Semester

Så är man på väg. Jag har installerat mig på tåget mot Söderhamn, för att sedan fortsätta ut till sommarstugan i skärgården. Jag har nu knappt två veckors semester och har spenderat första dagarna hemma. Nu väntar en knapp vecka i skärgården, mycket för att koppla bort alla vardagsstress.
Det spelar ingen roll hur mycket semester man har, är man hemma blir det ändå att man ägnar den mesta tiden åt olika vardagssysslor. Åtminstone jag själv har en tendens att boka alla möjliga "måsten" under semesterna om jag stannar hemma. Dessa dagar i stan, tycker jag mest att jag flängt runt mellan olika saker som jag behövt göra - och gjort allt annat än bara slappna av.
Ute i skärgården blir det något helt annat, man kan liksom inte göra något annat än ta det lugnt! Ingen TV, inga busstider, inga måsten. Man kopplar verkligen bort allt!
Visserligen har datorer och mobiltelefoner gjort sitt intåg även i vårt lilla teknikbefriade sommarparadis. Vi har dragit ut el och man har numera bra täckning på såväl mobiltelefoner som mobilt bredband därute. Detta gör förstås att man inte kommer ifrån all form av teknologi, men samtidigt har ett tidsfördriv om det blir dåligt väder. När det är kallt och regnar, finns liksom inte så mycket man kan göra annars, när man bara sitter instängd i stugan hela dagarna.
Men min bestämda syn på semester är att just få koppla av ordentligt. Även om jag fått mycket gjort sista dagarna, känner jag mig inte det mista utvilad. Jag har visserligen sovit mycket, men inte riktigt fått tillfälle att koppla av - något jag nu hoppas på närmsta veckan.
Jag har nu visserligen åtagit mig att vara hundvakt åt syrrans hund medan jag är i stugan, men det är å andra sidan bara mysigt. En liten pudel gör ju inte mycket väsen av sig - och jag kommer få anledning att komma ut och röra lite på mig varje dag. Så nu har den lilla gobiten rullat ihop sig i tågsätet bredvid mig och verkar må alldeles ypperligt över att få lämna storstan ett tag, även han... :-)
Jag har i hela mitt liv spenderat så mycket tid jag har kunnat på ön i Söderhamn under somrarna. Det är ytterst sällan jag reser utomlands under sommaren (i ärlighetens namn har det bara skett en gång under alla år), då jag helt enkelt tycker det är synd att lämna Sverige då det är som vackrast här hemma. Kanske hade man resonerat annorlunda om inte haft tillgång till någon sommarstuga, men som läget är nu finna liksom inte alternativet att åka utomlands sommartid.
 
För min del brukar jag vilja vara utomhus så mycket som möjligt under somrarna. Jag tittar praktiskt taget aldrig på TV under somrarna, utan ägnar hellre tiden på balkongen eller utomhus på något annat sätt. Så det är svårt att hålla sig för skratt, när det ibland verkar som att de största sommarhändelserna är när Allsång på Skansen drar igång för säsongen. Ska man tro media - och framförallt kvällspressen - ska även de vackra sommarkvällarna spenderas framför TV:n. Åtminstone de kvällar Allsången sänds...
Undrar hur många spaltmeter man tänker skriva i år om detta program? Om hur Måns lider på scenen, hur artisterna bråkar backstage - och så vidare. Visst, det är ett bra program och jag kan ibland se det om jag inte har annat för mig under kvällen. Men det är verkligen inte så att jag avbokar allt annat för att se det...
 
 

 
AB 1 DN 1 2 3 SvD 1 2 3 4 5
 
Bilderna lånade från Airam Aneladgam, Rolles Ateljé
 

 
 
Pusha   Follow        
                submit to reddit
0 kommentarer publicerat i Dagbok
Taggar: semester, sommar, sommaren, sommarlov, sommartid, svensk sommar
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow