Dagens högteknologiska samhälle

Det är bra frustrerande vad beroende man egentligen är av den teknik som vi omger oss av idag. När något strular eller går sönder, blir man plötsligt väldigt handikappad. Sen får jag ofta känslan av att dagens prylar håller en mycket sämre kvalitet än dem som tillverkades för 20-30 år sedan. Sen stuvar man ju in så otroligt med finesser i alla prylar, så det blir förstås mer teknik som kan strula.
De gamla, fasta telefonerna (som den på bilden till exempel) var nog - i jämförelse med dagens smartphones - ganska enkla konstruktioner utan en massa överflödigt lullull. Med andra ord inte så många komponenter som kunde börja strula. Idag tvingas man istället byta telefon med 1-2 års mellanrum, åtminstone om man (som jag) enbart har mobiltelefon och ingen fast. Dagens telefoner håller ju helt enkelt inte längre än så.
Varje gång jag plockar fram min matberedare slår mig exakt samma tanke. Den matberedare jag har, har jag ärvt efter min morfar. Den är inköpt någon gång i början på 90-talet, men fungerar fortfarande helt felfritt. Jag kan inte tänka mig att de matberedare man köper idag fortfarande fungerar om 25 år. Så jo, dagens teknikprylar har nog en sämre kvalitet helt enkelt.
 
Men för att återgå till ämnet, så samlar vi ju alltmer av våra liv i några få, men ganska bräckliga teknikprylar. Vi gör våra bankärenden, håller kontakten med jobb, nära och kära, handlar mat, köper resor och så vidare genom datorn och/eller telefonen. Vad gör vi sedan när datorn eller mobilen går sönder eller försvinner? Plötsligt är alla kontaktuppgifter till nära och kära borta, det blir mer komplicerat att betala sina räkningar... Och tar vi oss till jobbet i tid, om man som jag använder mobilen som väckarklocka?
Just den situationen är jag i just nu. I förmiddags lyckades jag nämligen drämma mobilen i golvet så att det blev en spricka i displayen. Jag tänkte inte mer på det till att börja med, inte mer än att det var synd men att jag kunde leva med det. Men så får jag ett sms och konstaterar då att displayen inte bara spruckit, utan helt slutat att fungera. Det går inte att få fram nånting överhuvudtaget. Telefonen är dessutom rätt ny, nämligen inköpt i juni i år och operatörslåst 1,5 år till. Det var egentligen inte så många alternativ jag hade att välja mellan när jag stod där med min trasiga telefon. Jag kunde antingen köpa en ny telefon för flera tusen (runt 4.000 kostar den telefon jag har) och flytta över SIM-kortet, men det kändes som en onödigt hög utgift så här i december. Sen fanns alternativet att köpa en ny, men operatörslåst telefon. Men då skulle jag dels ha strulet med nytt nummer som ska lämnas ut till alla - och sen skulle jag behöva betala för två abonnemang i 1,5 år framöver. Att lösa ut den trasiga telefonen för att få behålla numret skulle kosta mig runt 2.500 kronor, så inte heller det var ett bra alternativ. Så då återstod att laga telefonen.
Som tur är finns en butik bara runt hörnet från mig, som lagar telefoner och datorer. Så jag knatade dit och bad om en prisuppgift på en reparation. Ungefär 1.500 landar reparationen på, vilket blev det bästa alternativet. Visserligen en sur extrautgift, men inget annat alternativ kändes som ett bättre alternativ. På fredag är den förhoppningsvis klar och jag är 1.500 kronor fattigare. Bara för att jag klantade till det och tappade telefonen i golvet.
 

 
AB 1 DN 1
 
Bilden lånad från Silvergenerationen
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
#1 - - Ma:

Du har helt rätt i att den gamla tidens prylar verkar hålla mycket längre än dagens nytillverkade saker. Detta har även jag fått erfara. Tappa telefonen i golvet är inte vidare, speciellt inte om det är frågan om en Iphone för de håller oftast inte för det. De är ju känsliga av sig i det fallet. Tänk att tillverkaren inte tänkte på det när de utvecklade produkten. Men kanske är det som meningen också. Vi måste ju konsumera för att samhället ska fungera...

Svar: Instämmer, det är säkert en tanke med grejerna inte håller så länge. På så vis tvingas vi köpa fler saker...
Tobias Lindqvist

KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow