Uppdrag Granskning av islam

Igår var det dags igen. Uppdrag Gransknings granskning av några av Sveriges största moskéer. Man vill granska hur man applicerar islam och Koranen till svenska förhållanden och svenska lagar. Vilka råd ger moskéerna medlemmarna i familjefrågor, vad säger man att kvinnor har för rättigheter - eller framförallt för skyldigheter?
Det som reportaget visade var skrämmande och totalt horribelt. Flera framstående representanter ger en rent skrämmande syn på kvinnors och mäns rättigheter. Männen har rätt till flera fruar - oavsett fruarnas åsikter om det hela - männen får slå sin fru, mannen är överhuvudet i familjen. Precis som att frun inte ska kunna neka mannen sex, trots att han nyss misshandlat henne. Och så vidare. Man ger en medeltida syn på saker och ting - en syn som förekommer och förekommit inom många religioner.
Även inom kristendomen kan vi hitta otroliga hemskheter, där man som bokstavstroende kristen kan göra helt horribla tolkningar av Bibeln. Saker som att homosexualitet ska straffas med döden, att kvinnor är underlägsna männen, att vi ska aga våra barn... På precis samma sätt finns det förstås citat i Koranen som kan tolkas på de mest horribla sätt.
Så självklart måste vi granska även den islam som finns inom Sveriges gränser, precis som man ska granska andra kyrkosamfund eller organisationer. Jag har ännu inte sett något av debatten kring programmet, men kan bara tänka mig hur den kommer att bli. Minns ni hur den blev sist man granskade moskéerna?! Det blev ett ramaskri, man började gasta om att SVT underblåste rasism, att man gav rasister och islamofober vatten på sin kvarn.
För min del är det tvärtom. Jag anser att det är rasister, islamofober, Sverigedemokrater och så vidare som är orsaken till att debatten överhuvudtaget vaknar när de här frågorna kommer upp - oavsett om det är media eller på annat sätt. Hade vi inte haft någon rasism i Sverige, hade det inte varit någon som helst tabu att granska islam - eller invandrargrupper ur någon annan synvinkel än religion. Tack vare att det finns en rasism i vårt samhälle, är det plötsligt väldigt tabu att diskutera invandring och islam - något som man självklart ska kunna diskutera som alla andra frågor.
 
Minns ni vilka debatter det varit kring att tillåta samkönade sällskap i Sverige? Eller kring de präster inom svenska kyrkan som varit kvinnoprästmotståndare? Det har varit granskning i media kring Svenska kyrkan, Livets ord och andra kyrkosamfund utan att någon gastat om "kristofobi" (eller vad man skulle kalla det för?).
Så det är klart man måste kunna granska även islam och moskéer. Precis som i alla andra religionssamfund, finns det folk med märkliga värderingar även inom islam. Samtidigt som det naturligtvis också finns personer med värderingar som stämmer överens med de lagar som gäller i Sverige.
Denna gång var det islam som granskades och självklart ska även andra kyrkor/samfund kunna granskas utifrån samma premisser. Men oavsett vilken religion man tyr sig till, ska självklart alla kunna leva det liv man vill. Oavsett kön, hudfärg och sexuell läggning.
Jovisst, vill båda parter i ett par leva utifrån en bokstavstolkning av en religion, även om det innebär att man gör avträde från de normer som är "de normala" i samhället så är det förstås upp till dem. Väljer en kvinna att underkasta sig mannen är det förstås okej - så länge hon gör det av egen fri vilja. Men tvingas man till att underkasta sig något utan tycka om det - då är det något helt annat.
I mina ögon är jämställdhet att var och en ska kunna välja hur man vill leva sitt liv oavsett kön, hudfärg, sexuell läggning eller what so ever. Väljer man sedan att kvinnan sköter hushåll och barn medan mannen försörjer familjen, då är det helt okej så länge alla parter är med på det hela. Ojämställt blir det först när någon tvingas in i en roll på grund av till exempel sitt kön.
Det som blir allvarligt är när någon i förtroendeställning börjar ge råd som är rent lagvidriga, eller går emot vad den hjälpsökande själv kan tänka sig att finna sig i (som att en misshandlad kvinna ska tvingas gå med på sex med den man som just misshandlat henne - som förekom i Uppdrag Gransknings program) då blir det riktigt, riktigt illa. Oavsett om det är personer som representerar islam, kristendom - eller någon helt annan tro, livsåskådning, politik eller något helt annat.
Så till er som gastar om islamofobi och rasism efter reportage likt gårdagens Uppdrag Gransknings, skulle jag vilja ställa några frågor, som jag hoppas åtminstone kan få några av er att tänka efter!! Är det mer okej att förespråka totalt oacceptabla och ojämställda åsikter för att man är muslim? Ska till exempel moskéer undgå granskning just för att det är islamska samfund? Vilken är egentligen skillnaden mellan att granska Livets Ord, Jehovas vittnen och Svenska kyrkan mot till exempel moskéer/islam (granskning av olika kristna kyrkor förekommer ju redan)?
Nej, jag tycker absolut inte att man ska ha någon häxjakt på muslimer, men jag tycker att alla organisationer ska tåla att granskas. Oavsett om det är kyrkliga samfund eller någon som helst andra organisationer eller företag.
 

 
 

 
DN 1 GP 1 SR 1 SvD 1
 
Bilderna lånade från Wikipedia, ehow, På slak lina
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Rasism och invandring
Taggar: islam, muslim, muslimer

Hur många Sverigedemokrater tål Sverige?

