När anonymiteten försvinner

Jag har länge stört mig på alla spydiga, elaka och rentav hatiska kommentarer som ofta dyker upp i olika forum på internet. Det gäller så väl på tidningars hemsidor som på bloggar, Flashback och överallt där man kommentera saker mer eller mindre anonymt.
Det är som att där anonymiteten går in, där går förnuft, social kompetens och respekt ut. Folk kläcker ur sig saker som de aldrig skulle kunna säga till någon verbalt när personen stod framför dem. Det är som att folk tävlar i vem som lämnar den spydigaste, elakaste och mest hatiska kommentaren.
Jag brukar emellanåt gå in på den religiösa bloggen Apg29 och läsa. Inte för att jag på något sätt sympatiserar med vad bloggaren skriver om, utan för att jag känner mig smått provocerad. Men kanske framförallt för att det blir väldigt roliga diskussioner kring inläggen! Det är troende mot icke troende - eller i alla fall "mindre"/icke bokstavstroende - i en salig blandning. Själv skrattar jag gott åt en vuxen människa, som anser det är hemskt att media och vetenskapsmän sprider "lögnen" att människan härstammar från aporna och inte Adam och Eva.
Men åter till ämnet! På Apg29 har man fram tills helt nyligen kunnat kommentera helt anonymt och många av kommentarerna har varit allt annat än snälla. Jag kan tänka mig att bloggaren haft ett stort arbete att sålla bland alla kommentarer varje dag. Så byttes systemet för att kommentera och man måste nu vara inloggad på Facebook för att kunna kommentera inläggen. Plötsligt har nästan alla kommentarer försvunnit, det är ytterst få som kommenterar alls. Plötsligt måste mer eller mindre skylta med sin identitet när man kommenterar och därmed stå för sina åsikter på ett helt annat sätt.
Nästan samma sak kan man ana på Aftonbladets, DN's och andra nättidningars hemsidor, där man infört samma system för att kommentera artiklarna. På nättidningarna har visserligen inte kommentarerna riktigt försvunnit, men jag har fått en känsla av att de drastiskt minskat. Det är tydligen inte längre lika roligt att kommentera saker och ting när man plötsligt måste stå till svars för sina åsikter.
Trots att jag själv inte har samma system på min blogg, märkte jag en drastisk minskning av kommentarerna när jag införde de kommentarsregler ni hittar under varje inlägg (om man klickar på respektive inläggs direktlänk). Trots att jag är väldigt frikostigt i publicerandet, är det som att folk plötsligt blir rädda när de märker att de granskas på ett eller annat sätt.

När de olika nättidningarna började införa systemet med att man måste ha en Facebookinloggning för att kommentera artiklarna, började det snabbt höjas röster om att det skulle hindra yttrandefriheten. Dessutom skulle det hindra folk från att kunna "avslöja oegentligheter på sina arbetsplatser".
Personligen kan jag inte riktigt se problemet! Är det en rättighet att sprida galla via kommentarsfältet på en blogg eller hemsida? Stänger man av alla människors samtliga kanaler för att säga sin åsikt? Nej, förändringen innebär att du "tvingas" stå för din åsikt. Svårare än så är det inte. Nu kan du inte längre sprida hat omkring dig på ett anonymt sätt, plötsligt kan folk på ett annat sätt se vem det är som spyr galla åt höger och vänster.
Du har fortfarande rätt att säga din åsikt, med skillnaden att man nu lättare kan ta reda på vem du är. Vill man spy galla utan att avslöja sin identitet finns det fortfarande många bra sätt att göra detta. Och vill man avslöja oegentligheter på sin arbetsplats, gör man knappast det via kommentarsfältet på Aftonbladets hemsida.
På min egen blogg är anonymiteten hos dem/er som kommenterar egentligen inget större problem. Jag utsätts inte för näthat i någon större utsträckning. Men jag tycker det är helt rätt man ska få stå för sina åsikter! Vad ger dig rätt att sprida hat omkring dig, bara för att du inte står öga mot öga med den du spyr galla över?
Mitt eget motto när jag skriver saker på nätet - oavsett om det är på Facebook, bloggen eller någon annanstans - är att jag ska kunna säga exakt samma sak till folk som står framför mig, öga mot öga. Det spelar ingen roll om jag är anonym eller ej, det är helt enkelt en fråga om att respektera sina medmänniskor! Även om det kommer anonyma kommentarer, är det lätt att ta åt sig ändå.
 

 
Bilderna lånade från Mjukvara, North Africa Journal
 

 
Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - SATAKARNAK:

hej jag har lagt märke till samma sak från att ha varit en plats där Vi ateister och de som tror men jag tänker inte ge upp att försvara vetenskapen

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow