Ekonomisk översikt

För ganska många år sedan började jag med vad som visat sig vara en ganska ekonomisk vana. En eller ett par gånger per år går jag rejält igenom ekonomin. Jag går igenom vad jag betalar för vad gäller olika tjänster, kollar om jag behöver det jag faktiskt betalar för.
Och väldigt ofta kommer jag fram till att jag faktiskt betalar en massa pengar för saker som jag inte ens utnyttjar. När jag sedan kommit fram till vad jag faktiskt vill ha för tjänster, kommer nästa steg; att jämföra olika företag och deras priser. Väldigt ofta har jag bytt mobiloperatör, sagt upp prenumerationer eller bytt försäkringsbolag.
Varje gång jag gjort dessa genomgångar, slås jag av vilka pengar det faktiskt finns att spara. Även om det kan kännas larvigt att byta försäkringsbolag för att spara 50 kronor i månaden, är det just dessa pengar som gör att man kan spara stora summor.
Vid varje genomgång jag gjort, har jag lyckats dra ner kostnaderna med 500-1000 kronor per månad. Det har varit frågan om att samla lån och krediter under ett enda lån, byta operatörer eller företag för olika abonnemang och säga upp abonnemang eller prenumerationer som jag inte längre tycker mig ha behov av.
Även nu sista veckorna har jag ägnat en del tid åt en genomgång. Och ungefär 800 kronor per månad har jag kunnat spara in, utan att egentligen göra några större uppoffringar. Jag har betalat för TV-kanaler som jag aldrig tittat på, jag har prenumererat på tidningar som jag praktiskt taget inte haft tid att läsa. Jag har haft ett par småkrediter som jag nu samlat under ett lån...
 
För 10 år sedan var dessa genomgångar ett väldigt jobb. Man fick med hjälp av telefonkatalogen leta reda på olika företag, ringa runt och be om offerter - många gånger efter att man suttit flera minuter i telefonkö. Idag gör man dessa efterforskningar på några minuter med hjälp av internet och Google. Ofta kan man få upp offerterna direkt på skärmen på bara några sekunder.
Det är ju något som är bra för oss konsumenter, det ställer krav på företagen att hålla priserna nere när det nu är så enkelt att jämföra priserna. Förr kanske man drog sig för att göra genomgångar av sin ekonomi, bara för att det var så omständligt. Men när det nu är så pass enkelt, hårdnar garanterat konkurrensen. Imponerande är ju trots allt också att priserna kan ändras så mycket från år till år som de verkar göra. För varje år ändrar jag väldigt lite på de tjänster jag betalar för, men byter ibland operatör/företag för olika abonnemang och tjänster, men kan från år till år ändå minska mina utgifter.
Att sedan priserna stiger rent generellt går ju inte att komma ifrån, precis som att lönen oftast inte hänger med i samma takt. Men det är en helt annan historia...
 

 
AB 1 2 SvD 1
 
Bilden lånad från MWA
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow