Polisen hänger ut brottslingar på nätet

Bland annat polisen här i Stockholm har börjat att ta hjälp av allmänheten att identifiera misstänkta brottslingar genom att lägga ut bilder på dem på sin hemsida. Första bilderna har publicerats nu i dagarna, i jakten på en misstänkt våldtäktsman. Men det är inte bara bilder man lägger ut, man lägger även ut texter, där man till exempel söker vittnen till olika händelser. Det kan var brott och olyckor, där man behöver vittnesuppgifter.
Först och främst, internet är rätt använt ett otroligt effektivt verktyg i flera avseenden när man söker information. Bara genom att lägga ut en efterlysning på detta sätt, kan man nå otroligt många människor. Så ur den synvinkeln är det givetvis otroligt effektivt att söka vittnesuppgifter och identiteter på personer med hjälp av internet. Det klår de flesta "gamla, beprövade" sätten att utföra polisarbete - som till exempel dörrknackning och liknande. Man når personer som man kanske inte skulle få tag i annars.
Men personligen är jag väldigt kluven till att hänga ut folk på internet på det här sättet. Vad sker med de personer som hängs ut med bild om det visar sig vara oskyldiga? Det finns åtskilliga historier om personer som oskyldigt pekats ut som brottslingar på internet och sedan fått ett helvete att kunna fortsätta leva sina liv på ett normalt sätt. Även om man frias i alla rättsinstanser, är man fortfarande dömd i grannars, vänners och släktingars ögon. Folk kommer resonera i banor som "att det är väl inte utan anledning denna person figurerar i en polisutredning" eller "personen kan mycket väl vara skyldig, det var bara bevisningen som inte räckte".
Jag är helt för att man ska kunna efterlysa försvunna personer, söka vittnesuppgifter och liknande, det är just det faktum att lägga ut bilder på misstänkta brottslingar - som i lagens bemärkelse är oskyldiga tills motsatsen bevisats - som jag är lite skeptisk till.
Visserligen ska dessa sätt att efterlysa misstänkta vara en sista utväg, när inget annat kvarstår. Det ska vara särskilt grova brott - man efterlyser inte till exempel snattare på det här sättet - eller att personen kan anses vara farlig för allmänheten. Jag håller med om att det absolut är ett effektivt sätt att söka uppgifter och förhoppningsvis gripa den skyldige till olika brott. Jag ifrågasätter inte den som pekat ut just den man som man nu efterlyser. Men vips kan man hamna i läget att fel person hängs ut - eller att en helt oskyldig person som råkar likna den misstänkte "döms" i folks ögon för ett brott som han/hon inte har begått. Och därmed får ett mindre helvete han/hon inte förtjänar.
Samtidigt kan man fråga sig om det skiljer sig så hemskt mycket från att man sedan länge gått ut med bilder på misstänkta brottslingar i TV. Efterlyst är ju ett praktexempel - som ju även de lägger ut matrial på sin hemsida - men även att bilder visas i TV-nyheter och tidningar.
Ja, det är svårt att vare sig helhjärtat hata eller älska denna metod. Jag tvivlar inte på att man ökar sina chanser att få fast fler personer, samtidigt som det måste skötas på ett korrekt sätt. Det kan lätt ställa till det för personer som inte har begått en brottslig handling i hela sitt liv...
 

 
Bilden lånad från Linkyred
 
DI 1 DN 1, 2 JO 1 SVT 1
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Tony Nordin:

Lite kul/ironiskt att man måste acceptera cookies på polisens hemsida?! :)Ett tips vad gäller dina texter. Ha mer luft mellan olika stycken. Blir betydligt mer lättläst då.

#2 - - Tobias:

Tack för tipset! Ska försöka tänka på det! :)

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow