Äntligen!!

Så kom den till sist, den efterlängtade urladdningen. Det är verkligen märkligt vad snabbt vädrets makter kan byta humör. När jag gick och la mig igår kväll, var det riktigt svårt att somna på grund av den kvava värmen. Några timmar senare väcktes jag av ett rejält åskoväder som fick hela huset att vibrera. Och när det sedan var dags att stiga upp, hade termotern för första gången på flera veckor rört sig ner till under 20 grader.
För första gången på länge kändes det behagligt svalt i lägenheten och kunde inte annat än njuta av den friska luften när jag gick mot tunnelbanan i morse. Trots att regnet öste ner kunde jag inte annat än njuta av vädret. För hur härligt det än är med värme, blir det rejält jobbigt med den extremt fukiga värme som varit sista tiden. Det är jobbigt att röra sig, sova, jobba, bära... Men som svenska är man ju aldrig riktigt nöjd med något, utan hittar alltid saker som man kan klaga på - eller hur?! *L*
Så nattens urladdning var verkligen välbehövlig. Jag gillar dessutom när det är oväder, åtminstone så länge jag slipper vara utomhus några längre stunder.
Sen är det svårt att låta bli att oroas lite över det konstiga vädret. Även om det självklart rent naturligt svänger vädermässigt mellan olika perioder, så känns det som att det varit ovanligt extremt i sommar. Nästan tropisk värme, kraftiga åskoväder och skogsbränder hör ju inte direkt till vanligheterna, framförallt inte under så pass lång tid som det varit frågan om i år.
Jag är av den bestämda uppfattningen att allt inte kan skyllas på klimatförändringarna, självklart har varma somrar förekommit även innan den globala uppvärmningen började. Men tror inte det varit fullt så extremt som det varit senaste åren.
Sen har det ju fått väldiga konsekvenser just i sommar, om man tänker på skogsbranden utanför Sala. Från början verkade det ju inte så farligt, men nu har den ju tagit enorma proportioner. Jag är verkligen glad att jag inte bor i det drabbade området, en av de saker som jag är mest rädd för är just att mitt hem ska brinnar ner. Det måste verkligen vara fruktansvärt ångestladdat att behöva evakueras från sitt hem och inte veta om man har ett hem att återvända till eller ej. Det är fullt tillräckligt att man faktiskt känner röklukten ända till Stockholm, även om det är väldigt svagt.
Sen måste jag erkänna att jag är lite kluvet inställd till den kritik som riktats emot räddningsarbetet kring branden. Mycket verkar absolut ha kunnat skötas bättre om man ska gå efter vad som rapporterats i media. Folk verkar inte informeras vid evakureringar eller får väldigt konstig information. Och man behöver ju inte vara professor för att förstå att information är en av grundpelarna i sådant här arbete.
Men sen tycker jag man fått oförtjänt dålig kritik om beredskapen för sådana här händelser. Det är första gången i modern tid vi har en så allvarlig skogsbrand, så det kanske inte är så konstigt att man saknar beredskap för att bekämpa så stora brasor som den i Sala. Man kan helt enkelt inte gardera sig emot alla eventualiteter. Personligen känner jag mig rätt trygg i att räddningstjänsten oftast gör korrekta bedömningar av läget utifrån de förutsättningar man har för stunden. Sen finns det alltid faktorer som mänskliga faktorn och att en brasa sprider sig på ett sätt som man inte riktigt har räknat med. Det är alltid lätt att att vara efterklok och att med facit i hand säga att man borde ha agerat annorlunda när man ser hur ett händelseförlopp faktiskt gått till.
 

 
AB 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 DN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
SvD 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 
Bilden lånad från HD
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Crille:

Tobias,

Du nämner att "det är alltid lätt att att vara efterklok" avseende Sala-branden. Men faktum är att det är en hel rad människor som har försökt vara 'förkloka'. Dock utan respons från ansvariga myndigheter. Jag skulle vilja att du läser Skippers blogg om detta: http://navyskipper.blogspot.se/2014/08/nar-snalheten-bedrog-visheten.html

Som du ser fanns tidigare en betydligt högre kapacitet för att hantera samhällskriser av typen Sala-branden. Detta har raserats och nu är det - som vanligt - små skogsägare och jordbrukare i Västmanland som får ta smällen och betala priset för den politiken.

Jag känner mig inte lika trygg som du...

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow