Kravaller

Kan någon förklara för mig hur man är funtad när man beger sig ut på gator och torg för att bränna bilar och hus, kasta sten och förstöra? Hur kommer det sig man sedan fortsätter kasta sten emot brandmännen som kommer för att släcka brasorna? Vad är det man tror att man får fram för budskap genom ett sådant agerande?
Helt sant, det är sista dagarnas kravaller i Husby jag tänker på. Visst, jag vet att det är vad många skulle kalla ett "problemområde", där många säkert känner en frustration gentemot samhället. Men vad tror man blir bättre att förstöra på det här sättet?
Man kan ha åsikter om poliser, men det är knappast särskilt klyftigt att börja kasta sten mot poliser - det är ju inte så att man inte riskerar att bli gripen för det om ni förstår vad jag menar. Har man tidigare haft med polisen att göra i bemärkelsen att man har ett kriminellt förflutet kan jag tänka mig att man kanske inte gillar poliser. Kanske inte nödvändigtvis för att poliserna använt övervåld i samband med att man blivit gripen, men kanske för att man förknippar poliser med något negativt. Jag säger inte att man gör rätt som kastar sten mot poliser i något läge, men någon gnutta förståelse kanske jag kan krysta fram i vissa situationer. Man kan se att det finns en förklaring, men ingen ursäkt helt enkelt.
Men brandmännen då? Varför kasta sten mot folk som faktiskt är på plats för att hjälpa? Personer som knappast har gjort dig något illa överhuvudtaget. De enda gånger man har med brandkåren att göra är ju när man behöver hjälp i olika sammanhang. Men det har varit åtskilliga gånger under den gångna tidens upplopp i Husby som brandkåren utsatts för stenkastning och inte vågat åka fram till brandplatser utan poliseskort. Förlåt, men hur vrickat är det på en skala?!
Hur kan man bli så frustrerad att man först startar kravaller, bränner och förstör, för att sedan ge sig på poliser och brandmän? Jag greppar liksom inte den logiken. Vad är det för budskap man tror att man får fram genom ett sådant agerande?
 
Sista dagarna har rykten florerat om att Aftonbladet och Expressen ska ha betalat ungdomar för att bränna bilar, filma vad de gjort och sedan skickat in bilderna/filmerna till tidningarna. Visst, de flesta tidningar betalar för bra bilder som de kan använda - men någonstans finns förstås också en gråzon när man tittar närmare på hur bilderna kommit till.
Om det faktiskt varit frågan om att kvällstidningarna rent ut begärt att folk ska bränna bilar vet jag förstås inte, det hela är ju bara rykten. Men i ärlighetens namn skulle jag faktiskt inte bli förvånad om uppgifterna visade sig stämma. Framförallt när det är frågan om två tidningar som lever på lösnummerjournalistik.
Tidningarnas respektive chefredaktörer slår förstås ifrån sig (Aftonbladet här och Expressen här). Nej, jag tror inte riktigt att detta är arbetsmetoder som tidningarnas chefredaktörer sanktionerar - och skulle det ändå vara så, skulle de förstås inte erkänna det offentligt. Men - som sagt - skulle jag inte bli förvånad om det visade sig att vissa journalister faktiskt rörde sig i vissa gråzoner för att göra rejäla scoop. Och ännu mer hos tabloidtidningarna än någon annanstans.
Oavsett journalisternas metoder, tror jag samtidigt att all rapportering kring kravallerna eggar den lilla skara människor som ligger bakom dessa händelser. Oavsett vilket budskap de vill få fram, så vänds plötsligt allas blickar mot Husby. Det har blivit en världsnyhet som snabbt spridits. Till och med brittiska UD har avrått engelsmännen från att resa till Stockholm. Man kan ju då fråga sig hur många turister som åker till Husby? Det är ju inte den största turistattraktionen i Stockholm direkt. Visst finns risken att oroligheterna sprider sig, men jag har svårt att de kommer till innerstan till exempel.
 
Att det sedan kostat polisen runt 10.000.000 kronor för att försöka stävja kravallerna känns ju sisådär. Tänk vad mycket vettigare saker man kunnat lägga dessa summor på! Att anställa mer personal, att beta av utredningar man ligger efter med. Men istället får man vara på plats i Husby och jaga efter personer som tycker om att elda upp bilar...
 

 
DN 1 2 3 4 5 6 7 SR 1 2 SvD 1 2 3 4 5 SVT 1
 
Bilderna lånade från Wired, Winmark
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow