Etik och moral

Så var det dags igen, ytterligare en person i topposition har tagits med fingrarna i syltburken och avslöjas med vissa övertramp. Den här gången är det Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist som under perioden mars 2012 till augusti 2013 har mobilsurfat föri genomsnitt 15.665 kronor i månaden. Hennes totala mobiltelefonkostnad under denna tid var 311.000 kronor.
Arbetsförmedlingens styrelse har uttalat att man inte längre har förtroende för sin generaldirektör, men själv tänker hon sitta kvar enligt egen utsago.
Media slår - som vanligt - på stora trumman och blåser upp stora, svarta rubriker om händelsen. Massor med röster höjs om att Bermudez-Svankvist ska avgå och att hon inte längre är lämplig som generaldirektör. Åtminstone inte på Arbetsförmedlingen - för känner jag systemet rätt kommer hon givetvis sparkas snett uppåt och få någon annan topposition någon annanstans om hon blir avsatt som generaldirektör.
Men varje gång händelser som denna uppdagas och media och olika "förståsigpåare" reagerar vitt och brett och kräver vederbörandes omedelbara avgång, kan jag inte riktigt låta bli att reflektera över det som hänt och alla de reaktioner som kommer när någon politiker eller högt uppsatt chef gör bort sig... Även om självklart politiker och höga chefer - framförallt om man pratar om chefer/generaldirektörer på myndigheter och andra skattefinansierade organisationer/företag/myndigheter - har ett extra stort ansvar att se till att vara pålästa och kunniga för inte klanta sig, så kan alla människor göra fel ibland. Då syftar jag inte på dem som uppsåtligen gör dumheter, som gör saker som man egentligen borde ha bättre förstånd och vett än att man ger sig in i situationen. Som att gå på strippklubb, besöka prostituerade, uppsåtligen fiffla med olika ersättningar och liknande.
Det jag tänker på att är att det faktiskt kan bli fel ibland, även för höga chefer och politiker. Så fort fel uppstår, gastar röster från olika håll om krav på vederbörandes avgång - och helst skall avgången ha skett alldeles nyss. Jag försvarar inte på något vis dem som faktiskt missbrukar sin ställning, oavsett vilken ställning man har. Det skulle helt enkelt aldrig falla mig in!
Enligt Bermudez-Svankvist ska de höga räkningarna bero på att hon inte visste vad dataroaming var fram till för något år sedan. Och detta ska i sin tur vara anledningen till de höga räkningarna, då hon inte slagit av dataroamingen vid sina tjänsteresor utomlands. Så kan det naturligtvis mycket väl vara och jag känner inte att jag är rätt person att ifrågasätta hennes lämplighet som generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Även om jag i ärlighetens namn tycker att det verkar otroligt konstigt att situationen alls skulle kunna uppstå. Om inte annat borde det ju faktiskt finnas någon form av gräns - eller åtminstone någon form av "larm" - som slår till när man uppnått en viss gräns på sin tjänstemobil.
 
Till er som nu tänker att jag försvarar Bermudez-Svankvist, så tänker jag bara säga att ni har fel! Jag säger bara att det ibland blir fel - och att jag kan störa mig på att nyhetsrapporteringen ibland missar just den detaljen. Sen stör jag mig givetvis även på att de höga pampar som begår misstag - oavsett om dessa misstag är avsiktliga eller ej - enbart sparkas snett uppåt och ingenting annat.
Om jag som, "vanlig knegare", begår ett misstag ska jag enbart vara glad om jag erbjuds ett nytt jobb efter att ha avskedats efter att ha klantat till det. Förmodligen kommer jag inte ens kunna ha en tillförlitlig referens i mitt CV när jag söker nytt jobb efter att ha avskedats för att klantat till det. Sen spelar det ingen roll vilken utbildning och erfarenhet jag har.
Självklart är det så, att om jag tilldelas en tjänstetelefon i mitt jobb, skulle det inte accepteras att jag ådrog min arbetsgivare räkningar på hundratusentals kronor. Å andra sidan har jag inte heller ett jobb som innebär att jag exempelvis förväntas vara tillgängligt dygnet runt eller gör tjänsteresor - vare sig utomlands eller inom Sverige.
Nej, jag tycker inte det är okej att en generaldirektör för en av Sveriges största myndigheter har mobilräkningar på över 15.000 kronor i månaden. Det känns inte riktigt rimligt! Det som dock stör mig minst lika mycket är att media inte alltid verkar inse att det faktiskt kan bli fel ibland. Det gäller såväl politiker som höga chefer. Alla kan ibland göra tabbar, oavsett ställning.
Sen ska man naturligtvis stå till svars för sina misstag, något annat säger jag inte. Det behöver inte alltid vara frågan om att lämna sitt jobb, men självklart ska man rätta till de misstag man begått. Oavsett position. Men det ska också ställas i proportion till det ansvar man faktiskt har. Skulle jag ha en tjänstemobil (vilket i sig visserligen skulle vara högst osannolikt), skulle givetvis avsevärt lägre summor vara oacceptabla om jag glömde slå av dataroamingen vid en tjänsteresa. Man får sedan höja ribban en aning om vi pratar om en hög generaldirektör för något bolag eller myndighet, eller en högt uppsatt politiker. På den nivån pratar man om helt andra summor och ett helt annat ansvar.
Samtidigt är det som faktiskt retar mig allra mest det faktum att höga chefer och politiker alltid sparkas snett uppåt när de gjort bort sig på ett eller annat sätt. De har inte så värst mycket att förlora på att göra bort sig - de får oftast ett annat toppjobb istället. I värsta fall kan de bli landshövding eller ambassadör på något trevligt ställe istället. Oavsett om de glömt att stänga av dataroaminen eller klippt i några kvitton.
 

 
Källor: AB 1 2 3 4 5 6 7 DN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 SR 1 2 3 SvD 1 2 3 4
 
Bilderna lånade från LRF Konsult, Josef Dagarsson
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Jonas Henriksson:

Jag får ut 15 065 kr efter skatt i lön denna månaden.
Det är vad jag alltid får ut efter skatt.

Det är den enda kommentar jag tänker ge i frågan och jag antar att ni själva kan bilda en uppfattning om vad jag tycker. Ha en bra dag allihopa.

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow