. Besökarna kan kommentera och "gilla" bilderna på tjejerna, som kan "vinna" att bli "veckans lammkött". Debatten har börjat rasa om denna och liknande sidor - Östra Real i Stockholm har också elever som startat en liknande sida, nämligen Lammkött of Östra Real.
Kränkande säger vissa och det finns uppenbarligen elever som känt sig rejält kränkande av dessa sidor, att listas som lammkött helt offentligt på internet.
Tonårskillar har alltid på ett eller annat sätt rankat och diskuterat tjejers utseende. Jag minns själv hur det diskuterades tjejer killar emellan när vi var i tonåren. Det var bröststorlek, rumpor och kön... Men det gjordes oftast inte offentligt - och det är väl just det som är skillnaden med dessa sidor. Även om man inte verkar diskutera alltför känsliga detaljer om tjejerna, kan jag förstå att vissa tar anstöt av detta.
Rektorerna på de berörda skolorna vill ha sidorna stängda och vill inte bli förknippade med dessa sidor. Dock har man ingen möjlighet att kräva detta, att tvinga fram en stängning. Idag har debatterna rasat i såväl nyhetssändningar som i tidningar - med ett enda resultat, nämligen att sidorna får rätt bra reklam! Själv hade jag knappast hittat dem om det inte var att jag såg artikeln på DN's hemsida.
I grunden må det vara så att bilderna som publiceras på dessa sidor är bilder som tjejerna redan publicerat själva i sina egna profiler. Diskussionerna om "veckans lammkött" kan självklart hållas någon annanstans om dessa sidor stängs. Såvitt jag själv kunnat se, har det heller aldrig varit frågan om några riktigt grova övertramp, som nakenbilder eller liknande. Men visst hamnar sidorna i någon form av gråzon för vad som är okej! Diskussioner killar emellan må vara en sak, även om det ofta är en väldigt rå jargong. Självklart finns det mycket även där att arbeta med. Men när diskussionerna görs offentliga på detta sätt blir det inte riktigt lika "roligt" längre.
På sidan för Katedralskolans lammkött har man nu meddelat att sidan tills vidare kommer stängas ner, även om detta i skrivande stund ännu inte skett. Däremot tycks man gett upp verksamheten vad gäller Östra Reals motsvarighet till sida.
 

 
Corr 1 DN 1 SVT 1
 
Bilden lånad från Säsongsbloggen
 
§ 1. Du behöver inte hålla med om det som står i inlägg och kommentarer, men håll god ton och visa respekt när du kommenterar! Dock uppmuntrar jag gladeligen till diskussioner, analyser, konstruktiv kritik, ironi och så vidare - som alltihop självklart är helt tillåtet.

§ 2. Håll dig till ämnet! Alla kommentarer som liknar spam/reklam eller som på annat sätt inte är relevanta till bloggen/inlägget raderas vänligt men bestämt.

§ 3. Jag gör inga som helst undantag från regel 2, men i övrigt är jag mycket frikostig när jag publicerar kommentarer. Jag förbehåller mig dock rätten att neka kommentarer som även på andra sätt än ovan kan anses vara olämpliga, stötande, irrelevanta och/eller som strider mot svensk eller internationell lag.

§ 4. Självklart granskar jag även eventuella länkar i kommentarerna utifrån dessa regler. Vid grova och/eller upprepade övertramp mot dessa regler blockeras vederbörande och kan inte lämna fler kommentarer.
Postat av: Anonym

Sådant har killar (och tjejer?) i alla tider ägnat sig åt. Enda skillnaden är att med internet blir det lättare för utomstående att se det. Ett oskyldigt nöje, som man inte behöver hetsa upp sig över.

2012-02-02 @ 02:01:08
Postat av: visornas andan

Gråzon?! Det är rent ut sagt vidrigt. Tjejers kroppar finns inte till för killar att kommentera och värdera. Inte privat, och absolut inte offentligt. Så otroligt förnedrande. Förstår verkligen inte man kan se det som "ett oskyldigt nöje, som man inte behöver hetsa upp sig över".

2012-02-04 @ 13:13:24
URL: http://visornasandan.blogspot.com
Ditt namn:
Kom ihåg mig!!

Din e-postadress (publiceras inte):


Din URL/Bloggadress:


Kommentar: