Sverigedemokraternas dolda agenda

Söndag förmiddag och jag och flickvännen sitter vid frukostbordet. Jag bläddrar - till en början rätt förstrött - i dagens DN, men försjunker rätt snabbt i en artikel.
- Läser du om politik? frågar flickvännen.
- Nej, det handlar om Sverigedemokraterna, svarar jag utan att egentligen tänka på hur formuleringen lät. Men finns det freudianska felsägningar, finns det säkerligen ideologiska felsägningar. Och när det gäller SD, handlar det inte längre om politik utan rasism, nationalism och främlingsfientlighet.
Officiellt är de kanske varken rasister eller fascister i dess rätta bemärkelse, men vad döljer sig bakom kostymnissarnas ganska välputsade fasad? Många av dem som är med i partiet idag, var garanterat med på 90-talet då SD till största delen bestod av skinnskallar som sprang omkring på stan och slogs. Naturligtvis sitter mönstren från 90-talet i, nu väntar man bara på att få tillräckligt mycket makt för att man ska "våga" skala bort den fina fasaden och visa vad man faktiskt går och står för.
Och det är den dolda agenda som garanterat finns inom partiet som skrämmer mig allra mest. Ju längre jag läste artikeln, ju mer bekräftades bilden av vad man faktiskt står för. Enligt Björn Söder (tillika riksdagens andre vice talman), kan till exempel varken judar eller samer räknas som svenskar och man vill även införa ett så kallat repatrieringsbidrag. Det vill säga ett bidrag till invandrare för att återvända till sina ursprungsländer.
Något som förstås klingar väldigt väl med den motion som Kent Ekeroth för inte så länge sen lämnade in, där man vill att Kriminalvården och andra myndigheter ska registrera den svenska befolkningen efter nationell bakgrund. Det handlar dock inte bara om att registrera dem som är födda i andra länder eller har utländskt medborgarskap. Till och med svenska medborgare som är födda i Sverige, men med minst en utlandsfödd förälder, ska registreras. Det är nämligen så att herr Ekeroth inbillar sig att kriminalitet och ursprung hör ihop.
Den 15 september 1935 införde Nazityskland de så kallade Nürnberglagarna. Myndigheterna skulle skilja ut landets judar från andra medborgare och särbehandla dem. Urskiljandet kommer först - särbehandlingen är nästa steg.
Jag tror inte i min vildaste fantasi att det var särskilt många tyskar som på 30-talet tänkte att "oj, vad kul med lite krig och etnisk rensning - klart jag ska rösta på nassarna". Det går inte att komma ifrån att Hitler trots allt var en skicklig politiker som lyckades få med sig så många som han faktiskt gjorde. Hans dolda agenda kom fram först sen han kommit till makten. Och även om SD kanske inte tänker starta ett tredje världskrig eller någon etnisk rensning, kommer förmodligen deras sanna jag fram först sedan man har tillräckligt mycket makt och ju bättre självförtroende de får.
Jag tänker inte närmare gå in i debatten om SD är fascister eller ej. Men vill de inte kallas fascister, borde de undvika lagförslag eller andra uttalanden som oundvikligen för tankarna till 30-talets judestjärnor. Och övriga partier borde strunta i blockgränserna och samarbeta mer för att hålla extremismen borta från makten.
 

 
KÄLLOR: AB 1 2 3 4 5 DN 1 2 3 4
 
Bilderna lånade från Slutpixlat, Kurekureblogg
 

Pusha   Follow        
                submit to reddit
KOMMENTERA INLÄGGET HÄR

    Follow