Politisk jämställdhet

Så har sossarna utsett en ny partiledare. Metalls fackpamp Stefan Löfven har nominerats och det är nu honom partistyrelsen ska ta ställning till. Det ytterst lilla jag själv sett av Löfven, har han verkat sympatiskt - så rent spontant har jag inget att invända emot det valet. Å andra sidan tyckte jag från början att även Juholt verkade vara ett bra val, något jag inte längre står fast vid. Så jag ska nog vara försiktig med vad jag säger. ;-)
Däremot tror jag det är bra att snabbt komma med en ny partiledare, man har nog inte råd att vänta för länge med det beslutet. Nu har man ju en lång väg att gå för att ha någon som helst chans i nästa val! Så just därför kan man inte ödsla tid på långdragna processer för att välja en ny partiledare.
Men nomineringen hann inte mycket mer än bli klar, så började det höjas röster om felet i att det återigen blev en manlig partiledare. Många hade velat se en kvinna - och redan minuterna efter tillkännagivandet kom verkade kritiken börja hagla. Personligen har jag på något sätt svårt för den debatten på något sätt! Inte för att jag på något sätt skulle vara emot jämställdhet - tvärtom! Men jämställdhet i min ögon är i första hand att alla ska ha samma chans, inte nödvändigtvis att könsfördelningen alltid måste vara precis jämn överallt och hela tiden.
Skulle det till exempel visa sig att det funnits kvinnliga kandidater till partiledarposten som varit lika meriterade - eller rent av mer meriterade - men ändå inte fått platsen som partiledare, DÅ hade jag gått i taket! Men man ska inte försöka hitta en kvinna "bara för att", så att säga. Samma sak om det hade varit det omvända, att man med samma argument hade ansett att det "varit dags för" en manlig partiledare... Som på alla andra positioner borde det väl vara meriter, kvalifikationer och utbildning som räknas och inte vad man har mellan benen? Jag kan ledigt säga att om jag blev erbjuden ett jobb där det funnits kvinnliga sökande som varit lika eller bättre kvalificerade än mig - men jag fick jobbet "för min snopp", hade jag genast tackat nej!
När man börjar prata om att till exempel företagsstyrelser ska kunna tvingas att ha ungefär hälften kvinnor och hälften män ställer jag mig direkt frågan: vad ska man då göra om man inte får tag i "rätt antal" kvinnor och män med rätt kvalifikationer? Ska man då börja tumma på sådana saker bara för att man måste ha ett visst antal personer av respektive kön?
Jag undrar om hela "sanningen" ligger i att företag inte "vill" ha lika många av varje kön på sina arbetsplatser? Måste man inte istället börja jobba med att göra olika yrken och utbildningar attraktiva för båda könen? Likväl som att locka kvinnor till högre positioner, som att locka män till till exempel jobb som sjuksköterska och förskolelärare... Grundproblemet till att det mest är män i bolagsstyrelserna kanske har med göra att kvinnor inte lockas av de utbildningar som kan tänkas krävas för att till sist nå dit? Och män kanske inte lockas till sjuksköterskeutbildningen på grund av något?? Så istället för att tvinga fram att anställa ett visst antal av varje kön till olika yrken och positioner, se till att göra utbildningarna attraktiva för båda könen, då tror jag vi kommer en bra bit på väg!
Tittar man dessutom på hur det såg ut på 80-talet jämfört med idag, så är ju skillnaden jättestor. Då fanns det ytterst få kvinnor på höga positioner i både företag och inom politiken, medan antalet ju ökat rätt rejält tills idag. Tittar vi 20-30 år till framåt, har vi säkerligen kommit en bra bit till på väg.
 

 
BAR 1, 2, 3 BT 1, 2, 3, 4, 5, 6 DAGEN 1, 2 DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 GP 1, 2, 3, 4, 5
SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 SR 1, 2, 3, 4, 5, 6 SVT 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
 
Bilden lånad från Pelle Billing
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow