Uppdrag Granskning av islam

Igår var det dags igen. Uppdrag Gransknings granskning av några av Sveriges största moskéer. Man vill granska hur man applicerar islam och Koranen till svenska förhållanden och svenska lagar. Vilka råd ger moskéerna medlemmarna i familjefrågor, vad säger man att kvinnor har för rättigheter - eller framförallt för skyldigheter?
Det som reportaget visade var skrämmande och totalt horribelt. Flera framstående representanter ger en rent skrämmande syn på kvinnors och mäns rättigheter. Männen har rätt till flera fruar - oavsett fruarnas åsikter om det hela - männen får slå sin fru, mannen är överhuvudet i familjen. Precis som att frun inte ska kunna neka mannen sex, trots att han nyss misshandlat henne. Och så vidare. Man ger en medeltida syn på saker och ting - en syn som förekommer och förekommit inom många religioner.
Även inom kristendomen kan vi hitta otroliga hemskheter, där man som bokstavstroende kristen kan göra helt horribla tolkningar av Bibeln. Saker som att homosexualitet ska straffas med döden, att kvinnor är underlägsna männen, att vi ska aga våra barn... På precis samma sätt finns det förstås citat i Koranen som kan tolkas på de mest horribla sätt.
Så självklart måste vi granska även den islam som finns inom Sveriges gränser, precis som man ska granska andra kyrkosamfund eller organisationer. Jag har ännu inte sett något av debatten kring programmet, men kan bara tänka mig hur den kommer att bli. Minns ni hur den blev sist man granskade moskéerna?! Det blev ett ramaskri, man började gasta om att SVT underblåste rasism, att man gav rasister och islamofober vatten på sin kvarn.
För min del är det tvärtom. Jag anser att det är rasister, islamofober, Sverigedemokrater och så vidare som är orsaken till att debatten överhuvudtaget vaknar när de här frågorna kommer upp - oavsett om det är media eller på annat sätt. Hade vi inte haft någon rasism i Sverige, hade det inte varit någon som helst tabu att granska islam - eller invandrargrupper ur någon annan synvinkel än religion. Tack vare att det finns en rasism i vårt samhälle, är det plötsligt väldigt tabu att diskutera invandring och islam - något som man självklart ska kunna diskutera som alla andra frågor.
 
Minns ni vilka debatter det varit kring att tillåta samkönade sällskap i Sverige? Eller kring de präster inom svenska kyrkan som varit kvinnoprästmotståndare? Det har varit granskning i media kring Svenska kyrkan, Livets ord och andra kyrkosamfund utan att någon gastat om "kristofobi" (eller vad man skulle kalla det för?).
Så det är klart man måste kunna granska även islam och moskéer. Precis som i alla andra religionssamfund, finns det folk med märkliga värderingar även inom islam. Samtidigt som det naturligtvis också finns personer med värderingar som stämmer överens med de lagar som gäller i Sverige.
Denna gång var det islam som granskades och självklart ska även andra kyrkor/samfund kunna granskas utifrån samma premisser. Men oavsett vilken religion man tyr sig till, ska självklart alla kunna leva det liv man vill. Oavsett kön, hudfärg och sexuell läggning.
Jovisst, vill båda parter i ett par leva utifrån en bokstavstolkning av en religion, även om det innebär att man gör avträde från de normer som är "de normala" i samhället så är det förstås upp till dem. Väljer en kvinna att underkasta sig mannen är det förstås okej - så länge hon gör det av egen fri vilja. Men tvingas man till att underkasta sig något utan tycka om det - då är det något helt annat.
I mina ögon är jämställdhet att var och en ska kunna välja hur man vill leva sitt liv oavsett kön, hudfärg, sexuell läggning eller what so ever. Väljer man sedan att kvinnan sköter hushåll och barn medan mannen försörjer familjen, då är det helt okej så länge alla parter är med på det hela. Ojämställt blir det först när någon tvingas in i en roll på grund av till exempel sitt kön.
Det som blir allvarligt är när någon i förtroendeställning börjar ge råd som är rent lagvidriga, eller går emot vad den hjälpsökande själv kan tänka sig att finna sig i (som att en misshandlad kvinna ska tvingas gå med på sex med den man som just misshandlat henne - som förekom i Uppdrag Gransknings program) då blir det riktigt, riktigt illa. Oavsett om det är personer som representerar islam, kristendom - eller någon helt annan tro, livsåskådning, politik eller något helt annat.
Så till er som gastar om islamofobi och rasism efter reportage likt gårdagens Uppdrag Gransknings, skulle jag vilja ställa några frågor, som jag hoppas åtminstone kan få några av er att tänka efter!! Är det mer okej att förespråka totalt oacceptabla och ojämställda åsikter för att man är muslim? Ska till exempel moskéer undgå granskning just för att det är islamska samfund? Vilken är egentligen skillnaden mellan att granska Livets Ord, Jehovas vittnen och Svenska kyrkan mot till exempel moskéer/islam (granskning av olika kristna kyrkor förekommer ju redan)?
Nej, jag tycker absolut inte att man ska ha någon häxjakt på muslimer, men jag tycker att alla organisationer ska tåla att granskas. Oavsett om det är kyrkliga samfund eller någon som helst andra organisationer eller företag.
 

 
 

 
DN 1 GP 1 SR 1 SvD 1
 
Bilderna lånade från Wikipedia, ehow, På slak lina
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow