Hat

Senaste tiden har det verkligen varit med en klump i magen jag tittat på TV-nyheterna eller slagit upp morgontidningen på morgnarna. Det verkar som att allt elände tänker ske på en gång.
Nu senast är det ju de grymheter som Israel gör sig skyldiga till i Gaza. Som i alla konflikter är det förstås de civila som blir allra mest lidande och man matas med bilder där den ena är mer fruktansvärd än den andra genom tidningar och TV. Jag tar väl egentligen inte parti för någon av parterna i Gaza-konflikten, men Hamas mot Israel känns ju lite som David mot Goliat. Israel med ganska stora resurser mot en liten landremsa, där de civila inte har någonstans att fly.
Sen ska man förstås vara medveten om att de hemskheter som utspelar sig i Gaza inte är unikt, liknande scener utspelar sig i de allra flesta krig. Men krig är alltid fruktansvärt, oavsett var det utspelar sig och vilken civilbefolkning som drabbas. 
Men något som ju faktiskt är rätt fascinerande - om nu ska diskutera just Israel - är ju att judar och israeler boende i till exempel Sverige får ta emot mycket av allt det hat som finns mot det som sker på Gazaremsan. Jag undrar i mitt stilla hur det kommer sig att man kan hoppa på folk av en viss religion eller etnicitet för vad någon annan inom samma grupp har gjort sig skyldig till? Hur resonerar man då?
Det är ungefär samma resonemang som kommer från folk långt ute på de politiska ytterkanterna, som älskar att dra alla över en och samma kam. Som till exempel rasister, som tror att alla brunhåriga är barbariska och kriminella kannibaler, homofober som tror att alla homosexuella är pedofiler eller vänsteraktivister som tycker att alla som befinner sig till höger om Vänsterpartiet är pengakåta borgarsvin och alla höger om sossarna är rasister.
För mig - och de flesta andra (hoppas jag) - känns det mer logiskt att vända sitt ha emot de verkligt skyldiga istället för mot folk som inte har med det hela att göra. Men vad vet jag, alla i Knutby kanske är bestialiska mördare, alla tyskar en Hitler och alla Israeler/judar barbariska krigsherrar?! Hur vi är som individer kanske enbart ligger i var vi kommer ifrån och vilken religion vi bekänner oss till och ingenting annat....?!
 

 
AB 1 2 3 4 D 1 2 DN 1 2 3 4 5 6 7 SvD 1 2 
 
Bilden lånad från Apg29
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow