Semester

Det känns som att det blivit ovanligt många resor med tåg denna sommar. Även om det med största sannolikhet inte är mycket för en person som ofta reser, så är det mycket med mina mått mätt. Det har inte varit många veckor mellan varje resa, vissa gånger bara något dygn.
Men jag gillar verkligen att åka tåg, åtminstone när det faktiskt fungerar och man slipper förseningar och ersättningsbussar. Jag avskyr nämligen att åka långfärdsbuss. Med mina långa ben sitter jag med knäna uppe under hakan, det är trångt och man har oftast inte ens plats att sätta upp datorn framför sig.
Den enda riktigt stora nackdelen jag börjat se senaste åren när jag köper tågbiljetter har väl möjligen varit att det börjar bli förbaskat dyrt. När jag bodde i Kalmar var det oftast billigare att ta flyget till Stockholm än att ta tåget. Trots att resan oftast tog runt fem timmar med tåget och jag på vägen hade minst ett byte. Så klagar man på att folk tar flyget istället för det miljövänligare alternativet att åka tåg...
Idag var det så till sist dags igen. Nästa tågresa, denna gång till Söderhamn för att fortsätta ut till vår egen till paradisö, där familjens sommarstuga ligger. Det ska verkligen bli extremt skönt, oavsett väderlek så är jag alltid lika utvilad när jag väl kommer hem igen efter en tid. Nu har jag min semester och planen är att stanna 2-3 veckor, lite beroende på vädret. Det är helt okej att vara där även om det regnar, men om det regnar vecka efter vecka blir man gärna lite uttråkad till sist. I och med att allt är så primitivt där, blir tillvaron lite krångligare när det är dåligt väder. Rinnande vatten existerar inte, så hygienen sköts enklast genom bad i havet. Men är det då dåligt väder, är det inte lika lockande att bada. Det är utedass och att springa ut varje gång man ska uträtta sina behov är inte heller lika roligt när det är ösregn.
Men jag har gjort som jag brukar göra och bokat en enkel biljett till Söderhamn för att sedan ta semestern som den kommer. Målet är ha en så rofylld och lugn semester som bara går att uppbåda. Något som givetvis är svårt att undvika när befinner sig i skärgården. Det finns liksom inte en enda tid att passa, inte ens en TV-tablå eftersom vi inte har någon TV i stugan.
 
Sen ska jag villigt erkänna att jag oftast brukar känna mig rätt nöjd när jag väl kommer hem igen efter semestern. Då brukar jag sakna bekvämligheter som dusch, toalett och TV. Jag brukar sakna att bläddra i morgontidningen till frukosten på morgnarna och ha ett snabbare bredband än det lite halvdant fungerande mobila bredbandet ute i skärgården.
Sen påminns jag vid varje visit i Hälsingland varför jag en gång flyttade därifrån och varför jag inte vill flytta tillbaka. Jag har all respekt för alla som väljer att bo på mindre orter ocb det är självklart underbart att vi är olika och att det kan finnas levnadssätt som passar de flesta. Men själv blir jag ofta väldigt nedstämd när jag rör mig på stan i Söderhamn eller min uppväxtort Hudiksvall, bara några mil bort.
Jag märker av en bitterhet och håglöshet över tillvaron hos många invånarna, något som inte märks av på samma sätt i Stockholm. När jag bestämde mig för att flytta till Stockholm för 15 år sedan, var det många Hudiksvallsbor som gav uttryck för hur gärna de hade flyttat ifrån "denna gudsförgäna håla" för länge sen - "om det inte var för...". Så kommer undanflykter om barn, föräldrar och att det är så svårt att hitta bostad på många orter. Och nej, jag menar givetvis inte att man ska lämna sina barn vind för våg, att man ska överge sin familj. Det enda jag menar att det mesta faktiskt går att lösa om man bara vill. Och hittar man en lösning blir man säkerligen en mycket lyckligare människa än om man går och är bitter över sin tillvaro.
Men sorgligt nog verkar många vara väldigt bittra över sin tillvaro på mindre orter. Man har många gånger fått barn väldigt tidigt, bor i någon tråkig liten lägenhet någonstans och hankar sig fram på jobb som brevbärare, kassörska eller i bästa fall undersköterska (eftersom man gått vårdprogrammet på gymnasiet). När jag kommer till Hudik är det samma personer som sitter i kassan på Hemköp eller Systemet, rattar runt bussarna och som sedan tar sin lördagsfylla på någon av stans få pubar som när jag bodde där för 15 år sedan.
Man anar ingen framåtanda, utan istället läggs det ena företaget efter det ner eller flyttar utomlands, det byggs inte särskilt mycket nytt i någon form och arbetslösheten är hög. Jag vet inte hur siffrorna ser ut idag, men åtminstone förr har Söderhamn varit en av de städer som haft störst problem med droger i förhållande till befolkningsmängden. Från att ha varit en blomstrande arbetarkommun, har idag partier som SD och SvP starka fästen i stan. Och det kanske inte är så konstigt att missnöjespartier som spelar på folks missnöje växer sig starka när det går sämre för stan.
Jag har all respekt för människor som känner att de hittat rätt, att inte kan tänka sig att bo någon annanstans än just där de bor. Oavsett om de bor i storstan eller på en mindre ort. Men jag har svårt att tycka synd om någon som klagar på sin situation, men inte ens försöker göra något åt den.
Både Söderhamn och Hudik är mysig städer på många sätt, men jag kan inte se mig själv flytta tillbaka dit igen. Jag är fullt nöjd med att åka dit på semester ibland.
 

 
DN 1 2 3
 
Bilderna lånade från The tribal way, IDG
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow