Skärpta straff

Jag har varit ganska isolerad från årets valdebatter, vilket faktiskt varit riktigt skönt. Det brukar vara ett idogt regnande av tomma vallöften, varav merparten oftast inte infrias. Istället blir valupploppet en tävling i vilka partier som kan lova mest av sådant som man tror att väljarna vill höra. Sedan får man vara glad om en bråkdel av de vallöften politikerna givit också infrias.
För min del är det ganska givet vilket parti jag kommer att rösta på vid valet den 14 september. Är man medlem i ett parti, är det ju rätt givet att man lägger sin röst på det partiet. Men det är svårt att helt nonchalera alla partiledardebatter och alla valbudskap som ständigt pumpas ut genom media så här i valtider. Och det är svårt att inte se att partierna uppenbarligen tar upp de frågor som de tror att folk helst vill höra om.
Senast idag pratade Alliansen om skärpta straff för bland annat misshandel, våldtäkt och rån. Givetvis ett flirtande med SD:s sympatisörer, det är ju trots allt det parti som gastar högst om skärpta straff.
Men samtidigt kan jag inte låta bli att åtminstone delvis hålla med om att det behövs skärpta straff. Sen vet jag alla inte riktigt håller med om detta. Många försöker istället hävda att det behövs ändrade attityder och andra samhällsinsatser för att få ner brottsligheten - och det ligger givetvis mycket sanning i det med. Personligen anser jag att det är en kombination av flera saker som behövs, inte enbart högre straffskalor.
Skärpta straff sänder i sig ut en signal om vad som är accepterat i samhället eller ej. Med för låga straff, anser många att det "kan vara värt" risken att ta ett milt straff för att begå en viss handling. Låga straff ger också en viss signal om att vissa handlingar inte är så farliga trots allt. Sen måste man förstås också göra saker som förebygger att människor faller in i brottslighet, men också att de som redan gjort det inte återfaller i brott efter avtjänat straff. Målsättningen med ett straff borde också vara att den dömde inte fortsätter sin brottsliga bana när hen kommit ut från fängelset. Det kan vara vård, hjälp till utbildning, avvänjning från missbruk och en lång rad andra saker, beroende på vad varje person har för behov.
Men det är svårt att helt förkasta Alliansens förslag, för som en del i brottsbekämpningen är självklart skärpta straff ett litet steg i rätt riktning.
 

 
AB 1 2 DN 1 2 3 4 5 SvD 1 2 3
 
 
Bilden lånad från Unga fakta
 
§ 1. Du behöver inte hålla med om det som står i inlägg och kommentarer, men håll god ton och visa respekt när du kommenterar! Dock uppmuntrar jag gladeligen till diskussioner, analyser, konstruktiv kritik, ironi och så vidare - som alltihop självklart är helt tillåtet.

§ 2. Håll dig till ämnet! Alla kommentarer som liknar spam/reklam eller som på annat sätt inte är relevanta till bloggen/inlägget raderas vänligt men bestämt.

§ 3. Jag gör inga som helst undantag från regel 2, men i övrigt är jag mycket frikostig när jag publicerar kommentarer. Jag förbehåller mig dock rätten att neka kommentarer som även på andra sätt än ovan kan anses vara olämpliga, stötande, irrelevanta och/eller som strider mot svensk eller internationell lag.

§ 4. Självklart granskar jag även eventuella länkar i kommentarerna utifrån dessa regler. Vid grova och/eller upprepade övertramp mot dessa regler blockeras vederbörande och kan inte lämna fler kommentarer.
Ditt namn:
Kom ihåg mig!!

Din e-postadress (publiceras inte):


Din URL/Bloggadress:


Kommentar: