Första advent

Så är det första advent. Som total julfundamentalist, har jag förstås plockat fram julsakerna denna första dag i julmånaden. Jag började dagen med en sväng till stan, men insåg väldigt snabbt mitt misstag. En lördag - framförallt i december - är det totalt hopplöst att ta sig fram genom Stockholms city. Det spelar ingen roll hur vassa armbågar man har, lik förbaskat är det omöjligt att ta sig fram längs gatorna. För att inte tala om trängseln inne i butikerna.
Många som inte varit i Stockholm skulle säkert säga att trångt är det väl i alla städer på lördagarna, framförallt under julhandeln. Men jag kan då säga att Stockholms lördagsträngsel måste upplevas för att man ska förstå hur illa det faktiskt är! Det går faktiskt inte att beskriva.
Så ganska snart gav jag upp och åkte hem istället, utan att ha fått tag i en enda julklapp. Något som egentligen var en av anledningarna till att jag åkte in till stan från första början. Istället började jag plocka upp adventssakerna, något som var bra mycket mer behagligt än att armbåga sig fram längs Stockholms gator.
Jo, jag är nog lite av en julfundamentalist. Adventssakerna kommer som tidigast fram den första advent. För den som säger att första advent ju är på söndagen, kan jag berätta att kyrkhelgen börjar klockan 18:00 - och då kan man alltså plocka fram adventssakerna! Det är å andra sidan en av få saker inom det kyrkliga som jag faktiskt följer, en mer oreligiös person en mig får man nämligen leta länge efter.
Julgran köper jag den 23/12, möjligen den 22 om jag ska åka bort över jul. Och allt ska vara plockas ner på tjugandag Knut, varken förr eller senare. Jag är en av få som fortfarande skickar julkort i papper med frimärke!! Inga tråkiga elektroniska julkort via mejlen eller Facebook, som bara känns så otroligt opersonliga.
Jag kan svära mycket över att julen kretsar mycket kring pengar, att konsumera och att tävla i vem som ger de dyraste julklapparna. Och det är mycket för att jag inte tycker det är vad julen handlar om. För mig är julen umgänge med familjen och att äta god julmat. Sen kan man byta enklare julklappar för att det är något som liksom hör till, men varför lägga pengar motsvarande en bättre utlandsresa på julklappar? Den går liksom inte ihop för mig, den logiken.
Men nu har jag fått upp adventssakerna och provsmakat glöggen. Julskivorna har gått varma i CD-spelaren (JAAAA, jag spelar fortfarande musik via en vanlig stereo) och jag har plockat fram rökelsen som luktar hyacint. Så adventsstämningen är helt enkelt på topp!
 

 
RESULTATET EFTER DAGENS ADVENTSPYNT
 
 
 
 

 
SvD 1
 
Ljuset lånat från Norrmalmskyrkan
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Dagbok, Julen;
Taggar: advent, första advent, jul

Djurplågeri

Såg ni bilderna på de stackars kaninerna, som blir av med sin päls för klädindustrins skull, när de kablades ut för några dagar sedan?! Jag kan säga att jag satt med gråten i halsen, krampaktigt med fingrarna inkörda i öronen för att slippa höra de stackars kaninerna skrika när inslaget visades på TV-nyheterna. Det var verkligen vedervärdigt att se hur man höll fast kaninerna medan man ryckte bort deras päls. Alltmedan kanin skrek av smärta. Bilderna ser ni ju själva, det är långt mer vedervärdigt att se de rörliga bilderna! Framförallt med ljud till, när man hör de hjärtskärande skriken från kaninerna.
Pälsen används sedan - som sagt - till att göra kläder åt oss människor. Kaninerna utsätts för denna mycket grymma behandling några ytterst få gånger, sedan går de till slakt.
Jag är en stor köttätare, så det skulle rimma illa med mina levnadsvanor att propagera mot all slakt av djur. Men jag tycker det är en enorm skillnad att slakta djur för att få mat mot att slakta djur enbart för pälsen. Ska vi nu ta livet av djur för att komma åt köttet, är det inte mer än rätt att vi också tar reda på skinnet och pälsen för att göra kläder. För varför kasta en stor del av djuret när vi redan tagit livet av det?! Men att föda upp och sedan slakta djur bara för att komma åt pälsen är inget annat än osmakligt (milt uttryckt).
Och oavsett av vilken anledning djur föds upp, finns aldrig någon som helst anledning att utsätta dem för smärta och rent plågeri. Det spelar ingen roll om vi vill komma åt köttet för att få mat eller pälsen för att få kläder. Jag är helt emot att föda upp djur och sedan slakta dem för att komma åt pälsen och/eller skinnet. Att sedan slakta djur för att få mat kan man dividera om i det oändliga, men det är inte där poängen ligger i det här inlägget.
Jag kan tycka att det är lite mer okej när det frågan om att vi ska få mat. Men fortfarande ska djuren inte plågas! När jag själv handlar mat, är jag jättenoga med vilket kött jag köper. Det ska vara svenskt kött och helst kravmärkt sådant. Detta då jag (kanske ibland lite naivt) inbillar mig att svenska myndigheter och lagstiftning ändå ställer högre krav på djurhållningen än i många andra länder.
 
Men när svenska företag importerar produkter till till exempel kläder, tycks kontrollen inte vara densamma. Ja, jag har en vinterjacka med pälskrage. Exakt vilken typ av djur pälsen i kragen kommer ifrån vet jag tyvärr inte - och hade jag sett de reportage som visades i veckan innan jag köpte jackan, hade jag absolut inte köpt den!! Inte under några som helst omständigheter.
För några år sedan kom avslöjanden kring hur det gick till att få fram dun till de dunjackor vi bär här i Sverige. Hur många kommer ihåg de stackars fåglar som man ryckte dunen av medan de fortfarande levde? Dessa stackars fåglar skrek minst lika mycket av smärta som de stackars kaniner som vi sett bli av med pälsen denna vecka.
Klädkedjorna lovar även nu bot och bättring, men om några dagar är hela historien glömd. Om ett par veckor, när kylan slår till på allvar i Sverige, kommer vi fortsätta att köpa dunjackor för att hålla kroppsvärmen på rätt nivå när vi går ut. Då har vi glömt att dunen i jackan och pälsen i kragen eventuellt kan komma från något stackars djur som nackats vid liv, som desperat kämpat för sitt liv och hysteriskt skrikit av smärta.
När det finns så bra "konstgjorda" alternativ för att stoppa våra kläder, torde det inte finnas någon som helst anledning att plåga djur på det här sättet. Och ska vi nu absolut ha äkta vara, kan man ju faktiskt göra det mer smärtfritt för djuren. Men att rycka pälsen av en kanin på detta sätt kan aldrig vara okej, oavsett syfte.
Själv mår jag illa - och mina vinterkläder känns inte längre lika sköna och värmande... Men dessvärre har vi nog glömt dessa skrikande kaniner om en rätt snar framtid - och fortsätter köpa vår varma vinterjackor med pälskrage som om ingenting skulle ha hänt.
 
 
 
 

 
DN 1 SvD 1 2
 
Bilderna lånade från Djurrättsalliansen, SvD
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Diverse

Samtycke till sex

 

 
DN 1 2 3 4
 
Bilden lånad från Mr. Galahd's blog
 

0 kommentarer
    Follow
publicerat i Kärlek och relationer, Politik(er);

Visa fler inlägg