Självmord är varken ett aktivt val eller själviskt

Det har inte undgått någon som följer med i mediarapporteringen att Robin Williams häromdagen hittades död och att man misstänker självmord. Det är alltid tragiskt när en människa dör, oavsett vem det är. Ett liv släcks och det finns alltsom oftast anhöriga och vänner som sörjer. Nu råkade det också vara en skådespelare som många - inklusive jag själv - uppskattade väldigt mycket och då blir man givetvis berörd även på det personliga planet.
Men som ett brev på Posten, kommer förstås diskussionerna kring självmord och om ett är ett egoistiskt, aktivt val eller en effekt av något helt annat. För många är självmord ingenting annat än ett själviskt beslut och jag tycker alltid det är lika sorgligt när man hör sådana kommentarer. Det är uttalanden som inte kan räknas som en åsikt, utan helt enkelt okunskap och ingenting annat.
Vid första åtanken kan det visserligen vara lätt att kläcka ur sig dumheter i stil med att någon som tar sitt liv gör det enkelt för sig och smiter undan ansvar för olika saker. Men om man som jag - och många andra - sett det hela på nära håll och dessutom tänker efter en extra gång, inser man att det faktiskt inte ligger till på det viset. När en människa tycker att döden är det bästa alternativet framstår det som rätt solklart att det är en människa som inte mår särskilt bra och som givetvis behöver hjälp.
Sen finns det naturligtvis alltid bättre alternativ än att ta sig avdaga, men det ingår trots allt sjukdomsbilden att man inte ser dessa alterantiv. För väldigt många år sedan befann jag mig själv i en sits då det började komma självmordstankar och erfarenheten lärde mig att det är inget man klarar att reda ut på egen hand. Sen kan man givetvis reagera olika, alla som får självmordstankar sätter inte sina planer i verket. Själv insåg jag att det var läge att söka hjälp, vilket jag också gjorde. Numera existerar inga självmordstankar i mitt huvud, men jag är övertygad om att jag inte hade levt idag om jag inte fått hjälp när jag faktiskt fick det.
Det som i den situationen faktiskt skrämde mig, var att jag verkligen tyckte att döden var ett bra alternativ. Men det är inte alla som skräms och inser allvaret och därmed söker hjälp. Något som inte är en svaghet, utan helt enkelt symptomen av en sjukdom. Exempelvis depression räknas som en dödlig sjukdom, eftersom cirka 25 % av alla drabbade dör som en följd av sjukdomen. Det säger ju ganska mycket om vilka krafter sjukdomen kan sätta igång i det mänskliga psyket.
För er som nu tänker tanken att det bara är "veklingar" som drabbas av depression, kan jag bara upplysa om dett inte heller det är sant. Alla kan drabbas, men vi har lika olika hög tröskel för när vi drabbas. Precis som vi har olika smärttröskel, eller att vissa kan leva hur hälsosamt som helst men få cancer medan andra röker 60 cigaretter om dagen i 40 år utan att bli sjuk. Går man igenom tillräckligt jobbiga saker under tillräckligt lång tid, kan alla få en depression. En sjukdom som måste behandlas på olika sätt. Kanske inte nödvändigtvis genom medicinering, men behandling måste man få.
Jag brukar kalla antidepressiva mediciner för skälens värktabletter. De botar visserligen inte sjukdomen, men lindrar den. Många blir botade, medan andra får äta tabletter livet ut. Men med medicinering får man ändå livet att fungera och ingen utomstående märker att man faktiskt är sjuk.
Ibland kan jag nästan önska att de som är fördömande mot folk som begår självmord och har psykiska besvär skulle få känna på hur det är. Kanske bara för någon timme, men det skulle oftast räcka för att inse hur man faktiskt mår. Och att man inte alltid handlar rationellt i dessa lägen.
 

 
AB 1 2 3 4 5 6 7 DN 1 2 3 4 5 6 7 8 9
 
Bilden lånad från Genevieve
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow