Sommartid

Att börja jobba klockan 06:30 när man ställt om till vintertid under natten känns inte som något jag skulle rekommendera. Åtminstone inte om man är så morgontrött som jag är. Jag är trött så det räcker och blir över när väckarklockan ringer 04:45 ändå - och det blir inte bättre när kroppen fortfarande tror att klockan egentligen är 03:45.
Normalt sett brukar jag oftast piggna till frampå förmiddagen, men fram tills är det en väldigt lång transportsträcka. Även idag började jag sakta vakna till liv framåt förmiddagen, men det var nog mer en fråga om att jag blev speedad av allt kaffe och sockar jag satt i mig. Påskgodiset man ställt fram levde farligt, eftersom det stod alldeles för nära min arbetsplats - och jag sökte hela tiden anledningar att gå förbi den där förbaskade godisskålen.
Faktiskt riktig tur att det bara är en gång om året vi ställer om till sommartid! Jag håller tummarna för att jobba morgon när vi stället om till vintertid, så att man blir kvitt i tidsbanken så att säga. ;-)
Förra året jobbade jag natt när vi ställde om till sommartid, vilket ju var rena lyxen eftersom nattskiftet blev en timme kortare. Å andra sidan jobbade jag även natt när vi ställde om till vintertid - och det var mindre roligt att klockan tre (när man är som tröttast) behöva acceptera att klockan plötsligt blev två igen, för andra gången samma natt.
Så nu hoppas jag man får den positiva delen av att ställa om till vintertid i år - och få en extra timme att sova under natten och kanske få sova till "05:45" istället.
 
Så inatt fick vi det första säkra vårtecknet i och med omställningen till sommartid. Imorgon är det första dagen på den första "riktiga" vårmånaden - april. Man kan nu njuta av lite ljusare kvällar och förhoppningsvis lite mer vårväder också.
Det är ju en helt underbar tid som kommer nu, med allt vad våren innebär. Väderprognoserna ger visserligen inte så mycket hopp om vårvärme närmsta tiden, där pratar man fortsatt mer snö på vissa håll. Till och med i södra Sverige. Det känns ju måttligt lockande - och man har ju märkt att framförallt nätterna fortfarande varit väldigt kalla. Vissa morgnar har det varit neråt 8-10 minusgrader när jag gått till jobbet, vilket ju känns ganska extremt i slutet av mars.
Jag har ett vagt minne av en extremt kall vår och försommar när jag var liten i början av 80-talet. När jag och mina föräldrar kommer ut till sommarstugan i Söderhamns skärgård, kunde man fortfarande se små isflak flyta omkring i den lilla naturhamnen till ön. Något som visserligen var extremt även då, men ändå ganska fascinerande när man i början av sommarlovet fortfarande såg is ute i skärgården.
Nåja, jag hoppas det ändå vänder snart. Hittills har det i alla fall varit vackert väder och hyfsat varmt på dagarna. Så sent som i eftermiddags kunde jag avnjuta dagens DN i solen på balkongen utan att frysa det minsta - alltid ett gott tecken! :-)
 

 
AB 1 DN 1 2 3 4 SR 1 2 SvD 1
 
Bilden lånad från PRV-bloggen
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok
Taggar: sommartid

Den inbitne bloggaren...

 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Internet, Roliga timmen;
Taggar: blogga, bloggare, tangentbord

Glad påsk

Jaha, så är det Påsk och långfredag. Jag tillhör inte den generationen som enbart skulle sitta hemma och göra så lite som möjligt på långfredagen. När jag växte upp var det "fullt tillåtet" att vara ute och leka även då. Men istället var allt stängt, inte ens den lokala macken hade öppet. Så man hade ju inte så jättestora möjligheter att göra så mycket å andra sidan.
Och jag inte påstå att jag nu som vuxen anammar särskilt många påsktraditioner - jag har inte ens några påskprydnader framme. Långfredagen detta år har bestått av att första städa lägenheten, sedan åka in till stan för att träna och handla mat inför Påskhelgen. Även om jag jobbar hela helgen, tänkte jag ändå äta lite påskmat imorgon. Men det är ungefär så mycket påskfirande det blir i år.
Jag har inte brytt mig om att söka någon ledighet under Påskhelgen, utan biter i det sura äpplet och jobbar istället. I år har jag nämligen lyckats pricka in varenda storhelg och prioriterade att få ledigt andra helger istället för Påsk. Tyvärr räcker inte semesterdagarna till att få vara ledig varenda storhelg - och sen är det förstås schysstast emot kollegerna också. Ska jag vara ledig, måste någon annan jobba för mig så någon rättvisa måste det ju vara.
Men Påskhelgen är ju inte heller den viktigaste storhelgen att vara ledig, åtminstone inte i mina ögon. Det är många Påskhelger jag har tillbringat på jobbet genom åren och det har oftast inte gjort mig särskilt mycket. Det finns helger jag mycket hellre är ledig om jag måste välja, något jag ju tvingats till i år. Den enda storhelg jag får ledigt i år tycks bli julen - och möjligen nyår.
Detta är ju priset man får betala när man jobbar skift, så enkelt är det. Sedan är fördelarna samtidigt väldigt många - och det är ju därför jag fortsätter jobba skift år efter år efter år. Sen är det ofta man svär över att inte alltid veta om man kommer vara ledig alla storhelger, när man beger sig till jobbet på lördagskvällarna för att jobba hela natten - och så vidare. Framförallt när man - som många av oss statsanställda - har ett oförskämt lågt OB-tillägg såväl under "vanliga" helger som storhelger.
Men i dagsläget får man vara glad att man alls har jobb överhuvudtaget. Skulle jag vilja vara kvar inom Polisen, sitter jag säkerligen väldigt tryggt efter 12 års fast anställning.
 
Nåja, som ni säkert redan förstått så lider jag inte särskilt mycket av att jobba under Påskhelgen. Trots taskigt OB, blir det trots allt några kronor extra i lönekuvertet i slutet av april - och jag kommer hinna äta lite påskmat på Påskafton även jag.
Det känns ärligt talat inte som någon katastrof att jobba Påsken, det är en helg som jag aldrig haft någon större anknytning till genom åren. Man äter lite extra gott möjligen, men det är ju oftast allt för ateister som mig. Det kommer bli ägg, sill och Janssons frestelse på Påskafton även för min del - och påskägg har jag slutat med sedan 20 år tillbaka. Godis äter jag i princip aldrig i vilket fall som helst, så det blir ingen större förlust. :-)
Det enda som möjligen grämer mig är att stiga upp vid 04:45 både lördag och söndag. Inte för att det är Påsk, utan för att jag med åren blivit mer och mer nattuggla och skyr tidiga morgnar som pesten. Men det får jag å andra sidan också leva med - även om jag aldrig riktigt förstått vitsen med att börja så extremt tidigt på morgnarna "bara för att" man jobbar skift.
När jag var liten var Påsken oftast inte så fruktansvärt speciell. Man fick en veckas ledigt från skolan och det var den största händelsen. Visst, vi barn fick påskägg med godis och många gånger någon liten present i - och det kunde man ju se fram emot. Ibland kom släktingar på besök och det för ju förstås roligt. Men många gånger var vi "bara" familjen under Påskarna och det blev inte något "jättestort" med dessa helger. Åtminstone inte i jämförelse med många andra storhelger.
Så det är förmodligen därför jag nu i vuxen ålder inte tänker så mycket på Påsken som någon storhelg med särskilt mycket betydelse. Självklart skulle jag helst var ledig under Påsken om jag fick välja, men den sitsen har man oftast inte som skiftarbetare.
Det kan kännas lite tråkigt på sitt vis att jag bor i ett hus där man behöver passerbricka för att komma in genom porten. Det gör ju att inga påskkärringar kommer och ringer på, något som ju annars är ett väldigt gulligt och roligt inslag under Påsken. Men under min tid i Bagarmossen, har inte en enda påskkärring ringt på min dörr. När jag bott på andra ställen, har jag alltid haft en liten bunt med påskkort liggande hemma och har fått flera tillfällen att dela ut godis i kaffekannor och påsar. Men inte här! Kärringarna kommer helt enkelt inte in genom dörren... :-(
 

  
DN 1 2 3 SR 1 2 3
 
Bilderna lånade från Henrietta, Syrrans
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok
Taggar: Glad Påsk, påsk

Visa fler inlägg