Not in my backyard

Okunskap kan ställa till ganska mycket. Och framförallt ställer okunskap till med mycket rädsla för de saker vi inte vet något om.
Ikväll ramlade jag av en slump in på en artikel på Länstidningens hemsida. Artikeln handlar om planerna att bygga ett LSS-boende i villaområdet Glasberga utanför Södertälje. Det rör sig om två boenden som kommer ha plats för 12 personer mellan 18 och 30 år med funktionsnedsättningar som autism, autismliknande tillstånd och Downs syndrom. Ett LSS-boende är ett frivilligt boende med personal för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar och ska likna ett vanligt boende så mycket som möjligt.
Men sen kommunen presenterade planerna, har man fått in ett antal protester från en del boende i området, som inte alls vill ha något LSS-boende där. Planerna blev kända för de boende när stadsbyggnadskontoret skickade ut bygglovsansökan för LSS-boendet till de närmaste grannarna för att få in deras synpunkter. Som svar fick man bland annat en drös mejl, där de boende ondgjorde sig över LSS-boendet. I mejlen till framgår det att de protesterande fruktar att personer på LSS-boendet kan vara störande, aggressiva och farliga.
I princip alla säger att de fruktar att boendet ska drabba barnen; att de ska bli oroliga, rädda eller komma till skada. Någon hävdar att han hört om flera fall där personer på sådana här boenden ”lyckats ta sig ut från boendet utan någon tillsyn och träffat på någon människa ute som sedan lett till överfall eller dödsfall”.
 
Till att börja med skulle jag själv inte ha något emot att vara granne med ett sådant boende. Sen blir det ju den här typen av reaktioner som dessa mejl (som ni i övrigt hittar utdrag ur nedan) ett bevis på en väldig "inte på min bakgårdsmentalitet"! Även om det är en helt annan sak, så kan man på sätt och vis känna igen resonemanget från vissa rasister. "De får gärna komma hit, så länge de inte kommer till mitt område". Och de som behöver plats på ett LSS-boende ska gärna få det, så länge det sker någon annanstans.
Enligt en av dem som protesterar emot boendet, är "ett LSS-boende är nästintill en anstalt/rehabilteringshem för mentalt nedsatta (...)". Ett uttryck, som ju inte riktigt visar vad vissa av dem som protesterar inte vet vad de talar om. För ett LSS-boende är egentligen en bostad som är anpassad för personer med fysiska eller psykiska funktionshinder. Det är ett frivilligt boende och målet med boendet är att funktionsnedsatta människor ska kunna leva och bo så likt andra människor som möjligt. Det finns även personal på plats som tar hand om de inneboende. Med andra ord är det inte frågan om personer som är helt och hållet "missanpassade", som vissa av de eventuellt blivande grannarna tycks tro.
Sen förtäljer inte historien hur många grannar som ställer sig positiva till ett eventuellt LSS-boende. Personligen vet jag inte hur många som bor i Glasberga och hur många som har blivit tillfrågade om sin åsikt vad gäller det eventuella boendet. Men jag kan inte låta bli att höja på ögonbrynen åt att vuxna människor låter sina fördomar och okunskaper påverka sina åsikter så starkt.
 

 
UTDRAG FRÅN NÅGRA AV PROTESTMEJLEN
 
"Dessa mentalt nedsatta personer är inte en trygg omgivning för varken oss eller våra barn och grannar. Det finns flera fall i vårt kära avlånga land där sådana individer har handlat efter sin mentala nedsättning vilket har lett till att oskyldiga människor har skadats eller mördats".

"Hur skulle dessa psykiskt nedsatta personer reagera om de träffade oss okända människor på gatan?"

 "Vi ber er att med hjärtat tänka efter riktigt noga innan ni godkänner ett LSS-boende i ett så fint villaområde med dagis och äldreboende i närheten."

 "Om detta går igenom och ni väljer att bygga detta LSS-boende precis intill vår tomt, så har vi absolut planer på att sälja och rör oss vidare mot ett riktigt villaområde."

 "Vi har jobbat och slitit hårt i hela våra liv för att till slut kunna uppfylla våra drömmar om att kunna äga ett boende i ett fridfullt område (...) där våra barn kan gå på dagis och skola och växa upp i en fridfull och trygg miljö utan kontraster som förvirrar områdets och barnens framtid."

"Vi kommer inte att våga ha våra barn lekande utomhus om inte vi är med dem, för vi vågar inte att riskera att någon av dessa (stackars) mentalt störda ungdomar (som behöver all hjälp som dem kan få, detta kan dem få däremot någon annanstans) skulle göra något som dem inte kan styra över så som att gud förbjude kidnappa, våldföra sig på barn i området vilket har hänt och händer fortfarande olyckligtvis."

"Jag vill inte ha detta i vårt område pga att det skapar osäkerhet för mina barn när mentalt störda ungdomar/vuxna lever sida vid sida med barnen. Det finns flera fall runtom i Sverige där dessa mentalt nedsatta personerna som har lyckats ta sig ut från boendet utan någon tillsyn och träffat på någon människa ute som sedan har lett till överfall/dödsfall!"

"Ett LSS boende är nästintill en anstalt/rehabilteringshem för mentalt nedsatta som behöver vård och tillsyn dygnet runt som bör placeras med ett säkert avstånd från villaområde."

"Jag och min fru har satsat våran livsinvestering för ett tryggt och säkert område att uppfostra våra barn i. Det här har kommit som en riktig kalldusch för oss. Det känns lite som att Ni inte vill ha kvar barnfamiljer i Glasberga, för att om detta går igenom kommer vi utan tvekan att flytta från området."
 
Källa: Aftonbladet
 

 
TILLÄGG
Läs gärna detta mycket välskrivna inlägg på Facebook!
 

 
AB 1 2 LT 1
 
Bilderna lånade från DoxA, Wadsam
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - bloggare på icedaniel.se:

Ungefär som Aftonbladets Jan Helin resonerar. "Gärna mångfald men inte i mitt Bromma".

#2 - - Tobias:

Nåt åt det hållet, svar ja... ;)

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow