Obegränsat med pengar

Igår offentliggjorde Svenska spel att en ensam vinnare vunnit den tredje högsta vinsten i Sveriges historia. Totalt får vinnaren 187.776.430 kronor direkt in på kontot. Själv har jag några stående lottorader varje vecka och det är klart att man någonstans hoppas på en bättre vinst. Annars hade man ju inte spelat överhuvudtaget. När jag i media såg att den som vunnit storvinsten lämnat in sin lottorad i södra Stockholm, kunde jag förstås inte låta bli att kolla mitt eget resultat.
Jag vet inte vilken information man går ut med från Svenska spel i dessa lägen. Om man - som jag - är boende i södra Stockholm och har några stående rader kanske man inte säger det, utan nöjer sig med att säga att någon lämnat in sin rad i den regionen. Tänkte jag åtminstone och kollade mitt konto hos Svenska spel. Men i skrivande stund hade man ännu inte offentliggjort mitt resultat ännu. Nu är jag realist av naturen och vet att chansen är försvinnande liten att det är jag som vunnit denna förmögenhet, men det är klart att man faktiskt hoppas.
Den högsta spelvinst som delats ut i Sverige är på drygt 237 miljoner kronor och delades ut 2013. År 2011 utgick en vinst på drygt 214 miljoner kronor. Det är så svindlande summor och pengar som en annan bara kan fantisera om. Men det är klart att tanken finns någonstans vad man skulle göra om man plötsligt hade dessa pengar på kontot. Som sagt: i och med att man spelar lite grann, fantiserar man förstås om dessa storvinster ibland. Sen ska jag inte påstå att jag verkligen längtar efter att ha obegränsat med pengar. För någonstans är det ju trots allt så att det som gör att man kämpar vidare och att man uppskattar saker är ju faktiskt att man får kämpa sig till vissa saker.
Jag som måste jobba extra, spara och snåla en del för att ha råd med en resa eller något annat dyrt köp uppskattar säkert dessa mer än en person som kan göra som samma resa några dagar senare eller köpa en ny bil när askkoppen är full i den gamla.
Men skulle jag vinna flera miljoner, finns det faktiskt några saker jag skulle göra. Låt nu säga att jag vinner uppåt 200 miljoner, då skulle jag kunna leva gott resten av livet bara på räntan av dessa pengar. Till att börja med skulle jag göra två saker. Jag skulle börja med att skänka bra summor till välgörenhet av olika slag. Sen skulle jag säga upp mig. Jag skulle förmodligen inte sluta jobba helt, men det jobb jag just nu har skulle jag inte behålla om jag plötsligt blev ekonomiskt oberoende. Istället skulle jag jobba med sådant som verkligen gav mig ett bra utbyte på något sätt. Antingen skulle jag jobba med någon form av välgörenhet av något slag, eller jobba med någon form av hobby eller intresse. Har man denna summa pengar på banken behöver man trots allt inte bry sig om vilken lön man får, utan kan ta jobb som man känner sig tillfreds med att utföra för att de ger mig ett utbyte på ett helt annat sätt än de siffror som står i lönekuvertet.
 
I slutet av 90-talet flyttade jag som 19-åring till London, där jag jobbade som volontär och hjälpte hemlösa. Kontraktet jag hade innebar en mindre lön i kontanter, motsvarande ungefär 3.000 kronor vilket ändå var rät bra på den tiden. Utöver det hade jag betalt boende i centrala London, mat när jag jobbade och vissa resor till och från jobbet betalda. Så totalt sett hade jag ändå en rätt bra inkomst, även om allt inte betalades ut i reda pengar. Dock var läget sådant att om jag redan hade boende ordnat, kunde den förmånen inte omvandlas i pengar. Så de som bodde på annat sätt fick betala hyran ur egen ficka.
Strax innan mitt kontrakt var slut och jag skulle åka hem till Sverige igen, började en äldre dam jobba på härbärget där jag var stationerad. Hon var i 60-årsåldern och hade under många år haft en högre chefsposition inom ett större, engelskt företag. När hon kom sig upp lite i åldern, ville hon göra något annat och annat hjälpa sina medmänniskor. Då hon ansåg sig ha pengar på banken så att hon klarade sig livet ut, sa hon sonika upp sig från jobbet och började jobba som volontär och hjälpa hemlösa istället. För en lön på motsvarande ungefär 3.000 kronor i månaden. Utöver denna trots allt rätt låga lön, levde hon på de pengar hon sparat genom åren och på sin mans rätt ansenliga inkomst eftersom även han hade en hög position inom ett privat företag.
Och jag blev så imponerad av denna kvinna. Det är så få som faktiskt inser att de har ekonomin att faktiskt ställa upp för sina medmänniskor och göra lite nytta för dem som faktiskt behöver detta. Och det är just detta som jag hoppas kunna göra om jag någon gång vinner en bättre summa pengar - eller för den delen tjänar ihop pengar på ett något annat sätt så att jag blir ekonomiskt oberoende...
 

 
AB 1 DN 1 SvD 1
 
Bilderna lånade från Clonliffe Harriers A.C., Minabibliotek
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow