PPM

 

 
Bilden lånad från Aftonbladet
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Ekonomi och pengar, Politik(er), Roliga timmen;
Taggar: PPM, ekonomi, pengar, pension

Lycka

Totalt har jag bott i åtta olika lägenheter sedan jag "en gång för alla" flyttade hemifrån 1997, detta inkluderande den lägenhet jag just nu bor i. Men jag har alltmer börjat inse att den enda lägenhet jag verkligen trivts ordentligt i, det är den jag bor i just nu.
En och annan lägenhet har varit något av "ett ont måste", dit räknar jag till exempel den första lägenheten jag hade efter min första separation. Det var en nödlösning, något jag tog för att enbart ha tak över huvudet. Lägenheten jag under flera år bodde i ute i Upplands Väsby, var till en början ett ställe jag trivdes skapligt på - men det vände ganska snart. Jag började efter ganska kort tid inse nackdelarna i att bo avsides, att ha långt till såväl affärer och nöjen som till vänner och bekanta.
I studentlägenheten jag hade i Kalmar, kände jag mig instängd, jag fick nästan cellskräck på de 41 kvadratmeter jag hade där. Även om det var stort för att vara en studentlägenhet, trivdes jag aldrig riktigt bra där. Läget, ytan och en del andra saker gjorde att jag inte fann mig tillrätta i lägenheten.
Men sedan jag kom tillbaka till Stockholm och lägenheten i Bagarmossen, har jag börjat inse vad jag värdesätter i mitt boende. Plötsligt befinner jag mig i en lägenhet, där jag trivs förträffligt bra och inte har några som helst planer på att lämna! För första gången sedan jag flyttade hemifrån känner jag en dragning till mitt hem som jag aldrig känt förut! Jag trivs och ser en framtid i det hem jag har - en känsla jag aldrig känt någonstans där jag tidigare bott.
Jag har stora ytor, jag har närhet till affärer och till stan, jag har naturen precis runt hörnet. Med andra ord har jag närhet till sådant som jag alltid velat ha närhet till - men ofta saknat i mitt boende. För mig är en balans av både stan och natur viktigt i boendet, att båda delarna finns inom överkomligt räckhåll. Och det är just det jag har här. Samtidigt som jag är totalt förälskad i själva lägenheten med stora ytor och en bra planlösning.
Jag har aldrig känt en sådan längtan, en sådan glädje över att få komma hem som jag gör i denna lägenhet. Här kan jag i dygn bara gå runt och "mysa", må bra och trivas över att få bo där jag nu faktiskt gör. Det är inte längre bara en fråga om att få ha tak över huvudet, utan även att bo och trivas. Plötsligt kan jag känna mig stolt över att bjuda hem folk, jag kan med stolthet visa runt folk i mitt hem och säga "här bor jag".
 
Jag har redan kostat på 10.000-tals kronor på lägenheten i olika renoveringsprojekt. Här snackar i tapeter, trägolv, dimmers och en lång rad andra saker. Detta till trots att det är en hyresrätt vi pratar om! För min del känner jag att jag kommer bo kvar här ett bra tag - och då gör det mig ingenting att lägga pengar på en hyresrätt. Det är viktigt för mig även att trivas här, så varför inte kosta på lägenheten en aning då?!
Med tanke på att jag gärna kommer att bo kvar ett bra tag framöver, så vill jag gärna se till att jag verkligen trivs här. Självklart är det inte värt vilka pengar som helst, men inom vissa gränser lägger jag gärna ut pengar på trivseln i lägenheten.
Det återstår fortfarande saker jag vill kosta på här, som till exempel vissa saker på balkongen. Det är dock något som jag kommer att vänta med till våren, eftersom jag vet med mig att jag inte kommer använda balkongen så mycket innan dess.
Jag vet att det inte är alla förunnat att känna att man verkligen trivs i sitt boende, framförallt i bostadsbristens Stockholm. Här tar man det man får om man inte har pengar att köpa ett boende - eller möjligen 30+ år i bostadskön. Jag har haft turen att få en bostad som jag trivs exemplariskt i, utan att lägga en enda krona emellan och utan att behöva göra några skumraskaffärer.
Nackdelen må möjligen vara att hyran är ganska hög för denna lägenhet, framförallt efter vissa renoveringar som jag fått bekosta själv. När jag vissa månader gör mina räkningar, kan jag känna mig frustrerad över hur stor del av min inkomst som faktiskt går till hyran! Nästan 7.000 kronor i månaden är ganska saftigt när man är ensamstående. Samtidigt som jag å andra sidan ofta känner att det är värt dessa pengar. Skulle jag gå ner i hyra, skulle jag förmodligen tvingas bo sämre; på en mindre yta, längre ifrån stan och diverse bekvämligheter.
Jag går hemifrån 3-4 minuter innan tunnelbanan avgår, jag har lika många minuters promenad till affären. Lägger jag till några minuter, är jag ute i Nackareservatet med badsjöar och vackra promenadstråk. När jag sedan kommer hem efter mina promenader, har jag en tvåa på 69 kvadratmeter att njuta av. Med stora fönster, trägolv och högt till tak. Det enda jag möjligen saknar är en kakelugn.
Jag vill inte vara den skrytsamma personen, jag vet att många saker kan göra att man trivs i sitt boende. Men för min del trivs jag utomordentligt i det boende jag själv har! :)
 

 
DN 1 2 3 4 GP 1 2 SvD 1
 
Bilderna lånade från Kunskaper om livet, BoVision
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Inredning och boende
Taggar: lycka, trivsel

Winterland

Det jag kan sakna mest i Stockholm är rejäla vintrar. Istället för snö som ligger kvar på marken större delen av vinterna, ligger den snö som faller i bästa fall några dagar. Sedan blir det slaskigt och grått igen - många gånger med följden att vissa dagar är minusgrader och därmed blir glashalt på vägarna.
Varje år har jag förvånats över hur illa förberedda stockholmarna verkar vara när det faktiskt kommer snö i november/december. Plötsligt har man massor med trafikolyckor, inställda bussar och och tåg. Man verkar varje år bli lika förvånad över att vi i någon utsträckning får snö i Sverige varje år. Vi har ju bara haft det de sista årtusendena...
Men det är inte bara SJ's tåg som är sena när det kommer snö! Detsamma gäller såväl pengeltåg som tunnelbana i Stockholm. Jag kan absolut förstå att det blir strul när det är stora mängder snö som faller på kort tid, för självklart kan man inte gardera sig mot alla eventualiteter. Men det är inte många millimeter snö det tycks krävas för att pendeltåg och tunnelbana ska få problem. Är det inte märkligt att vi kan flyga till månen, men inte konstruera tåg som klarar lite snö eller höstlöv på rälsen? Jo, det är faktiskt sant - tunnelbanetågen klarar inte av när det faller höstlöv på spåren! Jag vet att det blir halt av såväl snö som löv, men borde inte tågen vara konstruerade för att klara vårt klimat?
Och just detta tycks man varje år vara lika illa förberedd för i Stockholm. Jag är uppvuxen i Hudiksvall, där det är mycket mer snö på vintrarna och har inget minne av att det var särskilt mycket strul i busstrafiken under den delen av året! Visserligen finns ingen tunnelbana där, men vanliga SJ-tåg går det även till Hudik. Tåg som oftast var i tid, även vintertid.
 
Samtidigt gillar jag vintern. Det är en märklig mysfaktor när snön kommer och man kan sitte inomhus och kura! Det blir lite ljusare när snön kommer - och det är förstås ett "måste" med snö till jul. Även om jag inte skulle vilja ha vinter året om - eller ens skulle tycka det var värt att flytta långt norrut för att få rejälare vintrar - så har det absolut en tjusning med snö, kyla och mörker. Jag skulle absolut inte kunna tänka mig att på långt uppe i Norrland, där först snön kommer i september och sista snön smälter i maj, men behöver min lilla beskärda del av vinter och snö. :-)
Och nu har det inatt kommit ett första lager snö, som faktiskt har lagt sig utan att smälta bort. Lagom till första advent och allt. Det kommer kännas lite extra mysig att plocka fram adventssakerna till helgen, med snö utanför fönstren...
 

 
DAGENS UTSIKT
 
 

 
AB 1 DN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 EX 1 GP 1 SR 1
 
Bilderna lånade från Fanpop, Tobias
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok
Taggar: snö, vinter, väder

Visa fler inlägg