Hur länge ska denna massökning av Sverigedemokrater få pågå? Det är dags att vi vanliga människor säger ifrån! Ska verkligen våra skattepengar läggas på Sverigedemokrater när tiderna är så svåra? (...)
Sverigedemokraterna tar våra jobb, lever på bidrag och förökar sig dessutom i oroväckande takt. För att inte tala om deras våldsbenägenhet och dåliga ölsinne, vilket även de ledande inom gruppen visat på senare tid. Det verkar vara kulturellt betingat och ligger väl i blodet. De har helt enkelt en annan brotts- och spritkultur.
I dag när pengarna knappt räcker till vård, skola och omsorg åt våra egna, är det då rimligt att lägga miljarder kronor på alla dessa horder av Sverigedemokrater? Att hälften av dem är arbetslösa socialbidragstagare eller bittra förtidspensionärer förklarar ju å andra sidan hur de har tid att sitta och skriva hatiska kommentarer under olika signaturer på internet."
 
Ingressen kommer från en ledarartikel i Värnamo Nyheter. Den är skriven av samma tidnings chefsredaktör Lars Alkner - och man fick mig att vikna av skratt, samtidigt som jag någonstans också satte skrattet i halsen, när jag insåg det hemska allvar som faktiskt ligger bakom artikeln.
För den som inte klurat ut det redan, så är det Alkner gjort att han skrivit en insändare lik sådana som många som sympatiserar med Sverigedemokraterna skulle kunna ha skrivit - men om invandrare, eller någon mer specifik etnisk grupp. Sedan har han istället ersatt denna grupp med ordet Sverigedemokrat - och en del av resultatet hittar ni här ovanför.
Visst är det rolig, men samtidigt beklämmande läsning?! Rolig kritik mot Sverigedemokraterna, samtidigt som det ju faktiskt är tragiskt att det finns folk (inte bara inom SD) som faktiskt hyser dessa åsikter gentemot våra medmänniskor, men då på grund av etnicitet, religion eller sexuell läggning. Och när någon sedan använder samma resonemang om SD, då blir det förbannade - och (som det verkar) ägnar sig åt nätattacker mot Värnamo Nyheter.
Nu tror jag visserligen inte att SD som parti sanktionerat en sådan attack, men hittar man den/de skyldiga är jag övertygad om att man på ett eller annat sätt kan hitta någon form av band mellan dessa personer och SD.
Jaja, jag har i alla fall fått rejält roande läsning när jag läste Alkners artikel. Mer sådant, hela Alkner! :-)
 

 
DN 1 SR 1 2 3 SvD 1
 
Bilden lånad från Elevkampanjen
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Rasism och invandring
Taggar: Lars Alkner, SD, Sverigedemokraterna, Värnamo Nyheter

Grå vardag

Ibland känner man sig lite som en robot. Man stig upp, duschar, äter frukost, åker till jobbet och sen hem igen. Möjligen med en avstickare förbi affären. Normalt händer förstås inte alltid så mycket roligt i vardagen, det är väl ganska naturligt och så är det väl för de allra flesta av oss.
Sista veckorna känns det dock som jag knappt alls hunnit eller haft råd att vara ute bland folk överhuvudtaget. Jag har liksom vankat mellan lägenheten och jobbet utan några större avstickare.
Vardagslivet är väl inte direkt så spännande oftast. Det blir extra påtagligt när folk ringer och frågar hur det är och om det hänt något spännande på sistone. Då känns det ofta som man borde ha en telefonsvarare med ett färdigt svar att spela upp! För i princip varje gång de där frågorna dyker upp, är mitt svar "Lite trött och stressad, men annars är det bra! Nej, jag tycker mest jag jobbat på sistone.". Precis som när någon råkar väcka en när det ringer och man aldrig kan erkänna att man faktiskt låg och sov, lika säkert får man dessa svar när någon frågar hur det är.
Sista tiden har jag liksom totalt saknat orken och gnistan att komma mig för med något. Men ska jag ändå försöka se till att det blir lite ändring på det! Jag ska försöka komma iväg på saker, det funkar inte i längden att bara gå hemma och tycka smått synd om sig själv. Sen brukar det bli aningen lättsammare när våren och ljuset kommer. Man blir piggare, får mer energi att ta sig för saker. Även om jag gillar den mörka delen av året, skulle jag inte stå med om det var mörkt jämt. Man behöver verkligen ljust och värmen under våren och sommaren.
När jag nu dessutom bestämt att börja titta på lite resor som ska bokas in under året, vilket ju verkligen gör att man har något utöver det vanliga att se fram emot. Även om man behöver de små glädjeämnena i vardagen, är det också viktigt med de större sakerna ibland också. Att komma bort, att göra något helt annat och få bryta totalt med vardagen under en tid.
Som jag tror jag skrivit om tidigare, har jag bland annat börjat titta på en resa till Japan i höst. De exakta detaljerna har jag inte bestämt än, men Japan är verkligen ett land jag länge drömt om att se, så det är minst sagt något jag ser fram emot. Och priserna var avsevärt lägre än jag trodde när jag började titta! Bara flyg tur och tur kan man få för strax över 5.000 om man bokar i god tid. Och hotell i två veckor i Tokyo skulle kosta ungefär lika mycket till. Ja, jag vet - det låter absurt billigt! Men där har man verkligen fördelen med internet, att man kan söka runt på ett otroligt enkelt sätt och välja det som blir billigast. Något som förstås sätter ännu högre krav på researrangörerna att erbjuda bra priser.
Så förhoppningsvis kan man snart känna att man slipper vandra fram och tillbaka till jobbet genom någon gråtrist vardag i grått och slaskigt Stockholm (en stad som jag överlag ändå formligen älskar). Hoppas energin kommer tillbaka i och med att ljuset och - så småningom - värmen sakta börjar komma...
 

 
SvD 1
 
Bilden lånad från Robotsteel
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok

Visa fler inlägg